Her på Blåvand's blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om livet og hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (158)2023 (249)2022 (265)2021 (276)2020 (279)2019 (247)2018 (211)2017 (276)2016 (118)0 (1)(se alle)
Se indlæg fra måned: jan. (15)feb. (1)mar. (31)apr. (29)maj (30)juni (31)juli (22)aug. (28)sept. (30)okt. (30)nov. (17)dec. (1)

Dværgmåger ad libitum og drømmen om ugler

mandag 31. oktober 2022
af Adam Søderdahl

Bloggen for den 31. blev desværre glemt, så her følger en kort opsummering af dagens begivenheder.

Dagens obs bød på mange dværgmåger! Det viste sig dog at fortsætte de næste dage, hvor der her været endnu flere. Obsens højdepunkt var en sydtrækkende søkonge. Se hvor mange der blev talt, og resten af dagens obs, her.

IMG-9585.jpg

Ringmærkningen var ikke noget særligt at berette om, men gav en lille håndfuld fugle. Tallene ses her 

Lise og Sebbe vente hjem fra deres tur hjem til København. De kunne heldigvis godt køre hjem efter 50-års fødselsdag og champagnebrunch. De får begge glæde af en Blåvand detox!

Derudover fik vi besøg af Andreas Bennetsen Boe der skulle have 2 overnatninger, og berigede stationen med hans dejlige selskab og hjemmebrygget øl.

Anders var i felten, hvor han tog på en meget lang lusketur. Trods den hæderlige indsats, kastede det ikke det vilde af sig. Vi håber stadig på gode hits i Blåvand, men man må sige at oktober har skuffet. Selv når der har synes at være gode fugle overalt omkring os, har de ikke vist sig i vores kikkert. Må november være alt det oktober ikke har været.

Vi forsøgte også at fange ugler med en sen aftenfangst i stationshaven. Gedsers ringmærkninger af perleugler gav forhåbninger om lignede lækkerheder. Vores forhåbninger blev desværre ikke indfriet, men vi har ikke givet op endnu!

Folk på stationen: Joakim Matthiesen, Joshua Emil Haahr, Emma Engell Sohnemann, Anders Odd, Rasmus Momme, Sebastian Thorup Hansen, Lise Hykkelbjerg, Andreas Bennetsen Boe, Jonas Pedersen og Adam Søderdahl

Oktobers gode fugle mangler - men oktobers gode mennesker bliver ved med at komme <3

søndag 30. oktober 2022
Jonas har (måske) tabt sit væddemål om blåstjert dette efterår. Men vi er stadig masser af folk på stationen, så humøret og håbet er højt!
af Rasmus G. Momme

Hallløjsa derude

Så blev det sgu min tur til at skrive et bitte blogindlæg – og det er jo ingen straf, for findes der noget bedre end at genbesøge minderne fra endnu en dejlig da på Danmarks vestligste fuglestation? Jeg tror det ikke!
Det må jo nærmest være 2 år siden jeg sidst sad her ved pc’en i foråret 2021 og skrev blogindlæg – det er jo lige til at bliev helt nostalgisk over…

Nå:
For de fleste mennesker i lille Danmark startede dagen i dag formentlig dejligt ud med en hel time mere til at gasse sig i dynerne; men for fuglestationsbeboerer og andre godtfolk der følger solens rytme blev det til præcis ligeså meget søvn som sidste nat – blot med den forskel at nettene nu skulle stå klar kl. 07 i stedet for 08.

Vi vågnede dog alle dugfriske til endnu en skøn dag på hukket. Datoen siger d. 30 oktober, og det må snart være tid til et gedigent mega-hit på Danmarks vestligste punkt. Vi blev dog fra morgenstunden mødt af en tæt tåge, som dækkede hele Hukket – egentlig giftigt nok, men da den allerede var rulllet ind aftenen før var vi lidt spændte på, om der mon var kommet nye fugle til eller om det havde sat en prop i trækket.

IMG_20221030_073555.jpg
Et tåget fyr. Foto: Jesper Johannes Madsen.

IMG 48132 af dagens 8 vindrosler.

 

IMG 95762 Kvækerfinker - 2k+ han til venstre, 1k han til højre

 

Joshua, Emma, Jonas traskede målrettede ud for at tage sig af træktællingen sammen med Bøhmer. Imens blev Joakim, Adam, Bjarke, Amanda, Emma, Magnus og undertegnede tilbage for at tage os af mærkningen. Adam forudsagde at vi ville fange vindrosler i dag, da der allerede havde været mange der fløj lavt i fyrhaven da han og Emma åbnede. Og det skulle vise sig at holde stik, for vi fangede 8 af slagsen. 53 mærkede fugle blev det til i alt, hvilket jo faktisk er et helt pænt antal taget datoen i betragtning. Kasper og Jesper, der som bekendt er kommet for at gps-mærke Solsorte, fik heldigvis også noget at lave, for vi fangede heldigvis 3 solsorte til dem, som alle fik en rygsæk på og som forhåbentlig kan sende noget spændende data. De to vendte dog snuderne hjem mod København her til eftermiddag, og efterlod de sidste 2 gps-sendere til os, men vi har lovet at dem skal vi nok få sikkert placeret på et par solsorte – forhåbentlig i morgen. Der skal lyde en kæmpe tak fra os alle til Kasper og Jesper for super hyggeligt selskab, gode historier fra nær og fjern, og lækker øl – I kommer bare igen!

30 10

IMG_20221030_074829.jpg
Der ringmærkes. Fra venstre: Momme, Joakim, Adam, Amanda, Magnus og Bjarke. Foto: Jesper Johannes Madsen.

Ude på obsen blev det også til en rigtig fin morgen, tågen til trods. 1.257 trækkende sjaggere, 204 dværgmåger og en overflyvende lapværling blev højdepunkterne.
Dagens træktal kan ses via DOFbasen her

Efterfølgende blev der lusket igennem: Bøhmer gik mosen, Jonas gik de yderste strandkrat, jeg gik strandkrattene, det hemmelige krat og Mosen, og Jonas, Joshua og Emma gik mosen IGEN – og helt ud til TDC-masten. Der blev fandme arbejdet for det i dag, men desværre uden noget særligt pay-off… Men altså; det kommer jo! Liiiiiiige om lidt kommer der én fugl, som gør alle de tomme timer i felten værd!

Adams venner, Amanda, Emma, Bjarke og Magnus, tog også hjem i dag – men inden da nåede de alle 5 både en tur op i fyret, og bagefter var de og jeg nede og dyppe os i det kolde Vesterhav (det var faktisk ret lækkert). Det har været mega hyggeligt at have dem på besøg, og jeg håber at de måske har fået mod på selv at give sig i kast med noget ringmærkning engang?!

Her til aften ankom Anders Odd, som joiner os i nogle dage. Det kan ikke andet end blive skide hyggeligt, og det er altid rart med ekstra mandskab til at vride hits ud af hybenbuskene. Det siges jo at Blåstjert er årlig herude, men vi skal godt nok til at tage os sammen hvis det udsagn skal holde i år også - og hvis Jonas ikke skal skylde for mange øl...
Nu har vi alle siddet og set The Lighthouse – en absolut anbefaling hvis man er klar på en VIRKELIG hjernevridende psyko-thriller. Vinden lover svag syd-vest, og så må man bare drømme om hvad det kan bringe.

Peace out

Folk på stationen: Jonas Pedersen, Joakim Matthiesen, Joshua Emil Haahr, Emma Engell Sohnemann, Adam Søderdahl, Amanda Ammentorp Pedersen, Emma Nysted, Magnus Bruun Knudsen, Bjarke Kristensen, Anders Odd, Rasmus Momme, Jesper Johannes Madsen og Kasper Thorup.

Besværling, islom og solsorte med GPS

lørdag 29. oktober 2022
En ok trækdag, hvor obsen gav en værling sp, islom og 7.400 stære. Ringmærkningen gav et par sortmejser og 3 solsorte fik GPS-sendere på.
af Joshua Emil Haahr

Træktælling:
Efter at Sebastian og Lise er draget til djævleøen over en forlænget weekend måtte jeg tage mig af dagens morgenobs. Vejret bød på vind fra SV med omkring 3-6 m/s.

IMG_2129.jpegStationen kl. 08.06. Foto: Joshua Emil Haahr

Til at hjælpe med træktællingen havde jeg selskab af Emma, Böhmer og Adam med sine venner fra studiet. Det er altid godt med flere øjne og øre når der skal tælles fugle. Fra starten af morgenen røg der fint med gråsisken og dværgmåger forbi, men stærene dominerede klart luftrummet.

IMG_20221029_085657.jpg
Stemningsbillede fra morgenobsen. Foto: Jesper Johannes Madsen

Kl. 09.20 opdager Böhmer og jeg en værling, som trækker forbi obsposten. Den tager en runde forbi os alle og fortsætter mod nord, hvorefter vi mister den gående nord og måske til rast. Den blev set i modlys på noget afstand, så kun silhuetten kunne ses. Jeg synes, at fuglen så forholdsvis lille ud, måske med kortere hale end gulspurv. Den var ivrigt kaldende og jeg synes at der var noget "tik" over dens kald, men det lød ikke super skarpt. Vores første indskydelse var at der var tale om en dværgværling, hvilket den også blev udråbt til i felten, men efter nærmere kig på spektrogram passer denne art ikke på optagelsen. Nedenfor får I et screenshot af spektrogrammet fra dagens fugl (øverst) sammenlignet med hvidkindet værling (nederst). Der er flere ligheder mellem spektrogrammet for disse to arter, men en skarp gulspurv kan desværre ikke udelukkes.

Vores_vaerling_overst_og_hvidkindet_nederst.png
Et screenshot af spektrogram fra dagens værling (øverst) sammenlignet med hvidkindet værling (nederst) foretaget af Henrik Böhmer.

Efter besværlingen havde vi bl.a. almindelig kjove, stor korsnæb 7 og en islom trækkende syd.

IMG_2131.jpeg
Fyrret kl. 08.14. Foto: Joshua Emil Haahr

IMG_2132.jpegObsposten kl. 11.02. Foto: Joshua Emil Haahr

Dagens træktal kan ses via DOFbasen her.

Skaermbillede_2022-10-29_kl._18.49.40.png

Total fra dagens obs.

Ringmærkning:
I går aftes kom Jesper Johannes Madsen og Kasper Thorup (ankomst) til stationen og skal være her henover weekenden. De kommer fra ringmærkningen på Statens Naturhistoriske Museum og skal sætte GPS-sendere på solsorte for at undersøge forskelle på de forskellige europæiske bestande. Der har ikke været mange solsorte i nettene de seneste par dage, men de fangede 3 stk. i løbet af dagen.

IMG_20221029_094036.jpgHer ses Kasper i færd med at fortælles om GPS-senderne, som skal monteres på solsorte. Foto: Jesper Johannes Madsen.

IMG_20221029_083638.jpgJoakim piller fugle ud. Foto: Jesper Johannes Madsen.

Udover solsorte gav nettene også 2 sortmejser.

IMG-9570.jpg
2 stk. sortmejse. Foto: Rasmus Momme.

IMG_20221029_084043.jpg
Der arbejdes. Fra venstre: Jonas, Momme og Joakim. Foto: Jesper Johannes Madsen.

Diverse:
Efter morgenobsen gik Adam med sine venner fra biologistudiet Amanda, Emma, Bjarke og Magnus til lokaliteten Avahøj for at kigge efter ulv. De fik en flot og lang gåtur men Canis lupus blev det ikke til.

I morgen går vinden i SØ, så vi krydser fingre for gråsejler eller det der er bedre.

Folk på stationen:
Jonas Pedersen, Joakim Matthiesen, Rasmus Momme, Joshua Emil Haahr, Emma Engell Sohnemann, Adam Søderdahl, Amanda Ammentorp Pedersen, Emma Nysted, Magnus Bruun Knudsen, Bjarke Kristensen, Jesper Johannes Madsen og Kasper Thorup.

Småfugle i luften, men ikke i nettene

fredag 28. oktober 2022
af Joakim Matthiesen

Gårsdagens strabadser gav håb for dagen i dag. Vi var nemlig tæt på al det rigtig gode i går. Mursejler som ikke var gråsejler og hvidbrynet som ikke var humes. Derfor var det med fuld energi at vi tog hul på dagen.

Der var masser af småfugle i luften. Hele morgenen kunne man høre korsnæb, gråsisken, grønsisken og hedelærker i luften. Det gav en super fin morgenobs på hukket. Af de meste interessante tal kan der nævnes hedelærke 45, gråsisken sp. 49, rørspurv 100 og en silkehale. Derudover havde vi en sydtrækkende skov/tajgapiber som Henrik Böhmer efterbestemte til tajga vha. analyse af spektogram og Rob Martins beregningsguide. I kan se Böhmers beskrivelse og spektogram på DOFbasen.

Desværre blev fuglene i luften og sad derfor ikke i nettene. Vi måtte derved nøjes med at gå og drømme om alt det sjove på netrunderne. Lidt godter blev det dog til blandt andet en rødtoppet fuglekonge og en flot grønirisk.

gronirisk
Grønirisk 1k han

Fordi vi er ukuelige optimister fortsatte vi med åbne net resten af dagen dog uden det helt store resultat. Herudover var der fast dækning på fyret hele dagen. Det var nemlig her at mursejleren blev set i går og med gråsejlere i omløb var alle øjne rettet mod fyret konstant - dog også uden resultat.

I løbet af natten drejer vinden om i sydvest og det giver håb om en fin dag i morgen. Lise og Sebastian er taget hjem på weekend og Jonathan siger farvel og tak for denne gang.

Folk på stationen: Lise Hykkelbjerg, Sebastian Thorup Hansen, Jonas Pedersen, Jonathan Hemmer-Hansen, Joakim Matthiesen, Rasmus Momme, Joshua Emil Haahr, Emma Engell Sohnemann og Adam Søderdahl

Se dagens obs i dofbasen her.

total 28 10 22

 

Halemejseeeeer <333

torsdag 27. oktober 2022
af Lise

SÅ skete det! Dagen som undertegnede har drømt længe om, men egentlig ikke har turde håbe sådan ægte på.. Halemejser (i flertal!) skulle lægge deres søde vej forbi vores fyrhavenet i dag <333

Nå, men dagen startede jo sådanset ikke med en nuttet gaveregn.
Det var første gang i en lille uges tid at netåbningen skulle ske ved mine hænder, da vi SÅ mange skønne ringmærker mennesker på stationen for tiden - totalt nice! Men lige i dag tror jeg at netåbningen gav mig godt fugleheld<333

Efter netåbning og morgenmad med ringmærkerne, valgte Momme og jeg at smutte ud på obsen. Vi missede en mellemkjove, som blev set godt af observatøren og de andre der kunne finde ud af at komme derud til tiden(Jonathan, Josh og Bøhmer). Heldigvis var det ikke det eneste spændende obsen kunne byde på i dag. Der blev fundet en trækkende Islom af Josh, hvor den pædagogisk fløj foran en rødstrubet lom der var et tak mindre end dens storfodede ven. Islommen var i øvrigt en lifer for mig, så jeg er Josh meget taknemmelig for fundet. I småfugleafdelingen kom der store korsnæb over og en enkelt silkehale på træk. Det betyder at obsen i dag producerede intet mindre end 4 subarter, hvilket jeg personligt synes er rimelig sejt!

Se dagens obs her


Alt dette nåede at ske på obsen inden Svend Aage kalder over Zello. Jeg hører ikke først hvad budskabet er, men får at vide af Sebastian at det drejer som om en flok halemejser. Det er stadig ikke helt klart at de også er røget i nettet HOS OS(!!), og et opkald fra Jonas skal til før jeg smækker teleskopet sammen i en hast og traver målrettet mod fyrhaven. Da de små fjerbolde er ultra flokflyvende, rammer 11 af dem vores net. De andre mærkere ved godt at jeg har drømt om de her små bolde siden jeg fik kigget på billedet af en i vores spisestue - altså i måneder efterhånden.. Derfor får jeg lov til at tage den første lille ven ud af posen, og jeg kan slet ikke forstå hvor lille krop og lang lang hale sådan en kan flyve rundt med. Vi får meldt til de ret nysgerrige folk tilbage på obsen at vi fremviser 11 halemejser lige om lidt, og alle stationsfolk kommer en tur forbi. Det var helt perfekt at have så mange ekstra hænder, da vi pønsede på at lave et flok gruppebillede af den ret så pæne flok. Og hvilket setup vi fik lavet, OG billede Adam tog:

Halemejser

Efter det smukke øjeblik gik nogen tilbage på obsen for at tage de sidste minutter, og der blev gået en netrunde. Svend Aage havde taget rundstykker og kage med til os, og vi lavede et bord med formiddagskaffe til de kære stationsfolk. Det var et perfekt tidspunkt vi alle var samlede på, da der blev meldt om en sejler ved fyret fundet af Joakim. Igen bliver jeg imponeret over hastigheden hvorpå en hel stue af birdere kan flytte sig udenfor MED kikkert og sko på fødderne. Dem med kamera og ellers bare et behov for at se den tættere på stormede op til fyret, hvor de fik gode dokubilleder. Ved tjekning af billeder måtte vi så konstatere at det var en efterårs mursejler på tur, og altså ikke endnu en gråsejler som ellers pænt har besøgt danske lokaliteter i dag.. Mursejleren gav heldgivis gode point på fuglebingo som plaster på såret <33

Efter folket havde tanket op på mad, blev nogen tilbage for at holde nettene åbne, arbejde lidt og ellers hygge om stationen. Jeg hoppede med i bilen som kørte mod tipmosen for at finde hits(der var sjove sangere og sejlere i tankerne). Sejlere blev ikke spottet, men sangeren var tættere på at ske. En hvidbrynet løvsanger blev fundet sidst på turen, hvor den lige ved første øjekast kunne ligne noget henad en Himalaya løvsanger i lyset osv. Det var lidt et slag for Sebastian og Jonathan, men personligt var det meget fedt at se et bryn igen. Midt på turen var vi heldige at se et par store korsnæb der sad pænt i toppen af nåletræerne og hyggede. Jeg fik lov til at låne Sebastians kamera, og tog et billede af en flot han som jeg er ret stolt af:

BILLEDE AF KORSNÆB(kommer imorgen)

Da Sebastian og jeg smutter til København i weekenden med bilen, handlede vi lige mad til folket der er her i weekenden på vejen hjem og til lidt hygge i aften nu hvor Jonathan har sidste aften herude efter 2 ugers birding og spas.
Som hyggeligt indslag har Emma fundet på at vi skal lege ”Margretheskål” med fuglenavne, hvor vi har skrevet en masse fuglearter på papirstykker og puttet i en skål. 2 hold laves, og 1 fra hvert hold skal nå at få de andre til at gætte så mange fuglearter på tid ved hjælp af f.eks. at mime. Det bliver sjovt at se hvilket hold der er bedst!

Adam er kørt ud for at hente sine biovenner da transporten ikke fik dem videre end til Esbjerg. God køretur til jeeeer!

Jeg vil smutte igen for at hygge med de andre <33

Folk på stationen: Lise Hykkelbjerg, Sebastian Thorup Hansen, Jonas Pedersen, Jonathan Hemmer-Hansen, Joakim Matthiesen, Rasmus Momme, Joshua Emil Haahr, Emma Engell Sohnemann og Adam Søderdahl

Fugle, demokrati og bøfsandwich

onsdag 26. oktober 2022
af Sebastian Thorup Hansen

Hejsa folkens

Long time no see. I hvert fald for mit vedkomne ift. den her blogskrivning. Nu er vi jo så mange mennesker (9!) at det kun er hver 9. dag at jeg skal skrive bloggen, hvilket egentlig er meget rart, såe. 

Med en sydvestenvind over natten var der lagt i kakkelovnen til en dag med et hit eller to, men det blev sgu ikke i dag heller. Vi kæmpede dog ude på obsen, samt i nettene. Og med så mange øjne og ører begge steder er der næppe meget der slipper forbi os. Selvom vi jo givetvis ikke ved hvad er slipper forbi os, siden vi ikke ser det... Nå, men nok om det. For at vende tilbage til fuglene, havde vi i dag en rigtig fornuftig start på morgenobsen, som desværre gik ret brat i stå, idet den efterhånden daglige tåge rullede ind. Virkelig noget pis. Men heldigvis havde jeg selskab af både Jonathan, Joshua og Jonas derude, så helt kedeligt blev det jo aldrig<3

Af highlights kan nævnes 8 store korsnæb, 34 dværgmåger, 6 rider, 40 rørspurve, samt en sjat bjergirisker. Ikke helt godt, men det kunne bestemt være værre:)

Dagens observationer kan ses her

Jonas og jeg måtte smutte lidt tidligere fra morgenobsen, da vi skulle deltage i demokratiet i dag. Vi skulle nemlig ned og brevstemme. Afsted drog vi så (også sammen med Lise, Adam og Momme) og fik afgivet vores stemme. Nice. 

I løbet af dagen havde Jonathan snakket en vis grillbar i Billum helt til skyerne, så der lagde vi selvfølgelig lige vejen forbi. Da jeg er i Jylland, følte jeg at var nødt til at tage del i den jyske kultur, så jeg var slet ikke i tvivl om hvad menuen skulle bestå af. En stor fed bøfsandwich med remo (jydepesto), sennep, ketchup, ristede løg, løg og naturligvis en stor klat sovs. Så er vi fandme i Jylland!

IMG_4252.jpg

Her ses en diagnostisk forskel på folk øst for Storebælt og og folk vest for Storebælt. Adam (som er fra Ishøj) er bare glad for at være der, hvorimod Jonas allerede er halvt igennem sin flæskesteg. Lise (vestjyde) kan ikke vente med at gå i gang og Momme ligner også at han er godt i gang, men han er også fra Næstved. 

Eftrfølgende stod den på et hurtigt tjek af Sydhukket og vesterled, samt en omgang gris (fodbold-jonglering) i haven. Det var sgu skønt. 

Her til aften har Adam kokkeret en fantastisk omgang hjemmelavet pizza, så vi alle kan gå mætte i seng. Så kan man ikke forlange mere. Jo, så skulle det da lige være en SU-art i morgen. Det kunne der godt komme, men det gør der ikke.

Peace out

STH

Folk på stationen: Lise Hykkelbjerg, Sebastian Thorup Hansen, Jonas Pedersen, Jonathan Hemmer-Hansen, Joakim Matthiesen, Rasmus Momme, Joshua Emil Haahr, Emma Engell Sohnemann og Adam Søderdahl

En dag i Dværgmågernes tegn

tirsdag 25. oktober 2022
En god morgenobs med MANGE Dværgmåger og 7 Søkonger + en lækker Sib Grans på Grønningen
af Jonathan Hemmer-Hansen

Uge 43 er nu for alvor sat igang, og det er nu de helt tunge fugle skal findes! Det blev dog ikke i dag, selvom det var en ganske god fugledag på flere punkter.

Morgenobsen blev taget fra "hullet" hvor man sidder i læ for vinden når det blæser fra vest, som det gjorde i dag. Det var klart lige fra solopgang at der var godt gang i Dværgmågerne. De smårastede på stranden inden de røg afsted mod syd, og det blev til hele 505 stk, hvilket er en rigtig god dag for arten. Derudover kom der tilmed 7 Søkonger trækkende syd i bræmmingen og en Almindelig Kjove - absolut godkendt morgenobs der først sluttede 12:45.

IMG_2103.jpgFra vestre: Momme, Emma, Joakim, Sebastian. Foto: Joshua

IMG_2107.jpgEt dokufoto af Dværgmåger set fra Hukket. Bemærk de adulte med sorte undervinger og de unge med den karakteristiske overside som et "M". Foto: Joshua

IMG_2110.jpgFlere Dværgmåger. Foto: Joshua

IMG_2113.jpgEndnu et dokufoto af en af de 7 Søkonger. Foto: Jonas.

Tilbage på stationen var der en god omgang fællesfrokost og et lille husmøde, hvor en badetur blev forslået. Der blev aftalt cirkeltræning og badetur kl 16:30 for dem der ville, og det blev en succes! Undertegnede og Sebastian havde dog besluttet at den skulle stå på en tur i det lange krat på Grønningen i stedet, men de sagde at det både var koldt og forskriskende, hvilket nok ikke kom som det største chok for STH og jeg. Altid dejligt med nogle fællesaktiviteter her på stationen, også selvom det ikke indebærer noget med fugle. Lusketuren i det lange krat, gav ikke mange fugle, men det lykkedes os at støve en Sibirisk Gransanger op, hvilket er ny listeart! Desværre kaldte fuglen ikke, men STH fik heldigvis kongebilleder af fuglen.

774A9696.JPEG
Sibirisk gransanger fra Grønningen. Fuglen er karakteristisk med sit kolde, grålige look. Lyst beige ansigt med lysegrønt på svingfjer og overgump. Arten har også et karaktetistisk "kyllingekald" som vi desværre ikke hørte i felten. Foto: Sebastian

Her til aften er der igen blevet hygget. FCK valgte desværre at tabe til Sevilla, men udover det, var der god stemning på stationen. Der er nogle stykker der skal ind og stemme i morgen, så derfor fik vi også lige set en omgang "Tæt på Sandheden", som måske (måske ikke), kunne hjælpe med hvor krydset skal sættes...? Vi tror på uge 43 her på stationen, det skal nok lykkes med noget stort!

Folk på stationen: Lise Hykkelbjerg, Sebastian Thorup Hansen, Jonas Pedersen, Jonathan Hemmer-Hansen, Joakim Matthiesen, Rasmus Momme, Joshua Emil Haahr, Emma Engell Sohnemann og Adam Søderdahl

Vi ses derude

Så fik vi svamp

mandag 24. oktober 2022
En begivenhedsrig dag med besøg af 30 gymnasieelever fra Varde og den HELT store rengørring af stationen. OG svampe! MANGE svampe!
af Adam Søderdahl

Godaften i stuerne,

I dag har været en dag med gang i den lille station på Hukket. Vi har både fået besøg af en gymnasieklasse, rengjort og rydtet op i hele hytten og nydt et overdådigt måltid svamperisotto. Så bliver dagen ikke meget bedre!

Dagen startede lidt i syv da de første morgenfriske mennesker lavede grød til hele banden. Og det er en stor bande for tiden - ikke mindre end 10 dejlige, søde og engagerede unge mennesker var på sationen i dag. Derfor var grødgryden stor, men lavet med mindst ligeså meget kærlighed som normalt. Efter at have koordineret dagens indsats, gik alle ud på deres poster og begyndte dagens arbejde. Lise og jeg selv gjorde naturskolen klar til at modtage de 30 2.g elever fra Varde Gymnasium der skulle ankomme kl 8.30. Der blev sat fugle frem på bordene, sat powerpoint op og placeret stole omkring det lange plankebord. 

Aftalen om at gymnasieklassen skulle komme på besøg, kom i stand i Sabinebunkeren for et par uger siden. Her mødte vi biologilæreren Henrik Lindgaard Møller. Han er selv fuglekigger, og synes det kunne være spændende at vise sine elever hvordan en fuglestation fungerer. Vi er selvfølgelig altid friske på at vise stationen og arbejdet frem, specielt til unge mennesker der potentielt er nye fuglekiggere. Derfor smækkede vi et program sammen, og håbede på godt vejr. 

De unge mennesker skulle både have lov til at se ringmærkning og træktælling i aktion. Vi startede dog i skolestuen hvor Lise og jeg gav en præsentation af fuglestationerne, de mennesker der vælger at arbejde her, arbejdet der udføres og principperne bag ringmærkning. Derudover fik de en præsentation af det projekt som jeg netop nu laver om forskydninger i efterårstrækket i Blåvand, for at sætte perspektiv på vigtigheden af fuglestationernes arbejde. Desværre regnede det kraftigt fra lige før eleverne ankom, indtil vi blev færdige med at fortælle i skolestuen. Vi var derfor meget spændte på, hvad der mødte os udenfor ved nettene og på hukket. 

Vi splittede elverne i to grupper der skulle se ringmærkning og træktælling på skift. Jeg tog den første gruppe med ud på obsposten, mens Lise gik den første runde med anden gruppe. Desværre bød første netrunde kun på en enkelt genfanget gransanger at se på. Det var alligevel uendeligt meget bedre end ingenting, da eleverne selvfølgelig var blevet lovet fugle i hånden. Jonas og Joakim fik derfor alt der var muligt ud af fuglen, og demonsterede diverse teknikker for eleverne som fulgte interesserede med. Herefter gav Lise og Bent en lille "talk" om trækfugles fantastiske bedrifter. Samtidig havde jeg elever med på obsen, hvor vi besøgte Sebastian, Jimmy, Josh, Emma og Jonathan. Her fortalte de om at tælle træk, og prøvede at se på fugle igennem et teleskop.

Da vi byttede aktivitet, håbede vi meget på lidt fere fugle i nettene. Desværre var der endnu en gang kun en enkelt fugl - endnu engang en gransanger. Heldigvis var både obs- og ringmærkningsholdet nu helt rutinerede, og begge hold fik derfor en super introduktion til hver deres disciplin. Herefter sendte vi eleverne tilbage til undervisning på skolen, og vi kunne konkludere at stationens første rundvisning af en gymnasieklasse var ganske vellykket. Henrik havde som tak for hjælpen både vin, gifflar, bolsjer (ugler selvfølgelig) og vigtigst af alt: HJEMMEPLUKKEDE SVAMPE med til os. Vi er meget glade for den fantastiske gave, som skal nydes i aften. Vi laver netop nu en lækker rissotto af svampene, der både tæller tragtkantareller, karl-johan, pigsvampe, brunstokket- og indigorørhat, granmælkehat og blomkålssvamp! Tusinde tak for den fantastiske kurv, Henrik!

 IMG20221024173728IMG20221024194235IMG 20221024 212515

Kort efter besøget sluttede den standardiserede ringmærkning og obs. Pga. regn var ringmærkningen ikke noget at skrive om - kun 10 fugle blev det til. 

Obsen var noget mere spændende og bød blandt andet på et pænt antal knortegæs, stære, svømmeænder, dværgmåger og en enkelt thorshane. Generelt en fin obs med en god blanding af arter. Dagens tal ses her.

Efter endt obs og ringmærkning måtte vi desværre sige farvel til to beboere på fuglestationen. Først drog Leona, der har boet på stationen i weekenden, videre til Falsterbro. Vi ønsker hende et dejligt ophold i det svenske! Derefter måtte vi desværre også sige farvel til Jimmy Skat der har boet hos os i mere end 2 uger. Jimmy har brugt sin ferie på at tælle træk på hukket og holde os unge mennesker underholdt. Jimmy har både været fantastisk godt selvskab, men har også været en uundværlig hjælp på obsen. Ud over at holde Sebastian med selvskab, har han også dækket obsen feks. da vi twitchede gul sanger. Tusinde tak for hjælpen, du vil være savnet på stationen!

Da arbejdet var færdigt, og vejret blev dårligt, måtte der ske noget. Josh fik sat gang i os alle, og vi fik fordelt alle de opgaver der skulle klares på stationen. Så på få timer fik vi gjort hele stationen ren og rydtet, vasket ringmærkningsposer, handlet ind og sorteret affald. Derfor står stationen helt skinnende ren og rydtet, se selv på billederne herunder hvor flittige vi har været. Jer de har besøgt stationen de sidste par uger vil være særligt imponerede hvor flot her nu ser ud.

received 685345826022391IMG20221024154716IMG20221024172021

Resten af aftenen står på hygge i TV-stuen, og så håber vi alle sammen på flere fugle i nettene i morgen. Joakim og Momme har dog forladt ringmærkningsholdet til fordel for obsen, så det ser ikke så godt ud. Jeg håber dog på en lille udgangseffekt...

- Tøserne på hukket

Folk: Folk på stationen: Lise Hykkelbjerg, Sebastian Thorup Hansen, Jonas Pedersen, Jonathan Hemmer-Hansen, Jimmy Skat, Joakim Matthiesen, Leona Gottschalkson, Rasmus Momme, Joshua Haahr, Emma Sohnemann og Adam Søderdahl

 

Tåge og atter tåge

lørdag 22. oktober 2022
Tågen satte en stabil stopper for fuglene i denne omgang, men der blev nu arbejdet for det!
af Jonas Pedersen

Velkommen tilbage allesammen. Jeg vil starte med at undskylde for de sene og manglende blogs. De skal nok komme allesammen. Vi har bare haft et par travle dage, særligt grundet det store sociale netværk der nu er at finde i Blåvand.

Men lad os starte med morgenens strabadser, igår aftes kom der en masse på besøg da der idag var fuglestationsudvalgsmøde(Hold da op et langt ord:)) og der var derfor gang i stationen her til morgen med de mange der skulle have morgenmad og ud i felten. Der kom folk fra øst, vest, syd og nord og det var da helt hyggeligt. I mærkningen havde vi fint besøg af Simon og Lisa fra Skagen. Det var desværre udfordrende idag. Det var nemligt helt vildt tåget.

Obsen var bestemt også udfordret da man ikke kunne se en pind. Fuglene var altså ret fraværende første halvdel af dagen. Men så klarede det op. Joshua kom ud på hukket. Også skulle der birdes! Adam kørte til grønningen for at se plettet rørvagtel. Josh, Jonathan, Sebbe og jeg luskede ned ad sydhukket og det lykkedes os at flushe en vagtel, sgu et sent fund af den!

Derefter blev der lusket lidt diverse rundt og de gode folk i felten blev ramt af en fæl regnbye der straffede de ellers produktionselskende birdere.

Til aften smuttede vi en tur til DOF UNG og hørte den kære Rasmus Momme snakke om hans mega vilde tur til mongoliet. En god sjat smuttede også videre til noget natfangst. Men Sebbe, Jonathan, Josh og jeg havde en bordfodboldskonkurrence som skulle afgøres. Josh og jeg vandt selvfølgelig suverænt 2-1 og det var bare lige som det skulle være.

Imorgen glæder vi os til mindre tåge og flere fugle. Følg med!

Folk på stationen: Lise Hykkelbjerg, Sebastian Thorup Hansen, Jonas Pedersen, Jonathan Hemmer-Hansen, Jimmy Skat, Adam Søderdahl, Merit Lenk, Joakim Matthiesen, Leona Gottschalkson 

total 22 10

Plettet Rørvagtel og Am. Sortand... ikke helt dumt

fredag 21. oktober 2022
Folk blev i den grad samlet på den sidste dag af feltræffet 2022, til fugle, fodbold og fadøl!
af Jonathan Hemmer-Hansen

Så blev det fredag i uge 42 og felttræffet 2022 er nu officielt slut. En god og hyggelig uge som fik en god fuglemæssig afslutning.

Morgenobsen startede kl 8 og der skete desværre ikke det store for STH og de andre på Hukket. De mætte nøjes med en Dværgfalk, Vandrefalk og en sjat trækkende ænder. Undertegnede tog en lusketur langs nordhukket med Böhmer og Mandstrup som trods alt gav 2 Rødtoppede Fuglekonger, lidt Gransangere og en Ringdrossel,

Da morgenobsen og kratlusken var overstået kom den første melding på en spændende fugl denne fredag - en Amerikansk Sortand rastende ud for Ishuset ved Blåvandshuk. Meldingen lød på at anden lå tæt på kysten, og derfor måtte den naturligvis tjekkes ud. Vi blev en fin håndfuld fra fuglestationen der gik ned og beskuede anden på kort afstand, fed obs! Tilbage på stationen skulle der lige indtages lidt næring inden det igen stod på en tur langs sydhukket - de sjældne fugle finder jo ikke sig selv. Det er klart at der er store forventninger til den berømte uge 42, og vi kæmpede til sidste slutfløjt.

Tilbage på stationen igen kom dagens næste spændende melding - Plettet Rørvagtel fouragerende i en kanal på Grønningen, what?! Vi smuttede afsted mod fuglen og kunne ved ankomst konstatere, at dette absolut måtte blive felttræffets "publikumsfugl". Omkring 50 birdere var samlet på broen over den lille kanal hvor den plettet rørvagtel fuldstændigt ugeneret vadede rundt på andemaden kun 5-10 meter fra folk, sindsyg obs!!
Efter den fede obs kørte vi til Blåvandsgård, hvor Dofung holder til i denne uge. Vi havde nemlig arrangeret en fodboldkamp på banen foran Blåvandsgård, hvor alle der havde lyst kunne spille med. Det blev en hæsblæsende kamp mellem Dofung og fuglestationen/felttræffet, som (beklageligvis) endte 6-4 til Dofung. Kampens spille må indiskutabelt gå til Henrik Hald Nørgaard, som stod for hele to kasser samt en håndfuld fantastiske tacklinger. Stærk indsats Henrik!

Dagen blev afsluttet kl 18 på Ho Kro, hvor felttræffet blev rundet af med en hyggelig fællesspisning for alle der havde lyst. Menuen stod på langtidstegt kalv med kartofler, grøntsager og... BRUN SOVS! Vildt lækkert, og en rigtig god afslutning på et super hyggeligt felttræf! Vi ses igen næste år til en mega ;)

Vi ses derude


1   |  2  |  3     NÆSTE