Her på Blåvand's blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om livet og hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (109)2023 (249)2022 (265)2021 (276)2020 (279)2019 (247)2018 (211)2017 (276)2016 (118)0 (1)(se alle)
Se indlæg fra måned: jan. (5)feb. (10)mar. (30)apr. (30)maj (31)juni (18)juli (24)aug. (31)sept. (30)okt. (32)nov. (30)dec. (5)

14 december 2017 - Mågetjek og nedpilning af net

torsdag 14. december 2017
Vinteren har sat sig på hukket, og fuglene samles.
af David Manstrup - DMa

Vejr: Vinden var i V-NV - styrken svingede meget i takt med fronterne fra 5-10 ms. Solen kiggede frem med jævne mellemrum, dog lå faretruende snebyger hele tiden i horizonten, men de gik for det meste uden om. Skydækket må have være på cirka 4:8. Temperaturen lå behageligt på cirka 5 grd.

Undertegnede ramte hukket ved solopgang, som på denne årstid er 08:45, hvilket jo er ren luksus. Jeg satte mig, og havobsede en times tid. Havet var enormt tomt, og der skete nærmest intet. Lidt flokke af ederfugle fløj nord, og et par suler kiggede forbi, men ellers ingen bevægelse overhovedet. Så jeg valgte ret hurtigt at gå på stranden, hvor der var mere liv. Omkring 1600 måger nød godt af opskyllet som lå på stranden i forbindelse med vestenvinden, som til tider har været kraftig de foregående par dage. Havet havde ædt meget af stranden, så der var ikke ligeså god plads for mågerne som der plejer at være. Det lykkedes mig at pille 1 enkelt voksen Kaspisk Måge ud af flokken. Derudover kiggede jeg grundigt efter de hvide måger, hhv hvidvinget og gråmåge. Uden held.
I blandt mågerne rastede der omkring 200 Sandløbere, som pilede lystigt op og ned af stranden langs bølgerne.
IMG 1155

Foto: David Manstrup

Jeg gik også i mosen og over heden hjem, i håb om at der skulle sidde en Stor Tornskade og vente på mig. Men desværre intet held i dag.
Mere overraskende var at køerne stadig græsser nede i mosen. Det er vist ved at være halvsent? 

Bent kiggede også ud. Han var flittig og havde pillet nettene ned i fyrhaven, så de kan komme ind resten af vinteren. Han ville så fortsætte i stationshaven, efter madpakken var indtaget. Vi fik os lige en lille sludder, om stort og småt.

DMA

     

Over and out

mandag 4. december 2017
Dejlig afslutning
af HKn

Vejr: En kold dag dag, hvor vinden var frisk og kom fra NV (331)13 m/s... Skyet, med lidt sol og regbyger 5-6/8. Sigt 15-20 km. Temperatur 6-7 grader.

Sidste dag på stationen for mig inden jeg køre hjem i morgen, startede rigtig hyggeligt, da Tessa kom ud og overraskede mig med rundstykker og vi lige nåede at gå mosen rundt inden militæret lukkede området.... Ikke mange fugle udover 4 Gråsiskner og 12 Stære kom i bogen... Til gengæld kunne vi nyde godt 30 Kronndyr på nært hold.

Tak for i år.Sortstrubet Bynkefugl Blavand 25.11 2017 4. Henrik Knudsen

Farvel til min yngligsfugl den Sortstrubede Bynkefugl, håber du klare dig godt gennem vinteren. Foto: Henrik Knudsen

 

Rengøring af stationen

søndag 3. december 2017
Lunt vejr over Blåvand
af HKn

Vejr: Så var varmen for alvor tilbage, temperaturen nåede 8 grader som maks...herligt. Vinden rørte lidt på sig NV (331) 6-9 m/s... Vekslende skydække, hvor der var perioder med gråvejr og så solskinsvejr og nogle ganske få små regnbyger 5-6/8. Sigten var dårligste om morgen, senere rigtig fin 10-18 km.

Jeg havde fået en mege betroet opgave i dag.... jeg havde lovet Jørgen Grønne at tage imod det regngøringshold der skulle komme og give stationen en omgang, så vi kunne gå i vinterhi med god samvittighed..... Det var jo næsten som at møde mine kolleger...folk der var vilde med støvsugning og rene gulve.... Men jeg blev alligevel usikker, da jeg så det professionelle look jeg fik... stod de og overvejede at måske også at give mig en tur ned i klorinen.... Jeg stak af og overlod jobbet til profferne.....

Mens de gik amok.... strøg jeg på stranden... Træk var der ikke så meget af, men der var dog lidt fugle at kigge på... En musende Tårnfalk er den første herude i lang tid... En enkelt adult Sule trak mod syd... I luften var der både Grønsiskner og Gråsiskner... en enkelt Gråsisken lyste godt op... men jeg lod være...selv om jeg synes vi ikke har fået nok Hvidsiskner ud af invasionen.

Eneste birdere på Hukket i dag var Leif og Ida fra Ry som jeg mødte på stranden, de trængte lige til lidt frisk luft... de havde dog heller ikke set det store, selv om Leif godt nok lige viste mig hans "købmandsliste" over fugle der burde i bogen i dag.... Inden jeg forlod stranden fik jeg lige aflæst 5 Sølvmåger.

Det var en fornøjelse at vende hjem til stationen igen... her lugtede skønt og her så så godt ud... tak til de to flittige piger for et fantastisk flot arbejde samt Blåvand Fuglestations Venner som stod for sponsorattet....

HKn

Fine fugle på Hukket

lørdag 2. december 2017
Blot 3 (4) fund af Islom i december
af HKn

Vejr: "Kong frost" var forsvundet i løbet af natten, men det var alligvel ikke rockervarmt... temperaturen gik fra 6 til 7 g, men en lidt kølig vind V (254) 7 m/s gjorde det lidt mindre behageligt.. En ganske fin morgen, hvor der dog var en del skyer 5-6/8.. et par regnbyger gik syd og nord om Hukket, men omkring middag kom der også lidt vand til Hukket. Sigt 15 km.

Så var "freden slut".... og det var sgu dejligt... jeg havde ikke mere at snakke med mig selv om... To friske gutter i form af Manstrup og Böhmer var klar til at give Blåvand et forsøg.... Dejligt med gåpåmod fra den danske ornit ungdom.... det kan jeg dælme godt lide.... Og drengene blev hurtigt belønnet med 2 Vandrefalke hhv. en ung og en gammel samt en fin Islom i vinterdragt. Jeg så nok selvsamme Islom få minutter efter fra Sydhukket, her kom den i fin højde næsten inde over stranden og denne gang mod N....Det er blot 3. fund af Islom for december som er registreret af Fuglestation...de to andre fund er fra 1966 og 2015... Men det kan skyldes den manglende aktivitet i vinterhalvåret. Efter Islommen gik jeg ned til gutterne og pludselig opdagede vi flere Rødstrubede Lommer komme som om foråret...dvs. som "højlommer" meget tæt på os eller direkte henover vores hoveder og alle gik N... Hvorfor nu det.... var det vejrskiftet der fik det til at "klikke loonierner" .... ?? Under alle omstændigheder... så begyndte man at glæde sig til lomtrækket i april/maj i 2018...

Blav 02.12 2017 011

"Forårstrækkende Rød lommer om vinteren mod N tsk tsk...." Fotograf: Henrik Knudsen.

Efter obsen snuppede jeg en tur i mosen...det gav en Skovsneppe som kom indtrækkende samt en rastende hunfarvet Blå Kærhøg...

Blav 02.12 2017 006

"Når det regner på smukke Fanø, så drypper det på lige så smukke Blåvand". Fotograf Henrik Knudsen.

Om eftermiddagen kiggede Michael Gammelholm også ud, så jeg havde rigtig godt selskab i dag og hyggeligt lige at sige god vinter til gutterne inden jeg "trækker" øst på inden længe.

HKn

 

Smuk start på december

fredag 1. december 2017
Smuk vinterstemning på Hukket.
af HKn

Vejr: DMI var gået i sort hertil morgen.... men pyt jeg kunne godt se det blev en flot dag alligevel... Vinden kom fra N-NØ ( ?) 3-5 m/s... Først skyet og så var der ellers fuld skrue på solen... 3-5/8. Sigt 10-25 km. En kølig nat hvor temperaturen var nede omkring minus 3-4 grader. I dagtimerne lå den på 0 til 3 grader plus.

1.dec. Blavand 01.12 2017 1. Henrik Knudsen

Så kan december ikke starte meget smukkere....I mens jeg nød solen kunne 8 ivrigt kæmpende Havlitter høres tæt på land... Foto: Henrik Knudsen.

En iskold morgen, som i løbet af dagen blev meget smuk og slet ikke så kold som temperaturen antydede... Jeg var ude det meste af dagen... jeg fik talt lidt måger og gået stranden godt igennem, faktisk i to omgange... militæret lukkede nemlig tidligt ned for deres øvelse, så Nordhukket og Mosen blev også tjekket. Lidt kuldetrækkende gæs i form af 180 Bramgæs og 12 Grågæs kunne ses og især høres da de forsvandt mod syd.. De seneste kolde dage havde heldigvis ikke fået taget livet af Gærdesmutterne..her kunne jeg tælle 16 fugle. Min ubetinget ynglingsfugl den Sortstrubede Bynkefugl kunne også nydes da der nord for Fyret sad en meget smuk han og nød morgensolen...

Blav 01.12 2017 111kopi

Næsten 100 Sandløber var i konstant bevægelse nede på stranden. Foto: Henrik Knudsen

I morgen skulle der komme et vejrskifte...vinteren skulle atter være lidt på retur....så må vi se om det bringer noget med sig.

HKn

I know nothing I´m from.... Fynski

torsdag 30. november 2017
Den første sne i andet halvår
af HKn

Vejr: Pæn morgen...resten røv og nøgler...Vinden kom fra Ø (94) 3 m/s.. En skyet morgen, men dejlig start på denne onsdag 8/8.. senere kom der pludselig mere dis/småregn ind og en ovegang kom der tøsne... Sigten gik fra 2-15 km. Temperaturen havde igen været under frysepunktet, men lå om dagen fra 1-2 grader...

Det var en af de her dage hvor man tænkte, om det ikke var på tide at erkende at den "fede dame har sunget" alt lugtede af vaniljekranse og dagdrømme... Et par timer med at kigge de få måger igennem som stod på stranden samt en lille hyggesnak med soldaten nede ved skuret... så var jeg tilbage på stationen.... og her blev jeg resten af dagen, da vejret gik hen og blev rigtig skidt....

Men sådan kan livet også være på en fuglestation.... godt vi så har youtube,kaffe og sit gode humør...så klare vi også sådanne dage.....

HKn som atter er klar i morgen...

 

Sidste nyt fra den yderste klitrække

onsdag 29. november 2017
Spændende Sortstrubet Bynk
af HKn

Vejr: Det havde været frost i nat og da jeg stak næsen ud første gang kl. 7 stod temperaturen på + 0.7, i løbet af dagen steg den til omkring 5 grader. Vind var der næsten intet af i dag NØ (67) 3 m/s og den faldt faktisk yderligere og nåede helt ned på 1 m/s. En smuk dag der bød på lidt vekslende skydække 4-5/8, og rigtig meget sol. Sigt 18 km, dog lå der dis over havet og mosekonebryg over mosen.

Dagen startede med en spændende Sortstrubet Bynkefugl, som helt fik mig til at glemme kulden, da den mindede lidt om noget Sibrisk type, især da den fremstod lys på struben og relativ bleg...overgumpen lignede desværre mest det man ser hos vores egne fugle... men stegnegeri kan matche disse overgumpe.... gad vide om vi overser noget ?...

Sortstrubet Bynkefugl Blavand 29.11 2017 1. Henrik Knudsen

Spændende Sorstrubet Bynk til "morgenmad" for deres morgenfriske udsendte... Foto: Henrik Knudsen

Stranden bød ikke rigtig på det helt store og efter et par timer med mågerne, tog jeg en lusketur rundt og tjekkede lidt småfugle... Der var faktisk lidt i krattene, bla. en del Rødhalse og Gærdesmutter og en sen Rørspurv.... Dagens smukkeste fugl var 2 stk. Dompap hhv. en han og en hun

Dompap Blavand 29.11 2017 1. Henrik Knudsen

Så var jeg heldigvis ikke den eneste "dompap" på Hukket i dag... Foto: Henrik Knudsen.

Det var alt fra mig og Blåvand i dag.

HKn

En slovak stempler ind

tirsdag 28. november 2017
Endnu en stranddag sammen med mågerne
af HKn

Vejr: Dagen startede noget skyet, men som formiddagen gik kom solen frem og det gik hen og blev en ganske smuk dag.... og det holdte endda tørvejr 5-6/8 !!!. Vinden var kølig da den kom fra N (356) 9 m/s..., fra middag af aftog den og endte til aften i NØ 1 m/s... I de lyse timer lå temperaturen kun på 5 til 7 grader....

Jeg var heldigvis ikke mere "traumatiseret" efter i går, end jeg hellere end gerne atter ville på stranden.....Så jeg iførte mig alt vintertøjet, da jeg havde planer om at blive et godt stykke tid ude på Hukket... Inden jeg nåede at komme i gang med fuglene fik jeg hilset på Jonas og Jimmy inde fra NKV, de var ude og lave lidt videofilm...

Jeg sad lige ganske kort oppe i klitten og fik med det samme øje på en adult nordtrækkende Vandrefalk, som kom med et ganske stort bytte i fangerne.... faktisk lignede det en Vandrikse... man kunne rigtig se falken måtte slide i det... næbbet var åbnet, så lungerne har været på overarbejde... Ret hurtigt røg jeg ned på selve stranden da der var gang i mågerne... En ganske stor del stod på Nordhukket, hvor de kunne fou. i fred, da der var lukket pga. skydning.... Og det var godt nok træels, da jeg spottede en Kaspisk Måge med en hvid plastik ring... Jeg fik den aflæst, men følte mig ikke 100 % sikker og pludselig lettede fuglen og forsvandt.... dælme godt der ikke var nogen i nærheden, der blev bandet og svolvet.... Men jeg nægtede at give op og efter 3.5 time fandt jeg den atter mellem et par tusinde måger på Sydhukket og denne gang blev den sikkert aflæst samt fotograferet....sikke en fed kamp.. Allerede hjemme kunne jeg få de første info omkring den... fuglen var mærket i Slovakiet.... og den 24. november var den blevet aflæst i Holland på Vadehavsøen Terschellingen... nu ser jeg frem til de nøjagtige data fra Slovakiet.

Kaspisk Mage med hvid plastikring og sort skrift 317S. Blavand 28.11 2017 1. Henrik Knudsen

Kaspisk Måge 317:S fra Slovakiet.... velkommen til Blåvand. Foto: Henrik Knudsen.

Som et lille grin til dem der sidder tørt og godt indenfor, kan jeg lige tilføje, at det kostede en våd "Hanstholmhabit" at få mågen dokumenteret med foto og det endda selv om det ikke regnede, da jeg måtte gå halvt ud i havet for at få et billede af fuglen.... hvad gør man ikke for et foto ... jeg kæmper forsat med at få varmen hertil aften..

Vi ses i morgen

HKn

 

Kamp om liv og død mellem en Storkjove og en Sølvmåge

mandag 27. november 2017
En lang regnvejrsdag endte med en voldsom oplevelse
af HKn

Vejr: Det var tungt at komme igennem... regnen væltede ned lige fra morgen af og sluttede nogenlunde omkring kl. 14.15...dog kom der regn igen om aftenen. Så det var selvfølgelig helt gråt og overskyet 8/8...Vinden var lidt frisk fra SV (225) 9 m/s, omkring middag var den helt oppe på 17 m/s og nu mere fra S...den faldt dog hurtigt tilbage til de 6 m/s. Sigt 10 km. Temperatur 7-8 grader.

Mens jeg sad og gabte og var godt træt af regnen, vidste jeg slet ikke, at jeg senere på dagen ville få en af de oplevelser der ville komme til at printe sig mest fast på min harddisk over fugleoplevelser i Blåvand nogensinde... Men inden da gik dagen med papirarbejde og selvfølgelig med alt for meget kaffe... Heldigvis dukkede Jørgen Grønne pludselig op, han lignede en druknet mus... han havde sammen med de gamle gæve Vestjyder Ole Hansen, Svend Rønnest og Sven Aage Clausen...været i gang med at færdigegøre Blåvandrusen... Jørgen delte ud af sin madpakke, da søde Grethe havde givet ham alt for mange brunkager med.... så efter en lille snak skulle Jørgen hjemme og skifte til noget tørt tøj.

Endelig sidst på eftermiddagen stoppede regnen og jeg smuttede straks ud.... Jeg havde ikke været på stranden længe før jeg så en masse måger panikke på Sydhukket... og ude over havet kom der en ung Storkjove der hurtigt forsvandt op mod Nordhukket og mellem de mange måger var der en Sildemåge, den første i lang tid. Men panikken blandt mågerne forsatte og sørme om der ikke lå endnu en ung Storkjove inde over stranden og jagtede rundt med dem.. I mellem godt 1000 måger røg den rundt.... og pludselig lagde roen sig og syd for flokken så jeg kjoven i fuld gang med at slås med en Sølvmåge den havde fanget... Jeg røg derned og jeg må straks indrømme, jeg kom til at opleve en kamp på liv og død, som satte mange følelser i gang, det var så brutal og en voldsom oplevelse... og hvor jeg næsten kunne se dødsangsten i mågens øjne og samtidig ses den vilje til at ville overleve... Kjoven var så rå og det hele mindede om vold når det er værst.... kjoven blev ved med at hugge mågen i hovedet og øjnene....og jeg havde sindsyg lyst til at skræmme kjoven væk og redde mågen... Men jeg gjorde det ikke.... jeg sad de næste to timer på 8-10 meters afstand og iagttog denne kamp... Flere gange troede jeg mågen var død, da den pludselig igen og igen rejste sig og forsøgte at flygte, men efter en time var det slut... og kjoven gik straks i gang med at hakke hul i brystet og begyndte at æde den... Jeg er lidt rystet over hvor voldsomt det virkede på mig, men samtidig meget taknemlig for denne oplevelse jeg fik i dag.....

Storkjove kill Blavand 27.11 2017 1. Henrik Knudsen

En kamp på liv og død er lige startet mellem Storkjoven og Sølvmågen. Foto: Henrik Knudsen

HKn

Ingen kikkertersvingere på stranden

søndag 26. november 2017
Fridag
af HKn

I dag var der ingen aktivitet fra min side... men jeg er stærkt tilbage i morgen, hvis vejret ellers er med på den....

Solvmage Blavand 25.11 2017 1. Blavand

Jeg havde overladet "sherifstjernen" til ham her....så Hukket var i gode "vinger"... Foto: Henrik Knudsen.

HKn


1  |  2  |  3  |  ...  |  28     NÆSTE