Her på Blåvand's blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om livet og hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (243)2023 (249)2022 (265)2021 (276)2020 (279)2019 (247)2018 (211)2017 (276)2016 (118)0 (1)(se alle)
Se indlæg fra måned: jan. (10)feb. (13)mar. (24)apr. (29)maj (31)juni (30)juli (30)aug. (31)sept. (30)okt. (31)nov. (16)dec. (1)

På valgdagen i dag satte Blåvand krydset på Isabellastenpikker og fuglekongesanger

tirsdag 16. november 2021
3. proregulus i år.
af Bent Jakobsen

Så var det dagen, hvor vi sagde farvel til Jonas og Hanelie. De tog begge af sted i løbet af morgenen, og vi siger 1000 tak for indsatsen. Og så var det tid til at lave ulykker, og det var så i hitnettet F7, hvor der sad en sød lille stribet Phylloscopus. Fuglekongesangeren, Tigerdyret, nummer tre havde stemplet ind, og det var den 22. ringmærket siden 1982.
Flere ornitter var ude og tjekke Isabellastenpikkeren, som var på plads og nogle kunne så få fuglekongesangeren i tilgift. Ikke en helt ringe dag.
Ellers var der i den mørke dag ikke store antal trækkende fugle, ligesom nettene heller producerede det store antal, hvilket dog heller ikke kan forventes på denne årstid. Og som de tidligere dage var det simpelthen 1. rundesom havde format.
Svend Aage kom på besøg og havde som sædvanlig noget rigtigt godt fedtet wienbrød med, og det med guffet med stor tak.
Ringmærkning: I alt 19. Rødhals 1, solsort 9, sangdrossel 2, munk 1, fuglekongesanger 1, fuglekonge 2, musvit 1 og bogfinke 2. Og så var der kontrol af jernspurv og sortmejse.
20211116 102210

Dagen der skulle komme. Et stort tak og farvel!

mandag 15. november 2021
Fuglemæssigt kan nævnes at Isabellastenpikkeren var på plads fra morgenen, og igen et godt fald af morgendrosler.
af Jonas Pedersen

Ja, så kom enden, shit det er gået hurtigt. Men man kan bare ikke løbe fra det. Den skulle komme. Idags blog bliver lang, jeg vil måned for måned lave en opsummering på fuglene, i luften, i nettet og stemningen vi havde her på stationen.

Men først! Dagens strabadser.
Hanelie og jeg åbnede som sædvanlig net. Og ligesom igår var der et flot fald af drosler. Særlig solsorte, men også lidt sangdrosler. Her sidst på sæsonen priser vi os lykkelige med det tal vi kommer op på. Igen ingen hits i nettet, men det kan man jo ikke regne med.
Dagens sidste fugl blev en genfangst af en rødhals. Det er som om at alt i ringmærkning starter og slutter med rødhalse, det har jeg det faktisk også fint med. Det er en dejlig fugl, let at kende og skidesmuk.
Dagens mærkning:
maerkning_15-11.jpg
Imens vi mærkede blev IsaPikken;) genfundet. Dog blev kuglen hurtigt hejst så militæret smed folk ud, dog ikke Isa'en, så folk måtte beskue den på afstand bag pælerækken, men det var også fint.

Både Bent og Svend Aage kom igen forbi og dem fik jeg sagt fint farvel til.

Så var der også fint besøg fra nogle venner fra KBH, Phillip, Mads og Joakim og det var hygge, de fik fuglen fint at se så det er godt!
pikken.jpg

(Billede: David Manstrup)

Eftermiddagen stod på lidt lusk omkring hukket, men det gav ikke så meget.
Til aften fik vi lækker burger og efter det har den stået på oprydning og pakning. 

Det var egentligt dagen idag, så nu vil jeg snakke lidt(meget lidt:)) om sæsonen.

Og vi kan jo stærkt starte ud med Juli, en stille måned men en måned hvor vadefugletrækket nu går igang. Det er stadigvæk stille med tallene, selv sidst på måneden men det er de super skønne adulte røde vadere der trækker forbi nu her.
De mest almindelige arter var strandskade og almindelig ryle. Men det der varmede mest var de røde islandske ryler og små kobbersnepper.Skaermbillede_2021-11-15_201405.jpg
(Her en Islandsk ryle og en sandløber)
Af de mere nævneværdige arter kan vi jo komme med Krumnæbbet ryle, Dværgryle, Almindelig skråpe, Sodfarvet skråpe og selvfølgelig den 2k+ Nordsanger der gik i nettet den 28.

(Billede:DMA)
Det blev en af de helt sjældne her i sæsonen.
På stationen var der massere af liv. Samuel Perfect, Ole Friis, Andreas Pedersen, Isabel Hunter, Lise Hykkelbjerg, Taïma Lorentzen, Michaela Berdougo, Simon Iversen, Rasmus Momme, David Manstrup, mig selv der ankom den 20, og flere gæstede stationen her i sommermånederne Juli/august og det bulmede med liv. Det var skønt og det virkede helt som sommerferie.

August:
August startede som Juli sluttede, massere af liv på stationen. Udover det skal det nævnes at Sebastian ankom og skulle være fast observatør her i efteråret. Det var oprindeligt planen at Sebastian skulle være observatør og jeg skulle skifte mellem lidt mærkning og lidt observationer.

Vaderne gik nu helt amok med tallene og det var skønt at sidde ude på stranden og tælle strandhjejler, kobbersnepper og alt det andet! Helt fantastisk faktisk. 
Nogle morgener med østenvind pumpede det afsted med vadere fra solopgang til solnedgang. Og da blev vi også ude på stranden og talte i mange mange timer. Vi fik også besøg af en pomeransfugl på obsen.
Småfuglen var der også fint gang i. Dage med mange mange afrikatrækkere ude i felten. Særligt dominerende var broget fluesnapper, rødstjert og divers sylvia-sangere. Også krydret med lidt vendehalse, det var nogenlunde det samme der gik i nettene. Antallet var dog ikke helt vildt.

774A4876.jpeg

Vendehals(Billede: STH)

Vi havde også nogle gode dage på havet med flere almindelige skråper, mellemkjove og mon ikke at Henrik Böhmer også lige skulle finde en Balearskråpe som fløj ned til os på hukket.

I medio august begynde det at tynde ud med folk og da Samuel forlod os stod stationen lige pludselig uden ringmærker. Derfor sprang jeg til sådan at Sebastian klarede obsen og jeg klarede mærkningen, det var helt fint.
Slutningen af August var en kæmpe fornøjelse. Vadefuglene stoppede lidt men der var nogle dage med kæmpe fald af bynkefugle, brogede fluesnappere og en lille bitte fluesnapper:

774A4930.jpeg

 Lille fluesnapper(STH)

Så kom vi til September, det var kun Sebastian og jeg indtil Hanelie også ankom og hjalp til og blev oplært i ringmærkning.

September var lidt en sjov måned. En overgang mellem vadefugle til ænder og småfugle på træk. Overgangen mellem afrika og sydeuropatrækkerne i nettene. Men der kom godt gang i den til sidst med mange finker bla en dag med 30.000.
Der var også mange landsvaler, pibe- og spidsænder. Så det var jo helt fint.

Mærkningen var ret så sløv og der gik vi mest og ventede på at oktober skulle komme. Artsdiversiteten var ret høj og vi blev også forkælet med bla 2 høgesangere.

Der var også nogle gode observationer af nogle ret sjældne fugle. Bla. en overflyvende pungmejse og rødstrubet piber. Derudover en hærfugl og nøddekrige som begge er mega-hits på hukket og altid fugle man nyder:

 Hærfugl(BIllede:DMA)

Den 23. september skulle gå hen og blive en af de allerstørste dage nogensinde. Vejret var kraftig blæst fra vest og vi fik endda besøg af en fin gæst. Mathias Bjerregård havde spået om havfugle og var kommet forbi. Så stod den på 48 timer i Sabinebunkeren og det var vi klar på. Hold kæft det var det værd. 5 sodfarvede skråper, 1 sabinemåge, 1 lille kjove og 11, ja fucking 11 store stormsvaler. Stormsvalerne er det ypperste af det ypperste man kan se på den her jordklode. Glæden var enorm:

99F8026A-9F2D-4A35-8449-41407F0D39A1_1_105_c.jpeg

(Stor stormsvale, STH)
Ikke så mange mennesker her i denne tid men vi fik da besøg her og der, bla af David og det er jo så hyggeligt.

Oktober:
Så kommer vi til den måned alle altid snakker om. Oktober, i Blåvand. En perfekt opskrift.

Vi fik besøg af Luke Nelson som var her næsten hele måneden. Han skulle hjælpe til i mærkninge og det var rigtigt dejligt da vi havde nogle vilde vilde dage.
Nu er vi for alvor igang. Både på havet, i luften og i nettene. Obsen bød på store dage med rødlommer, måger og finker. Nettene bød på store dage med mest rødhalse. Det var faame en fed måned. Så var der selvfølgelig også uge 42 hvor der var rittig mange mennesker, bla DOF Ung. Så havde vi også fint besøg af Daniel Bloche som altid giver liv og gør dagen bedre.

I nettene kan særlig nævnes den 6, 7, 8 og 9 oktober. Hvor vi nogle dage havde 200 fugle, en dag 350 og en dag en fucking blåstjert!

På obsen kan den 29 nævnes med over 50.000 trækkende finker.

puhadada en måned med store tal.
Oktober er grundet årstiden og de mange fuglekiggere også en kæmpe måned for sjældne fugle. Nævnt er blåstjerten, men i nettene havde vi også hvidbrynet løvsanger, dværgværling og fuglekongesanger!

IMG-20211029-WA0004.jpg

I felten blev der også set meget. Bla hvidbrynet løvsanger, thorshane, Sibirisk bynkefugl, en Bairdsryle fundet af to af de skarpe DOF ungere.
Så fandt Sebastian, Josh og jeg sgu da også lige en Schwarz løvsanger


246583707_4783255651706037_3656704158931443313_n.jpg
IMG-20211018-WA0003.jpg
(Schwarz løvsanger (STH))

Efter uge 42 bliver der igen stille. Men vi får dog besøg af Rasmus Momme som er her en uge, det er en rigtig god uge med bla denne fine sag:

(Dværgværling (RGM))


November:
Nu kommer vi til den stille men farlige måned. Få fugle, få mennesker men en rigtig god chance for en rigtig sjælden fugl.
Nettene og obsen bliver meget stille, grænsende til kedelige men vi holder den naturligvis kørende.
Et par sibiriske gransangere kan det blive til. Endnu en fuglekongesanger flot fundet af Sebbe ude på obsen. Også en islom kommer forbi.
Den 12. Tager Sebastian hjem og jeg bliver ramt af en meget vemodig stemning. Sebbe har jo været min homie, min bro igennem hele denne tid. Det bliver et ophold vi kan snakke om mange år frem(Forhåbentlig alle år vi har tilbage)
Men helt slut er vi ikke...
Jeg lusker videre i håb om den helt store. Den 13 om eftermiddagen på spunsen finder jeg en sort-hvid fugl der fouragerer på selve stranden. Jeg tænker jackpot med det samme. Den fugl der må være så sjælden at jeg ikke kender det danske navn på den. Det vidste sig så bare at være en broget fluesnapper, dog den seneste nogensinde. Men det var bare ikke det det skulle have været.

Den 14. andensidste hele dag kommer David forbi da vi skal have sagt ordentligt farvel. Bum... så kom den, Isabellastenpikker. I kan læse mere om fundet her: https://netfugl.dk/artikler/2399/isabellastenpikker-i-blaavand-en-finderberetning og her https://club300.dk/articles.php?ua=show&id=666

(Isabellastenpikker (DMA))

Så kan man ikke bede om mere.

Det var altså det. Jeg har glemt en masse, jeg har udeladt en masse og jeg har brugt 2 timer af mit liv på dette. Men det er helt fint. For hold da kæft jeg kommer til at savne det.

Nu har jeg været på Skagen fuglestation i 4 måneder og Blåvand i fire måneder. Jeg tænker der er nogen der har fulgt mig i alt denne tid(Måske har jeg lidt for høje tanker om mig selv:)) Men det har sgu været et eventyr.

Nu må jeg desværre meddele at i ikke længere kan følge mig. Det er tilbage til lageret så jeg kan tjene nogle gysser....
....
Eeeeeejjjj for faen det sgu da komplet løgn. Jeg har på nuværende tidspunkt en ansøgning sendt afsted til Ottenby fågelstation og hold da op jeg håber jeg kan få en plads der i foråret. Så kan i følge mig derovre!
Hvis ikke ender jeg sgu nok i Skagen igen, så kan vi jo køre lidt rundt i hamsterhjulet igen.

Jeg håber i alle har det skidegodt, det her er enden. For realz.

Dog skal jeg minde jer om at have Zello tændt imorgen da jeg luske skallingen igennem fra solopgang til solnedgang før jeg tager hjem. Der skal sgu nok stå noget pissesjældent derude.

Hyg jer i stuerne, i sommerhusene, i campingvognene, i teltene(?) og hvorend i nu sidder og læser denne blog.
Husk! (Nu kommer der en masse af de gode quotes vi har skabt her i løbet af opholdet)
Datoen siger at der skal komme noget!, Forlad aldrig et tomt hav(Mogens fed), Der skal dårlige dage til at gøre de gode dage gode(Gandhi Thorup Hansen), Alpejernspurv blev taget i NV-vind, og sidst men ikke mindst!
Det der, det er en rigtig god plan, det er bare ikke den rigtige plan.

Den rigtige plan er nemlig lusk på skallingen.

Vi ses!
-JP

 

Best wishes from me again to all blog readers!
 
So now the season is over and my first two and a half months at a bird station. 
My conclusion: I got to know a lot of bird species in the field and during ringing. I haven't counted how many new species there were for me. Many, I can say, as I arrived here without any significant knowledge of wild birds. 
Many thanks to Jonas and Sebastian, who showed me many birds. And special thanks to Jonas, who introduced me to ringing, but also Luke, from whom I was also able to learn in October.
Some days in with great birds in Blavand will especially stay in my memory and I would like to share my highlights with you.
There was the Hoopoe (Hærfugl) in September. It was discovered a little earlier, before Bent and I found out about it. We had just finished a round in the lighthouse garden when I spotted a big beautiful bird flying towards the tourist information house and briefly perched on the window ledge before flying up again. I wanted to point it out to Bent, but he had already spotted it. Hærfugl, he called, a very rare bird. And then Bent ran, because he had forgotten his phone. But the rest of the bird station crew already knew. Well, you probably know the rest of the story, as an attentive blog reader. The hoopoe was still sighted in Blavand the next day. A funny guy who sat on window ledges and flew over the ringing laboratory, so that Jonas and I sat inside spellbound and didn't dare open the door at first, as we didn't know exactly where he was and didn't want to frighten it. 
Then there was the Sparrowhawk (Spurvehøg) that flew into the net. Impressive! I think birds of prey are great. And it was great to see it up close.  And the 6. October. The day Luke and I had two hundred birds in the nets. You'll say: but there were days with many more birds after that. But that was the first time I saw so many birds in the nets. And the first day you experience something like that is the most memorable. It was incredible and impressive.
Those were them, my top 3. There were more great birds, but I don't want to go into too much detail, Jonas has already written a good overview of the season, and I don't want to strain your attention too much. Now I am also curious about the birds at home in Germany, let's see what I will discover there this winter. Because in spring - well, maybe that's a bit optimistic, because I start in February - I'm going to Skagen. So you can hear from me again from another bird station in Denmark.
In the meantime, goodbye and have a good winter!
Hanelie
 

 

Folk på stationen: Bent Jakobsen, Hanelie Sidhu og denne fine aftens vært(Jonas Pedersen)

Enden på enden... måske:)

søndag 14. november 2021
En halvkold novemberdag med knap så mange forventninger går over i historien med Danmarks tredje Isabellastenpikker
af Jonas Pedersen

Hej allesammen. Det er med den største glæde at jeg igen iaften hilser jer velkommen til bloggen.

Sæt noget David Bowie på, hæld et glas vin eller øl op, og sæt jer i den bedste stol i har. Nu skal i bare høre.

Dagen starter som den altid gør. Alle dage starter faktisk sådan her, men dagen slutter anderledes hver dag. Det er en regel man ikke kan komme udenom. Alle dage starter med at man vågner op, frisk og klar til nye ting. Når man går i seng er det de ting der er sket i løbet af dagen der bestemmer hvordan man går i seng. Idag bliver det godt at komme i seng. Det er jeg sikker på.

Hanelie og jeg åbnede net, for anden sidste gang?!?!?
Sebastian er jo hjemme så det blev kun til mærkning idag.

Og det var faktisk også helt fin med mærkningen idag. Første runde fortalte at der havde været et fint fald af drosler, med bla mange solsorte og to sjaggere, fedt. Efter første runde var det desværre nærmest færdigt med kun et par mærkninger efter det.
Dagens mærkning:
maerkning_14-11.jpg

Så var der tilgengæld massere af tid til lusk imellem runderne. Og det blev da også til en tur i mosen og sydhukket. Mange gærdesmutter var at finde men ikke så meget andet.

Da skrev David at han ville komme forbi her idag så vi kunne få sagt ordentligt farvel og set lidt på nogle fugle sammen. Det glædede jeg mig selvfølgelig til da der ikke kommer så mange folk forbi her i November.

David kom forbi og da standardtiden var slut lukkede vi nettene. Så gik vi en fin tur langs indersiden af den yderste klitrække og kiggede krat igennem.
Vi nåede til Sabinebunkeren og besluttede at gå langs stranden hjem, god ide. Der kunne jo stå en god måge eller en god Stenpikker.
Ingen af delene... Men! Sortænderne lå bare super godt og der har jo ikke været en god and her i Blåvand i efteråret. 

Vi smutter hjem efter skoperne. Jeg efterlader kameraet men tager tilgengæld flyverdragt på. David beholder dog kameraet(Super, super, super god ide).
Vi går mod Balearbunkeren da der er god oversigt over havet, men ved ankomst er der ret langt ud til sortænderne, så vi går længere nordpå.

Pludseligt opdager jeg en stenpikker der sidder på toppen af en bunker og David og jeg går straks i kamp med den da det jo er en fremragende måned til de sjældnere sager. 

Da den flyver ned fra bunkeren ser jeg hvad der umiddelbart ligner en ret sort hale, men troede efterfølgende, at det bare var ønsketænkning. Vi kigger på fuglen og det står hurtigt klart at den er lys, den har en meget kraftig sort tøjle og den står helt oprejst.


Vi går lidt frem og tilbage mellem almindelig og Isabella, men jeg begynder at fyre nogle skud igennem teleskopet og David finder kameraet frem. Vi skyder løs og sammenligner med bogen og vi finder derefter ud af at fuglens midterste dækfjer er beige i centrum hvor almindelig stenpikker har sort centrum.


Foto: David Manstrup
Vi sender nogle billeder afsted, først til bla FRJ og STH som nævner at det sgu ligner en Isabella. Derefter sendes de til AOWN som også siger den ser god ud. Vi får meldt fuglen ud på bird alarm og zello og den bliver sikkert bestemt, vi får bla set haletegningen igen (Og der er et mega lækkert billede af det).


Foto: David Manstrup


Nu er der ikke meget mere at gøre end at holde på den og vente på at dem i nærheden kommer forbi. Nogle kom lidt sent men fik dog i mørket fuglen at se.

Efter det var det bare hjem. Hjem og få en fejringsøl og den var David da selvfølgelig med på. Så basker vi en lille beretning sammen og kigger på Davids super billeder.

For mig er det her kæmpe(det er det bestemt også for David).
Det føltes bare meget som en slutning, nu har jeg været på fuglestation i 8 måneder og at den her IsaPikker lige skulle komme forbi var simpelthen det vildeste. Vi fuglekiggere er meget overtroiske og det her gør mig bestemt kun mere overtroisk. Det er som om at guderne(Hvem fanden de nu er..) har belønnet hårdt arbejde med denne mega.

Der er ikke meget mere at sige end hold da kæft.

Foto: David Manstrup

Jeg er et lykkeligt menneske, og til David, du er, (som altid) en kæmpe homie. Det var fandme fedt og nu vil fejre lidt mere. Vi ses imorgen til sidste dag i sæsonen. Det kan jo også gå hen og blive stort, hyg jer derude!

Folk: Bent Jakobsen, David Manstrup, Hanelie Sidhu og Undertegnede

Unusual November Observations

lørdag 13. november 2021
A grey day that brought surprises.
af Hanelie Sidhu
Hello everybody!

 

Today was a rather cold and grey day in Blavand, interspersed with light drizzle. And yet Jonas and I were not the only ones who ventured out in this messy weather: a group of birdwatchers came to the bird station to accompany us on a few net rounds and to watch the ringing. Today we were able to meet the standard time, 5 hours of ringing, and it was not bad at all, so late in the season. On one of my last days here I was able to ring a species that I had not ringed before: Because a Fieldfare (Sjagger) found its way into the station garden, a rare guest in the nets.

cac6a1b2-84e9-4db6-a247-ce5413c332f7.jpg

 

 

 

 

Fieldfare (Sjagger)

 

13.11._-_Kopie.jpg

 

Jonas left to Skallingen immediately after ringing. I had lunch, then I soon went back out into the drizzle, somehow you have to make use of these last days. I grabbed the bike and bought some ingredients for Flammkuchen for dinner, then I went to the three masts. 

The result of our observations in the field today? A very unusual result, I must tell you. Jonas discovered a Pied Flychatcher (Broget Fluesnapper) in Skallingen. According to DOFbasen, the latest Pied Flychatcher observed in Denmark! I'm already waiting for someone to doubt that, Jonas said. But there is a proof photo, see for yourself!

0c5c9a70-7d4e-404a-bb2a-17e66632bee7.jpg

Pied Flychatcher (Broget Fluesnapper)

I was also able to report an unusual observation for November today. Lured by the whistling of the Goldcrests (Fuglekonge), I made my way into the thicket near the old school(?)- building opposite Ultisat Europe. I soon discovered the Goldcrests and then - I couldn't believe my eyes - a bat (Flagermus). In the middle of November. On a cold day with drizzle. But it did me a favour and flew another arc so that I saw it very well. A bat indeed. How crazy. Unfortunately, there is no proof photo here, so you'll have to take my word for it. 

There were no more curiosities today, the Flammkuchen was a success as always. So once again a day in Blavand is coming to an end, I wish all readers a good night, see you bright and early tomorrow!  

 

People at the Bird Station: Jonas Pedersen and Hanelie Sidhu

 

Begyndelsen på enden...

fredag 12. november 2021
af Jonas Pedersen

Idag var dagen. Dagen hvor det hele bliver lidt mere stille.

Sebastian skulle nemlig hjem, det er lige ved at være slut for os alle. Det er ærgeligt. Men nu Hanelie og jeg se frem til de kommende dage og håbe at de bliver indbringende.

Vejret idag var mildest talt ikke særligt godt. Det blæste meget fra syd og det regnede let meget af morgenen. Sebastian tog ud på obsen og her var der meget dårlig sigt.
Dagens observationer på hukket

Nettene var svære i dette vejr og det blev ikke til mange fugl, vi fangede dog lidt, nogle drosler og gærdesmutter.
Dagens mærkning:
Solsort 5
Vindrossel 1
Gærdesmutte 1

Ved morgenstunden fik vi også en melding fra John og Bent om at en ravsamler i nattens mørke havde set en Hvalros på Hvidbjerg strand. Hold da kage! Det var sgu da vildt. Bent kørte ud for at lede, han fandt en kæmpe han gråsæl, det har jo nok været den. Måske vi får besøg af Hvalrossen en anden dag.

Efter det stod det for Sebastian på pakning og at sige farvel til Bent. Efter det tog vi et smut til Tipmosen og nyeng. Den skulle lige have et sidste skud i bøssen for en mega. Den viste sig dog ikke, men vi er sikre på at den nok skal komme en dag. Vi havde jo trods alt en lille bitte Schwarzi tidliger på sæsonen, det glemmer vi sgu aldrig!

Efter det kørte jeg Sebastian til stationen(Ja, jeg har bil og det er bare skønt) også fik vi sagt godt farvel, afsti afsted til KBH med dig.

Nu sidder jeg her og føler mig lettere melankolsk med en omgang Oasis i baggrunden. Det skal nok gå alt sammen, det ved jeg.

Nå, en lidt sørgelig omgang men nu er det klaret også kan man se frem til de andre gode ting der ligger fremad. Vi ses imorgen til flere spas og løjer, det er bestemt ikke slut før jeg har forladt Blåvandsområdet.

Folk: Bent Jakobsen, Sebastian Thorup Hansen, Jonas Pedersen and Hanelie Sidhu

Here comes the sun...

torsdag 11. november 2021
... and birngs six Parrot Crossbills (Stor korsnæb) and 11 Common Crossbills (Lille korsnæb) at the Obs and a Siberian Chiffchaff (Sibirisk Gransanger) in the net.
af Hanelie Sidhu

Good evening everybody!

Today, the sun finally dared to come to the westernmost point of Denmark. Now that it is November and we have had so many grey, overcast and rainy last days, it is a rare and welcome guest in Blåvand. But that is how it should be, because today was Sebastian's last day here in Blåvand, and tomorrow he is going home to Copenhagen. He feels a little sad, but at least he can look forward to a champagne brunch with his friends in Copenhagen. He also had a Morning Obs with quite a few migrating little passerines. The highlights included eleven Common Crossbills (Lille korsnæb) and six Parrot Crossbills (Stor korsnæb). He also spotted a Great Northern Diver (Islom). 

Dagens observationer kan ses her

The ringing was also quite good today. And imagine who we had in the net today: Jonas said he had been waiting for it every day lately. And after Sebastian and he spotted two in the bushes, it finally happened today: a Siberian Chiffchaff (Sibirisk gransanger) went into a net in the lighthouse garden. Jonas called it out on Zello, then the little guy was ringed and the measurements taken.

1ac20798-ae7f-4df4-9821-4798448cddac.jpg
Siberian Chiffchaff (Sibirisk Gransanger)
 
Afterwards a little photo session and off into the wild. He settled down in a hedge at the edge of the lighthouse garden, so we could watch it through binoculars for a while. A beautiful place, this lighthouse garden - on the next round we found it again in one of the nets. In the meantime we had met Sebastian at the station, he was back from the Moning Obs, so Jonas called him so that he could also observe the Siberian Chiffchaff at close range. Then it was finally off to freedom.
 
Todays ringed birds:
Goldcrest (Fuglekonge): 4 
Siberian Chiffchaff (Sibirisk Gransanger): 1
Robin (Rødhals): 3 (one new, two recaptured)
Wren (Gærdesmutte): 3 (one new, two recaptured)
Chaffinch (Bogfinke): 9
Scovspurv (Tree sparrow): 1
Bullfinch (Dompap): 1
Blackcap (Munk): 2
Great Tit (Musvit): 1
Blackbird (Solsort): 2
Dunnock (Jernspurv):1 (one recaptured)
Total: 28 (four of them recaptured)
 
This afternoon we did not go birding. Bent had come at noon and a little later in the afternoon Svened Aage also came with a nice little Orthello cake.
Ortello.jpeg
We ate it together, then had a talk with Bent and Svened Aage about our time at Blåvand Bird Station. The last evening together with Sebastian had to be celebrated. So Bent invited us to a farewell dinner at "The Eatery" in town. John Frikke also joined us at the restaurant.  The hoped-for 35 birds from the list of 100 that Jonas and Sebastian wanted to see this autumn were not reached, however - still 31. And yet it was still a good autumn season with many birds and also some rare ones. There must be something to look forward to next season, Sebastian! Jonas and I still have a few days - although the 35 will certainly not be reached by then. Anyway, I haven't set myself such high goals and I am looking forward to seeing some more common birds in the nets. Maybe a few more Bullfinches (Dompap)? I think that should be possible... 
See you all tomorrow! 
 
People at the station: Bent Jakobsen, John Frikke, Svened Aage Clausen, Sebastian Thorup Hansen, Jonas Pedersen and Hanelie Sidhu
 

Vejret besværliggjorde morgenen

onsdag 10. november 2021
Men en sibirisk gransanger (siberian chifchaf) var med til at gøre eftermiddagen bedre
af Sebastian Thorup Hansen

På trods af en noget tvivlsom vejrudsigt, startede morgenen både med ringmærkning og morgenobs. Men det var allerede efter 30 minutter, at jeg på ynkelig vis måtte trække mig tilbage på stationen. Noget jeg ellers sjældent har gjort her i efteråret, men i dag var altså undtagelsen. Det regnede konstant, der var ingen sigt og radaren sagde kun mere regn. 

Tilbage på stationen var Jonas også kommet til konklusionen, at nettene skulle lukkes, hvilket vi derfor også fik gjort. Vejret blev dog en smule bedre hen ad morgenen, men radaren gav en noget tvivlsom tilbagemelding, så det blev altså ikke til mere denne morgen.

Dagens observationer kan ses her

Et stykke op ad formiddagen (efter en omgang nuggets) rykkede vi alle tre mod skallingen for at finde en god fugl. Jonas har nemlig formået at skaffe sig en bil resten af perioden vi er her, så det skulle vi naturligvis udnytte:)

FF8ACB6A-6C01-478F-B05A-7F255FBEA00C_1_105_c.jpeg

Sibirisk gransanger

Vi tog den helt store tur på skallingen og var derfor ude og runde spunsen, som er det ydserste af skallingen. Generelt var det ret sparsommeligt med fugle, men en flok på 65 bjergirisker (twite) samt en fin sibirisk gransanger var med til at løfte turen en smule. Vi havde dog håbet på en ørkensanger (desert warbler).

IMG_0474.JPG

JP på mission-ørkensanger

Nu står den på en enkelt øl eller to, kombineret med en portion aftensmad, mens vi lader op til hvad morgendagen skulle bringe. Umiddelbart ser vejrudsigten rigtig giftig ud, så vi satser på at det er i morgen at bomben falder! Jeg havde i hvert fald haft Blåvan zello tændt hvis jeg ville være den første til at høre nyheden;)

Peace out

STH

People at the station: Sebastian Thorup Hansen, Jonas Pedersen and Hanelie Sidhu

Goldeneys on a grey day

tirsdag 9. november 2021
The Morningobs brought many ducks today.
af Hanelie Sidhu
Hello everyone!

 

This morning Jonas, Sebastian and I all set off together to the Morningobs, because it was once again too windy to open the nets. The hole offered us some shelter from the wind, but not from the rain, in between it drizzled again and again. But it wasn't too bad and it was quite an interesting observation. Many ducks were on the move: Goldeneys (Hvinand), Eiders (Ederfugl), Teals (Krikand), Mallards (Gråand). There were also Little Auks (Søkonge)  and Guillemots (Lomvie), or Razorbills (Alk), but they were usually too far away to see the biggest difference, the shape of the bill. 

After the Obs we returned to the station. Although I had put on three pairs of socks, my feet were frozen and so I tried to warm up with lots of tea while Jonas and Sebastian ate bread. It took me a little longer to feel warm and comfortable all over again. So I only ventured out again in the afternoon to go shopping and, the plan was actually to stop by the three masts for a quick jump to look for birds. However, I found two bikes with flat tyres in the shed. I thought about postponing the shopping until tomorrow, but Sebastian advised me to pump up the tyre again and pray and my prayers were answered, I got to the supermarket and back in one piece. So see you next time, flat tyre, because it won't be able to hold its air for long. And then it was already quite late that I hurried to get to the supermarket and after my shopping it was already dark. So no bird watching at all this afternoon. Well, at least I thought about the Blog before I went shopping and quickly took a look at the many sparrows in front of the supermarket. They are so trusting that I was even able to take a good bird photo with just my mobile phone camera, so that's a success. Well, a small one...Haussperling.jpg

House Sparrows (Gråspurv)

 

Look at the head of the little guy looking into the camera. A female House Sparrow (Gråspurv), we nearly never have them in the nets, sometimes only Tree Sparrows (Scovspurv) get  in the nets, but their heads look different, you see: 

Scovspurv.jpg

Yes, I found a pack of colored pencils at the station, and thought I'd draw a bit for you, since we already don't have any more interesting pictures from today.... Maybe tomorrow... Maybe of a bird a little rarer than the sparrow.... We will see. See you then!

 

People at the Bird Station: Sebastian Thorup Hansen, Jonas Pedersen and Hanelie Sidhu

 

 

En trist dag reddes af tristis

mandag 8. november 2021
En dag hvor nettene kunne levere en skovsneppe (woodcock) og mosen en sibirisk gransanger (ssp. tristis) (siberian chifchaf).
af Sebastian Thorup Hansen

Hola!

Så er jeg tilbage på stationen efter et par dage i Hvidovre. Jeg kom hjem sendt i går aftes, så det var med en smule besvær, at jeg måtte kæmpe mig ud af sengen og på morgenobs i dag. Ud skulle jeg dog, da man aldrig ved hvad der kan ske derude (Og også pga. noget med noget standardiseret træktælling). 

Af nævneværdige ting på obsen kan blot nævnes en flok på 40 snespurve. Ikke meget for 3 timers arbejde, men de fleste fugle er nu engang også trukket igennem i slutningen af oktober, så det er begrænset hvad jeg kan håbe på derude de kommende dage. Men jeg havde sgu håbet på lidt mere i dag;)

Ved afslutningen på obsen blev min tankestrøm afbrudt af den giftigste zello-melding man kunne tænke sig. "Ja det er Jonas ved nettene. Jeg har lige fanget en (Indsæt sjældent fuglenavn her)." I dag blev det dog "blot" til en skovsneppe, som til gengæld er ultrafed at se i hånden. Jeg måtte derfor lige slå et smut forbi fyrhaven inden jeg indtog min formiddagsmad. Nøj den var flot. Se selv:

IMG_0454.JPG

Skovsneppe (woodcock). Godt nok en spøjs fugl at se i hånden!

Inden Jonas satte en ring på skovsneppen, gik vi lige en runde og plukkede de sidste fugle. Her kom vi til et net hvor der hænger en fugl med en lille rød strube og et kraftigt øjenbryn. Mit hjerte begynder at hamre for fuld udblæsning, og jeg tør ikke engang sige hvilken fugl jeg tror det er til Jonas. Han ser den også og udbryder efter et øjebliks målløshed "Rubinnattergal! (siberian ruby-throat!)". Vi får dog kikkerten på, og det er bare en rødhals (robin), hvor lyset fik det til at ligne at den havde øjenbryn. Men hold da op, hvor sked jeg næsten i bukserne der. Sjovt hvordan lyset virkelig bare kan spille én et puds. Vi fik dernæst gået runden færdig, men min puls havde sgu svært ved at falde ned efter. Puha... Hvilken gyser. 

Jonas og Hanelie fik lukket nettene efter standardtiden, hvor Bent samtidig kunne berette om en mosehornugle (short-eared owl) i mosen. Vi gik derefter også en tur i mosen, hvor de på besynderlig vis ikke skød i dag. Vi kunne derfor tjekke yderkrattene til sabinebunkeren og gå langs stranden tilbage. Det blev desværre uden det store udbytte, men en kaspisk måge (capsian gull) er altid en dejlig fugl at få med. 

Vi hentede derefter skoper og satte os op på sydhukket for at tjekke efter sjældne ænder. Og da dette heller ikke gav pote, tog vi en rask beslutning om at give mosen endnu et skud, da det skulle udnyttes at de ikke skød. Jonas og jeg tjekkede derfor krattene omkring de forskellige branddamme, hvilket gav en rigtig fin sibirisk gransanger (ssp. tristis) (siberian chifchaf). Den kaldte med sit karakteristiske kyllingekald og var generelt bare utrolig bleg ift. vores hjemlige gransanger. En dejlig overraskelse, som motiverede til, at vi også tjekkede tre-master også. Resultatet herfra er desværre ikke værd at nævne på bloggen...

258ED0AA-9BD2-42CE-AF30-09C2B941E712_1_105_c.jpeg

Sibirisk gransanger

Til aftensmad valgte vi at flotte os en smule, og smuttede derfor en tur på Sandkassen for at få os en velfortjent (og meget tiltrængt!) burger. Vi måtte dog få tomhændede hjem, da de allerede lukkede kl. 17. Vi var der 17:05... Skuffelsen var enorm:(

I morgen kan vi desværre ikke ringmærke, så heldige mig får selskab på obsen. Hvilken fryd!

Peace out

- STH

Folk: Bent Jakobsen, Sebastian Thorup Hansen, Jonas Pedersen og Hanelie Sidhu

Et håb om svale, bringer folk ud af dvale

søndag 7. november 2021
Heldags-havobs fra tre obsposter giver en sen sodfarvet skråpe(sooty shearwater), mallemuk(Fulmar) og 5 søkonger(little auk)
af Jonas Pedersen

Vinden hamrede mod vinduerne, regnen høvlede ned, kulden slog mod stationen. Profeten, Mathias Bjerregård, havde talt og jeg lyttede. Idag var dagen, jeg skulle se en stor stormsvale. Alt var sat ind og på plads. Tasken var pakket og madpakken smurt, dagen før endda. Teleskopet(ikke pudset) var klar, kikkerten(ikke pudset) var klar, kameraet(ikke pudset) var klar og vigtigst af alt, flyverdragten(meget varm) var klar. 

Tidlig morgen, op og afsted mod dagens værested, Sabinebunkeren. Der var sodavand og småkager, rugbrød og leverpostej, stol, pasning, forplejning. Det skulle bare blive hyggeligt. Og mon ikke også at David og Henrik sad i bunkeren og ventede? Jo, det gjorde de. For de vidste det også. Idag... skulle vi se en svale.

Den første time går og den er faktisk helt nydeligt. En sortgrå ryle(Purple sandpiper), Søkonge(Little auk) og en sen sodfarvet skråpe(Sooty shearwater) gæster vores teleskoper. Sortænderne rykkede også godt her til morgen, og på grund af blæsten kom de diverse måger, dværgmåger(Little gull) og Rider(Kittiwake) tæt på stranden. Efter dette ser vi en søkonge(Little auk) mere men ellers er der stille på havet. Til gengæld bliver der joket, spist småkager og taget lidt billeder.
snesp_til_blog.png
(En flok snespurve gæstede stranden)
dmage_til_blog.png
(En adult dværgmåge med dens mørke undervinger)

Så det er super og vi er klar på en lang dag, Bjørn kom også ud, forberedt på nogle gode fugle. Liiiiiiiige indtil at en fin militærbil holdte ind. Ud kom en venlig dame og informerede os om at der idag var skydning.... WHAT?!??!? PÅ EN F*UCKING SØNDAG?? Pis. Det må være den eneste søndag på året de skyder. Også vælger de at lægge den på en havfugledag? Hvad tænker de dog.. kan de ikke læse en vejrudsigt?

Nåh,men vi måtte pakke og forsikre den venlige dame om at vi nok skulle forlade området straks. Planen var gået i vask, dyrebar tid blev spildt på en gåtur, men næste plan blev lagt. Vejers strand! Genialt. Jeg nassede et lift hos David(tusind tak for det, du er en kæmpe guttermand!) Også vendte snuden mod nord.

Vi fandt noget læ af bilerne og der stod vi, de fire musketeer, klar på noget større(eller mindre). Bare klar på noget godt. Og en søkonge(little auk) kunne det da blive til! Og en mallemuk(Fulmar)! Det lignede da havfugle.
lvie_til_blog.png
(En af dagens lomvier(Ja, man får aldrig billeder af det spændene så i må nøjes med dem her))

Da der ikke skete meget mere tog David, Henrik og Bjørn hjem. De har alle et liv.
Det har jeg heldigvis ikke og derfor satte jeg mig ud på hukket igen. Jeg fandt et godt sted med læ og ret dårlig udsyn. Jeg er ikke så vild med "hullet" så denne plads vil jeg nok bruge fremover, man er tæt på havet og det sætter jeg pris på.
IMG_20211107_153535813_HDR.jpg
(Eftermiddagens obspost, jeg vil kalde den "Svalens udødelig håb")

Jeg var jo ikke færdig. For jeg havde ikke set en svale endnu. Og der skulle kæmpes til det allersidste! I løbet af perioden kom der 2 søkonger(little auk) mere og det var jo faktisk helt fint. Jeg blev også belønnet med flere rider og dværgmåger. Der var ikke så mange mennesker derude så det var godt at alt regnen kunne holde mig ved selskab, for fuck det regnede meget. Man nåede næsten at blive misundelig på militærvagterne der sad inde i deres skur. Men de havde dårligt udsyn så helt misundelig var jeg ikke.
IMG_20211107_153539566_HDR.jpg
(Den kraftige blæst gav også høj vandstand. Pælerækken er sgu næsten helt væk)

Regn, blæst, skyer, kedelig rugbrød. Jeg kæmpede, jeg kæmpede og jeg kæmpede. Men den skulle ikke komme. Til sidst kunne jeg næsten ikke se havet mere, og da gik det op for mig. Svalen havde sgu nok bare taget en slapper derhjemme. Hvad fanden skal den også i Blåvand? Det regner og det blæser. Jeg kan godt forstå den, dog håber jeg at skulle se den igen en dag, en dag hvor den gæster disse flotte kyster igen.
swale.png
(Det er godt at man kan sidde om aftenen og nyde Sebastians fine billede af en af de 11 vi havde tidligere på sæsonen. Billede:STH)

Derhjemme havde Hanlie set på radaren og at det høvlede ned med regn udenfor. Så dagen blev brugt på at skrive mere opgave, og det er også vigtigt at passe sin skole!

Nu står den simpelthen på Miles Davis jazz fusion, is, afslapning og en liiiillle tår øl:)

I må have det rigtigt godt, jeg håber i har nydt jeres dag, vi ses meget snart igen
Dagens observationer(Fra hukket)
Dagens observationer(Fra Vejers)

Peace out
-JP

Folk: Hanelie Sidhou, Bjørn Frikke, Henrik Böhmer, David Manstrup og jeres vært for aftenen(Jonas Pedersen)


1   |  2     NÆSTE