Her på Blåvand's blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om livet og hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (120)2023 (249)2022 (265)2021 (276)2020 (279)2019 (247)2018 (211)2017 (276)2016 (118)0 (1)(se alle)
Se indlæg fra måned: feb. (10)mar. (26)apr. (30)maj (31)juni (17)juli (29)aug. (31)sept. (30)okt. (29)nov. (14)

Morgenfrisk Sydlig Nattergal

tirsdag 30. april 2019
af Morten Jenrich Hansen

Vejr: Efter en klar nat var det en kølig morgen at stå op til. Temperatur på 8°C og havgus på vej ind med dis og fugtig luft. Havgusen blev hængende hele dagen og lukkede området totalt til sidst på eftermiddagen. Sigten var derfor under 3km om morgenen og nede på 500m sidst på dagen.
Vinden holdt sig i nordvest fra 3-5m/s.

Dagens fugl var kun for dem, der var tidligt ude. På min runde for at åbne net hørte jeg fra det bagerste nordvestlige hjørne af Fyrhaven sangen fra en Sydlig Nattergal. Den sad i de tætte buske ved fyrtræerne kun 20m bag de sidste net i Fyrhaven.
Der var den stadig i gang med at synge på de næste par runder ved nettene, men var tavs og viste sig ikke efter kl 7. Det var dog længe nok til, at Xenia kunne nå at høre den, da hun kom ud og fik sin ringmærkningstræning.
Det var dog en tynd omgang med ringmærkningen. Kun 15 fugle blev mærket og med 9 kontroller af fugle fra de seneste dages ringmærkning var der ikke mange nye fugle, der fandt frem til haverne i dagens havgus.

Bent kom ud kl 8 og nåede derfor ikke den Sydlige Nattergal, men han forsøgte at tjekke strand, mose og Fyrhaven indtil eftermiddagen, mens Xenia og jeg passede nettene. 
Bedste fugl fra hans indsats blev en hurtig Dværgfalk, der tog en tur rundt om Hukket inden den forsvandt mod nordøst.
Ellers var det dagen, hvor vi fik gang i det nye køleskab i køkkenet. Der var besøg af en servicemand, der kunne konstaterer, at køleskabet havde lækket al kølevæske. Nu er lækken stoppet og ny kølevæske fyldt på, så her til aften er der en temperatur i skabet, der godt kan holde mælken frisk et par dage.

Efter at have lukket for dagens ringmærkning og sagt farvel til Xenia, fik jeg handlet lidt ind til de næste par dage. Et tjek af Fyrhaven hen mod aften gav ikke genhør med den Sydlige Nattergal og da sigten var helt nede på 500m kom der ikke noget i notesbogen af den gåtur.
Der gik rygter om, at solen har været fremme over nære lokaliteter som Oksbøl, Varde og Esbjerg, men  på Hukket var det altså en dag i tågens tegn og med en temperatur, der aldrig kom over 9°C.
Mere af det samme venter i vejrudsigten for i morgen, så maj vil nok starte ret fugletomt herude.

Dagens ringmærkning med genfangster i ():
Jernspurv 0 (1), Rødhals 2 (1), Solsort 0 (1), Munk 1, Gærdesanger 2 (1), Løvsanger 6, Gransanger 2, Fuglekonge 0 (3), Bogfinke 1 (1), Gulspurv 1 

Hverdag på fuglestationen

mandag 29. april 2019
af Morten Jenrich Hansen

Vejr: Overskyet morgen og formiddag med lidt fugt i luften uden at det blev til egentlig nedbør. Vinden var svag på 3m/s fra nordvest. Drejede midt på dagen mod nord og tiltog til 6m/s om eftermiddagen. Samtidig kom der opklaring, så solen var fremme det meste af tiden indtil solnedgang. Dog uden varme i nordenvinden, så døgnets temperaturinterval var beskedent fra 8°C til 13°C.
Sigten varierede fra 3km til 10km med dis i morgen og formiddagstimerne.

Det virker til, at april festen for ringmærkningen er ved at slutte og jeg må til, at vende mig til en normal hverdag for foråret på Blåvand Fuglestation.
Kunne godt nok åbne alle net på en dag uden meget vind og ingen nedbør, men det blev kun til 29 mærkede fugle. Noget under mit april gennemsnit på +50 fugle pr. dag, men helt i overensstemmelse med det man plejer at kunne forvente for en april dag i Blåvand.
Jeg kunne så glæde mig over, at en Munk fik æren af at bære ring nr. 1500 brugt i april i år.
Desuden kom der en ny årsart på ringmærkningslisten, da en Skovpiber blev fanget i stationshaven.
Med de få fugle at håndtere, have jeg tid til at få udtaget prøver fra afrika-trækkerne til screening for West Nile Virus (WNV). 
En sygdom, der kan ramme mennesker og har fugle som en mulig spredningskilde fra vinterkvarter i Afrika til Europa. Ringmærkningscentralen, Københavns Universitet samarbejder med DTU Veterinær-instituttet Lindholm om en årlig indsamling af prøver, så evt udvikling af smitte risiko kan vurderes.

Bent kom ud med den computer, hvor stationens ringdatabase er blevet installeret. Dejligt at kunne komme igang med indtastningen af alle forårets mærkninger. Den har været savnet siden harddisken på den gamle database computer brød sammen midt i marts og ikke kunne repareres.
Bent nåede en tur rundt på stranden og i Mosen, mens jeg passede net, men heller ikke han kunne støve fugle op. Klassisk situation herude om foråret med vind i nordvest til nord.
Vi har dog stadig de faste fugle som Vendehals, Gulirisk og Sortstrubede Bynkefugle at nyde i nærområdet, så vi har egentlig ikke noget at klage over. 
Da Bent drog hjemad om eftermiddagen, fik han første hold WNV prøver med til forsendelse, så jeg slap for at køre ind til pakkeindleveringen.

Dagens ringmærkningstal med genfangster i ():
Skovpiber 1, Gærdesmutte 2, Rødhals 5, Solsort 1, Sangdrossel 2, Munk 1, Gærdesanger 3 (1), Løvsanger 6, Gransanger 3, Fuglekonge 1 (7), Broget Fluesnapper 2, Lille Gråsisken 2

Ialt 29 mærket og 8 genfanget fordelt på 12 arter.

20190429 081954 2
Dagens nye årsart på ringmærkningslisten - Skovpiber. 

Vindskifte gav træk ved havet

søndag 28. april 2019
af Morten Jenrich Hansen

Vejr: Svag vind på 2-3m/s fra sydvest og drejende via vest til nordnordvest i løbet af dagen. Længe siden den vindretning er registreret herude. Det gav en overvejende skyet dag, hvor solen først kiggede forbi sidst på dagen. Der var gennem flere timer lidt fugt i luften og enkelte lette regnbyger, men alligevel kun 1mm nedbør. Temperatur fra 9-12°C. Sigten det meste af dagen omkring de 6km med lidt opklaring til 10km i løbet af eftermiddagen.

Jeg havde alle net åbne og var nået gennem første ringmærkningsrunde da Henrik Böhmer trillede ind på gårdspladsen for at tage en morgenobs i klitten ved Sydhukket. Han blev snart fulgt op af Xenia, der kom for endnu en træningsrunde med ringmærkningen.
Ved nettene gik det stille og roligt med færre fugle end de foregående dage, men Henrik fik varmet kliktælleren lidt med den første rigtig gode dag for Lom-trækket dette forår.
Der trak 855 Rødstrubede Lommer mod nord i løbet af morgenen. Hav/Fjordterne tallet var også ganske pænt med omkring 2000 trækkende og med dem kom 4 Almindelkige Kjover.
Ulf E. Møller fra Herning kom forbi - tidligere observatør herude i efteråret 2002. Han fik set Blåvandsrusen for første gang og var derefter på obs sammen med Henrik og siden en tur rundt om Mosen. Vores faste arter som Gulirisk, Vendehals og Sortstrubede Bynkefugl var med til at gøre morgenen fin. Ulf og Henrik nåede også at få set den Rødtoppede Fuglekonge, som Xenia fik ringmærket - altid en lille nydelse af få med.
John Frikke kom også forbi og var med på en ringmærkningsrunde med sit kamera - timet til dagens fangst i rusen af en Gransanger. Det blev fejret ved, at John havde en smørstang med til kaffen!
Ellers blev det til 39 mærkede fugle og nogle genfangster inden jeg lukkede ned kl 17.
Igen kom et gammelt individ af Gærdesanger forbi. Denne gang en fugl mærket 9. maj 2015 og genfanget 11. maj 2016, samt 13. maj 2017 og 31. august 2017.
De andre var taget videre lige over middag, så de oplevede ikke, at jeg fik grå hår i hovedet over en Gransanger, som jeg fangde kl 15 i Stationshaven.
Den gav mig lidt mindelser om Iberisk Gransanger!
Det har nok bare været en almindelig Gransanger, men jeg blev noget i tvivl som det fremgår af dagens foto-tekst. Desværre sagde den ikke noget, så jeg har ingen lyd til supplere dragtindtryk og biometriske mål. 

Dagens ringmærkningstal med genfangster i ():
Gærdesmutte 4 (1), Rødhals 7, Rødstjert 1, Sangdrossel 2, Munk 1, Tornsanger 1, Gærdesanger 4 (1), Gransanger 7, Løvsanger 3, Fuglekonge 4 (6), Rødtoppet Fuglekonge 1, Broget Fluesnapper 1, Bogfinke 2, Tornirisk 1

Ialt 39 mærket og 8 genfanget fordelt på 14 arter.
Deraf én Gransanger fanget i rusen.

DSC 4274 3
Gransangeren, der for skilte sig lidt ud. 
Dels et ret grønt indtryk af hele oversiden uden kontrast mod overgumpen. En gullig - ikke hvid - nederste del af øjenringen. Kraftigt gult i tydelig øjenbrynsstribe over og foran øjet. Ret tyndt næb med mat gullig basis og øverste kant af undernæb.

Vingeformel med P2 2mm længere end P8.
Hvad der peger væk fra Iberisk og mod en almindelig Gransanger er, at jeg ville forvente mere gult omkring undergumpen på en Iberisk. Den her havde kun svagt gult på undergump mod en ellers fin hvid bug. Jeg ville også gerne havde haft farven på undernæb til, at være mere rent gul end det blegt matte på dette individ. 
Med et vingmål på 59mm kunne det godt være en hun og så er der jo ikke mange chancer for at finde den i sang og få hjælp af den vej.

Fin gave til fuglestationen på en lørdag med en Havesanger i april!

lørdag 27. april 2019
af Morten Jenrich Hansen

Vejr: Faldt i går aftes i søvn til lyden af en regnbyge, der trommede mod vinduet. Regnen var dog draget videre ind i land, da det begyndte at lysne denne lørdag.  Det holdt tørt hele dagen herude mod vest med vekslende skydække og en del sol. 
Temperaturen moderat hele døgnet fra 9-13°C. Vinden svag fra syd indtil midt på formiddagen. Derefter fra sydvest resten af dagen.
Sigten lidt dårligere end længe med dis og ned til 6km sigt, så vindmøllerne var lige skjult den første halvdel af dagen.

Startede ud med et par gode ringmærkningstimer, hvor jeg havde fanget 40 fugle inden kl 9. Lukkede ned for Fyrhaven kl 12 og forsøgte videre med Stationshaven til sent på eftermiddagen. Desværre var det blevet ret dødt med småfugle efter kl 9, så de mange timer gav kun 15 nye mærkninger.
Dagens highlight blandt de ringmærkede fugle var en tidlig Havesanger - sjældent at se den art i april!
Ellers vil jeg blot nævne endnu en aflæsning af en Gærdesanger.
Denne gang et individ, der er mærket her tilbage i foråret 2015. Genfanget i starten af maj 2016 og 2017. Den svigtede i 2018, men søgte altså igen ned i Fyrhaven i dag.

Henrik Knudsen pakkede sammen efter udførte ynglefugletællinger og DOF foredrag, så han vendte bilen mod det fynske ved middagstid. Havde inden da kigget lidt ved havet og gået en tur rundt i Mosen.
Der var også selskab af Henrik Brandt og Per Olsen denne formiddag.
Per var så flink, at komme med en fin gave til Blåvand Fuglestation - tusinde tak for det!
Det er en stor hjælp i driften af en fuglestation, når der er den slags opbakning!

De 3 garvede gutter fik set enkelte Dværgmåger ved Hukket, mens Mosen bød på 7 Ringdrossler og 2 Tornsangere.
Omkring stationen ankom den første Bysvale - altså den første, der var inde og tjekke gavle og de opsatte reder ud. De tidligere dage med svaler har blot været forbiflyvende fugle.
Der var også den faste sang af Vendehals dagen lang fra haven, Vesterled og nabogrunden, mens en han Gulirisk hele formiddagen pendlede mellem nabogrunden og Fyrhaven.
Endnu engang uden at komme ned i nærheden af et net.

Dagens ringmærkningstal med genfangster i ():
Gærdesmutte 6, Jernspurv 1, Rødhals 5, Solsort 2, Sangdrossel 3, Vindrossel 1, Havesanger 1, Munk 9, Gærdesanger 4 (2), Løvsanger 8, Gransanger 3, Fuglekonge 7, Lille Gråsisken 5.

Ialt 55 mærket og 2 genfanget fordelt på 13 arter.

58543627 1180331198812114 7084315136164364288 n
Dagens mand for fuglestationen - Per Olsen med boggaven.
"Identification Guide to Birds in the Hand" er en rigtig brugbar guide for ringmærkningen.
Fuglestationen har allerede et eksemplar, men nu kan vi have bogen parat i både ringmærkningslaboratoriet i Fyrhaven og i Stationshaven.

59192851 1205588752953257 5704644445232693248 n
Årets første Havesanger.

Endnu en mærkedag!

fredag 26. april 2019
af Morten Jenrich Hansen

Vejr: Lun nat på 10°C og en tidlig formiddag med noget sol, der gav varmede luften op til 15°C. Derefter kom der en front ind fra sydvest med regn og tordenbyger. Ikke voldsomt med nedbør, men indtil kl 15 kom der samlet 3mm. Temperaturen faldt samtid til 10°C og vil holde sig deromkring det næste døgn.
Svag vind mest fra syd til sydvest. 
Sigten lige ved de 10km og gråt i forbindelse med tordenbygen.

I den svage vind og lune morgen kunne jeg åbne alle net i begge haver. Det gav godt med fugle og frem til regnbygen nåede frem kl 10:30 var jeg godt beskæftiget. Bent tog sig en gåtur til Mosen efter den var lukket område igår, mens Henrik Knudsen startede dagen med obs fra Sydhukket.
Kl 10 kom Svend Åge Clausen forbi med brød til kaffen. Godt timet var Bent retur fra Mosen på det tidspunkt, så vi fik hurtigt lukket for alle net inden regnen kom.
Pausen pga regn gav mulighed for lidt ekstra snak over kaffe og brød. Dog uden Bent´s selskab, da han havde en aftale på Kløvbakken ved Filsø. Militæret er der ved at etablere nye skydestillinger og har ryddet en del beplantning og vegetation, så der var brug for et dialogmøde om hvordan, der sikres hensyn til både vegetation og øvelsesønsker.

Henrik brillierede inden regnen med en Gulhovedet Gul Vipstjert, der kom forbi hans obspost. Af nye årsarter for hukket blev det til Bynkefugl, mens jeg efter åbning af net hørte en Gøg kukke bagved Vesterled.
En Gulirisk var igen på vingerne omkring p-pladsen og satte sig på et tidspunkt i stationshaven, men vanen tro undgik den, at flyve ned i nærheden af et net.
Andre fugle holdt mig dog beskæftiget med ringmærkning, hvor dagens fugl nok var den første Tornsanger i år. Antalsmæssigt overraskede Gærdesmutte med hele 20 stk, hvilket er mange herude om foråret. 
Blandt dagens få aflæsninger var et par gode genfangster af gamle kendinge i stationshaven.
En Gærdesanger var ringmærket her i juli 2017, aflæst igen i maj 2018 og på ny i dag.
Ligeledes var der besøg af en gammel han Stær. Mærket her i juni 2016.

Dagens ringmærkningstal med genfangster i ():
Gærdesmutte 20, Rødhals 12, Rødstjert 3, Sangdrossel 2, Stær 0 (1), Munk 6, Tornsanger 1, Gærdesanger 6 (1), Løvsanger 7, Gransanger 9, Fuglekonge 21, Musvit 0 (1), Tornirisk 3

Ialt 90 mærket og 3 genfanget.
Dagens sidste ringmærkede fugl blev en Fuglekonge og den fik æren af, at blive fugl nr. 1400, der er blevet mærket her i april.
Det runde tal fejre jeg med en øl til aftensmaden - må se om der om et par dage kommer endnu en øl på bordet, hvis jeg når at runde 1500 mærket inden april er slut!

DSC 4174 2
Dagens nye årsart blandt de ringmærkede - Tornsangeren!

Rekord april for ringmærkningen ved Blåvand Fuglestation

torsdag 25. april 2019
af Morten Jenrich Hansen

Vejr: Ret varieret efter en lun nat med 10°C og lidt spredte skyer. Før solopgang var vinden jævn fra nord, men i forbindelse med en regnfront, der trak ind fra sydvest i løbet af morgentimerne, drejede vinden til syd med kraftigere vindstød. Regnfronten viste sig at være en tynd omgang - overstået i løbet af 1 1/2 time og kun en god mm nedbør blev det til. Derefter svag vind fra syd til sydøst og vekslende skydække med plads til meget sol. Først til aften kom lidt mere udbredt skydække.
Temperaturen nåede 15°C og der var lidt dis i luften, så sigt kom ikke meget over 10km.

Jeg stod op til et vejrvarsel om en regnfront, der allerede ville ramme Hukket omkring kl 7. Det gjorde, at jeg holdt mig til at åbne net i Stationshaven. Det blev ikke til meget regn i denne omgang og da Bent ankom gik han til Fyrhaven og åbnede deroppe fra kl 8. Vi holdt Fyrhaven åben til kl 14 og Stationshaven til kl 18, så dagens ringmærkning nåede op på 57 mærket og 10 kontroller.
Det betød, at vi nu har sat ring på 1310 fugle i april - en klar rekord for april måned i Blåvand, da hidtil bedste april i stationens historie lød på 1287 mærket tilbage i 2008.
Det er stadig præget af kortdistancetrækkere, men snart må større antal af fugle fra vinterkvarter i Afrika nå frem til Hukket.
Det blev til nr 2 Vendhals ringmærket i år og blandt genfangster en god historie om en Gærdesmutte.
Den er mærket her som 1k fugl i juli 2016. Det efterår holdt den sig i området og blev kontrolleret hver månede frem til starten af november. I 2017 blev den genfanget én gang i slutningen af marts. I 2018 skete den årlige genfangst i starten af april og nu kom den altså forbi igen her mod slutningen af april 2019.

Dagens ringmærkningstal med genfangster i ():
Vendehals 1,Hvid Vipstjert 1 (1), Gærdesmutte 7 (1), Jernspurv 0 (1), Rødhals 13 (3), Rødstjert 1, Solsort 1 (1), Munk 6, Gærdesanger 3, Gransanger 6, Fuglekonge 14 (1), Bogfinke 1, Tornirisk 1 (1), Lille Gråsisken 2 (1).

Ialt mærket 57 og genfanget 10 fordelt på 14 arter.

David, Henrik Knudsen og Henrik Brandt brugte noget tid morgen og formiddag på obs i området. Mest fra klitten og stranden ved Sydhukket, da Mosen og miltærområdet var lukket land i dag pga skydning.
En Gulirisk rastede ved p-pladsen og ydersiden af Fyrhaven (desværre uden at nærme sig nogle af de net Bent passede deroppe..).
Over havet trak knap 150 Rødstrubbede Lommer, flere Dværgterne holdt til ved stranden og vi må holde øje med deres evt yngleetablering, så der igen i år kan blive lavet en beskyttende afspæring, så de for en lille chance for at yngle.
Årets første Sortterne herude blev spottet af Henrik Knudsen og Dværgmågerne var igen fine med 69 stk noteret inden trekløveret vendte deres næser fra stranden mod andre gøremål.
Henrik Brandt drog videre mod nye årsarter. Henrik Knudsen var en tur omkring Grønningen og fik et par Stor Kobbersneppe i yngleadfærd. Det er vist rigtig mange år siden det er sket på den lokalitet!
David pakkede sammen og drog hjemad ud på eftermiddagen.
Ef foredrag i Esbjerg i aften trak - ikke mindst fordi det vil handle om Kaspiske Måger og et efterår på Fanø. 
Foredragsholderen er Henrik Knudsen, så jeg får stationen for mig selv indtil sent i aften.
Ender tidligt til ro og klar til en ny omgang ringmærkning fra før solopgang i morgen!

58033050 1248934035268878 2113597687474421760 n
Ekseptionelt for dette års april kunne Blåvand Fyr ses med regnskyer i baggrunden - godt nok uden den store mængde nedbør i denne omgang,

Fornem svaleart i frisk vind fra sydøst

onsdag 24. april 2019
af Morten Jenrich Hansen

Vejr: Vekslende vejr med både sol og op til 7/8 skydække. Relativt mildt i temperaturen med 9° om natten og op til 17°C i dagtimerne. Vinden var stadig frisk 10m/s og med kraftigere vindstød. først fra sydøst senere rent øst. For første gang i flere uger kom der midt på formiddagen lidt regnbyger forbi. Ikke mere end 1mm nedbør samlet, men nok til, at der kom en frisk duft fra jord og planter.
God sigt med lidt dis i horisonten.

Jeg kunne åbne let flere net end i går, men den kraftige vind begrænsede stadig, hvor mange netmeter jeg kunne arbejde med. Ringmærkningen forløb derfor stille og roligt, hvilket var meget heldigt for Henrik Knudsen havde selvfølgelig plaseret sig i klitten ved Sydhukket lige oven for p-pladsen.
Det varede ikke længe inden han meldte om en rastende 2k Sorthovedet Måge og et fint træk af 74 Dværgmåger. Desuden et par Kaspiske Måger, men så lød der et råb over walkien: Rødrygget Svale!

Jeg var da på vej op ad stien mod nettene i Fyrhaven. Henrik fik sagt, at svalen trak mod nord ved klitten på vej mod pælerækken på Nordhukket. Jeg løb op til fyret, men det lykkedes ikke for mig at finde svalen.
Gik derfor min netrunde, da Henrik kaldte op igen og fortalte, at nu var den Rødryggede S>vale tilbage og fouragerede lavt over p-pladsen. Fik set svalen kortvarigt fra Fyrhaven og da der kun var én fugl at håndtere ved ringmæekningen, fik jeg hurtigt den slupet fri med ring på og begav mig ud til henrik på p-pladsen.
Vi var heldige, at den Rødryggede Svale vendte om igen og på ny tog et par runder lavt i læsiden af klitrækken og over p-pladsen. Lige lang tid nok til, at jeg kunen nåp at løbe ind på fuglestatione og hente mit kamera. Efter et par fotos fløj den mod nord bag om Fyret og blev tabt af syne.
Først en halv time senere, da jeg havde været rundt på endnu en netrunde kom svalen frem igen. Denne gang lavt nede mellem klitterne nord for vejen, hvor den fløj mod syd bag om Vesterled og ikke blev set igen.

Imens prøvede Henrik at holde styr på de Gulirisk, der fløj over området mellem Fyrhaven og vest for Stationshaven. De blev set og hørt mange gange og der har minimum været 2 forskellige - bl.a. en fin han. En lille flok Gråspurve på træk var næsten lige så sjældent som Gulirisker.

Senere på morgenen dukkede Bent op skarpt forfulgt af trekløveret Henrik Brandt, Svend Rønnest og Svend Åge Clausen. De kom dersværre for sent til at se svalen, men årsartjægerne fik da set en Lærkefalk. Det kan altså lade sig gøre at finde rovfugle herude - Henrik Knudsen havde 3 Havørne og vi fik også et par Tårnfalke på dagslisten.

Med formiddagens regnbyger på vej delte Bent og jeg de sidste timer af standardtiden for ringmærkningen. Bent tog sig af Fyrhaven og jeg tog Stationshaven - parat til hurtigt at lukke net, hvis regnen kom. Det blev dog ikke til så meget nedbør, men vinden tog til igen og genrede så meget, at vi lukkede helt ned lidt efter middag.
Bent tog hjem og blev afløst af David, der tager en overnatnign og morgenobs herude.
David ankom tidsnok til at se endnu en ny årsart herude, da jeg i haven opdagede 2 hanner af Broget Fluesnapper. Jeg kunne ikke dy mig for at åbne et par net igen og en time senere var den ene fluesnapper blevet ringmærket.

Det blev dagens sidste nævneværdige obs, da vi ikke fik støvet mere op trods godt med svaler at tjekke nede over mosen og langs klitsiden.

Dagens ringmærkningstal med genfangster i ():
Gærdesmutte 2, Jernspurv 0 (1), Rødhals 6, Sangdrossel 1, Munk 1, Gærdesanger 5, Løvsanger 3, Gransanger 2, Fuglekonge 0 (1), Broget Fluesnapper 1, Bogfinke 1, Lille Gråsisken 1, Gulspurv 1

Ialt 24 mærke tog 2 genfanget fordelt på 13 arter.
Gulspurven var iøvrigt ved at sætte min adrenalin igang, for dels var det en lille hun og dels havde den ikek noget rødbrunt på overgumpen, men havde en olivengrå overgump. Måtte lige tjekke op i forhold til Gærdeværling, men det var altså bare en Gulspurv uden brunt på overgumpen.  

DSC 6538 3

DSC 6544 2
DSC 6541 2
Dagens highlight var absolut den Rødryggede Svale som Henrik Knudsen fandt  fra klitten ved p-pladsen. Svalen havde travlt med at finde læ og føde i den kraftige vind, men gav os en opvisning længe nok til, at jeg fik kameraet frem inden den forsvandt igen.

Østenblæst med et par nye årsarter til Hukket

tirsdag 23. april 2019
af Morten Jenrich Hansen

Vejr: Stadig sol og blå himmel uden en sky dagen lang, men i dag en strid vind fra østsydøst. Var oppe på 12m/s i middelvind og 19m/s i vindstød. Temperatur fra 9-17°C.
God sigt, men dis i horisonten og gennem det meste af dagen sandfygning fra klitsiden.
Ingen nedbør.

Allerede fra morgenstunden var der kraftig vind og det var ganske få net, som jeg kunne finde, der stod nok i læ til at kunne åbnes. Brugte kun 81 netmeter ud af de 241 vi har til rådighed. Efter de 5 standard timer lukkede jeg helt ned, da vinden var taget yderliger til.
Dagens ringmærknign endte derfor gangske beskedent:
Hvid Vipstjert 1, Gærdesmutte 1, Rødhals 4, Rødstjert 1, Solsort 1, Sangdrossel 2, Gærdesanger 1, Løvsanger 1, Kvækerfinke 1.

Ialt 13 mærket fordelt på 9 arter.

Var der ikke meget at hente i dagens ringmærkning, så sørgede Henrik Knudsen for et par nye årsarter til Hukket. Han kaldte mig over på klitten ved Sydhukket for at se en leucistisk Sølvmåge, der rastede ude på revlen og på afstand godt kunne minde lidt om en Gråmåge. Mens jeg så på den fik Henrik øje på en vadefugl, der kom trækkende syd lidt foran 4 Strandskade. Det viste sig at være en flot Sortklire i sommerdragt - en art der er langt imellem om foråret her ved Blåvand.

En time senere kom Henrik ned til mig ved fuglestationen og midt i snakken om, hvad der var sket ved hhv net og hav i den time, hørte Henrik en overflyvende Gulirisk. Ny for året herude, selvom den har været hørt inde ved Blåvand for en uge siden.
Henrik er kendt for sin vinterkærlighed til de Kaspiske Måger i Bagenkop Havn på Langeland. Måske en af dem har fuldt hans bil - der blandt de måger må være kendt for altid at have indeholde en pose brød - hele vejen fra det fynske til Blåvand, for på en gåtur i Mosen kunne Henrik vende tilbage med foto af en overflyvende 4k Kaspisk Måge.
Svend Åge dukkede op sidst på formiddagen med brød og ost til kaffen. 
Det blev tid til både en snak over kaffebordet og lidt obs udenfor mellem netrunderne.
Udenfor var der godt gang i østenvinden, men bortset fra en Musvåge blev det igen ikke en rovfugledag herude. Landsvaler og lidt finker trak forbi i lidt større antal end de seneste dage, men ikke noget voldsomt træk. Blandt de lokale fugle var der de faste Sortstrubede Bynkefugle fra p-pladsen til Mosen, den syngende Vendehals ved Vesterled o.s.v..
Svend Åge tog sig af at fylde vand i de små damme i Blåvandvandsrusen, mens jeg fyldte havedammen i Stationshaven. Sol i flere dage og dagens blæst havde givet en kraftig afdampning, så der var brug for lidt opfyldnign i de damme.

Til aften var der over spisebordet dømt gamle røverhistorier fra de glæde dage på felt- og fuglestationer indtil en tidlig sengetid.
Nu morgen - forhåbentlig med mindre vind - venter ringmærkeren før solopgang.

Tysk besøg på sidste dag i påsken

mandag 22. april 2019
af Morten Jenrich Hansen

Vejr: Igen en dag med ren sol og blå himmel uden en sky på himlen. Vinden fra sydøst tog ret hurtig til i løbet af morgenen og kom op på frisk styrke resten af dagen.  Temperaturstigning fra 8-18°C.
God sigt, men igen lidt dis i horisonten ude ved vindmøllerne. Ingen nedbør.

Lagde ud med at tro, at det skulle blive endnu en dag med masser at lave ved nettene. På første runde var der flere fugle i Fyrhaven end i går og jeg kunne se sangere komme trækkende ind ude fra havet. Havde da også nået at mærke 16 fugle inden Xenia dukkede op, så jeg svingede straks pisken over eleven og sendte os afsted på netrunde igen. 

Break - fra aftensmad og dagbogsskrivning, da der i dette øjeblik er meldt en Blå Glente ud fra Fanø!!
Skal lige ud og kigge op - dagbog opdateres senere!

En aftentime fra toppen af fyrbakken i strid østenvind gav ikke en Blå Glente.  Meldingen kom så om, at den er blevet på Fanø´s sydspids.
I morgen tidlig ankommer Henrik "FugleKnudsen". Han har booket 3 overnatninger på fuglestationen og hvis nogen kan finde en Blå Glente som ny art for Hukket, så er det da den gamle Blåvandsdreng fra Fyn!

Tilbage til dagens oplevelser.
Xenia fik straks lov til at ringmærke de fugle, som vi fik på den runde. Desværre begyndte østenvinden at være så kraftig, at den påvirkede nettene og resten af de 5 timers standardmærkning gik meget sløjt med 2 fugle pr. halvtime.
Xenia nåede derfor kun at få 21 fugle på sin ringmærkningsliste i dag, mens jeg tog dagens bedste fugl i nettet. En Gransanger jeg kom til viste sig at være ringmærket et sted i Tyskland, da den bar en ring fra Helgoland ringmækningscentral.
Det går godt med genfangster af udenlandske fugle i disse dage!

Dagens ringmærkningstal med genfangster i ():
Gærdesmutte 2, Rødhals 8, Gærdesanger 1, Løvsanger 7, Gransanger 10 (1), Fuglekonge 2, Rødtoppet Fuglekonge 1, Bogfinke 1 (1), Lille Gråsisken 5

Ialt 37 mærket og 2 genfanget fordelt på 9 arter.
Af disse blev en Rødhals fanget i Blåvandsrusen.

Da vi ret hurtigt havde alt for få fugle at håndtere ved ringmærkningen, fik vi tid til at hygge med John Frikke. Han kom igen med wienerstang til kaffen og forkælede også fuglestationen, da han brugte et par timer med værktøjskassen. John fik ordnet nogle praktiske ting i både ringmærkningsrummene og entre, men kunne også nå med i Fyrhaven og fik set dagens Ringdrossel inden han skulle videre til Varde å for nogle ynglefugle optællinger.
Tak til John for både kage og hjælp på stationen!

Selv uden Blå Glente til at pryde dagen, så bragte østenvinden lidt fugle med sig. Langs klitkanten var der træk af Landsvaler, i Fyrhaven sang Gærdesanger og ved Vesterled sang Vendehals, så det smager af flere nye årsarter i morgen.
Jeg får nok mulighed for at obse lidt mere i felten mellem netrunder, for vejrudsigten melder om 12m/s fra øst, hvilket vil begrænse antal af net jeg kan åbne til de få, der står i læ for østenvind!

DSC 4108 3
Dagens flotteste fugl, der fik ring på, blev denne hun Rødtoppet Fuglekonge.

DSC 4127b
Men dagens bedste fugl for ringmærkeren var denne Gransanger mærket i Tyskland.

Velbesøgte ture for naturvejlederen

søndag 21. april 2019
af Morten Jenrich Hansen

Vejr: Svag vind på 3m/s mest fra nordlig retning. Klar himmel og sol med temperatur fra morgenens 5° til eftermiddagens 14°C. På solsiden af klitterne var det dog noget varmere. God sigt, men dis i horisonten ude lige bag vindmøllerne. Ingen nedbør.

Dagen var præget af, at naturvejleder Jonas havde 2 turarrangementer. Fra kl 10-12 overtog han haverne for en ringmærkningstur og fra kl 14-16 var det en tur med fokus på hugorme og krybdyr.
Begge ture var godt besøgt med ca. 25 deltagere pr tur.
De fik set fangst og ringmærkning  af 11 fugle - flest Rødhalse, men også en Fuglekonge, der blev fanget i Blåvandsrusen.
Det kneb lidt mere for dem at finde krybdyr i området, men Jonas havde medbragt et par slanger hjemme fra hans terrarie, så der var begejstrede børn på gårdspladsen, da de fik lov at holde dem.

Inden Jonas tog over med ringmærkningen havde jeg brugt 4 timer og kun fanget 21 fugle, så det var lidt tamt i forhold til i går. Da jeg overtog igen fra kl 12, lukkede jeg ned for nettene i Fyrhaven kl 13 og koncentrerede mig om Stationshaven. Holdt ud til kl 19, hvor jeg efterhånden var godt brugt af alle de timer ude i solen.
Samlet nåede vi op på 52 mærkede fugle og 2 aflæste fra tidligere på sæsonen.
Ikke de store nyheder i artsudvalget og igen med Rødhals som klart dominerende art.

David brugte et par morgentimer på Sydhukket. Uden vind til at genere, sad han først med det store udsyn på toppen af klitten. Desværre var der igen ikke rigtig gang i trækket her ved Blåvand, så han brugte noget af tiden nede på stranden med at tjekke de måger, terner og vadefugle, der rastede ud på revlerne.
Det gav bl.a. 5 Kaspiske Måger, 17 Dværgmåger og 3 Dværgterne som det bedste.
Senere på dagen fik han set 2 trækkende Digesvaler som ny årsart herude.
Alt i alt lidt tyndt for den unge mand, så han tog hjem til aften og vælger i morgen, at prøve de Sønderjyske fuglelokaliteter i stedet for Blåvand.
Til gengæld har Xenia meldt sin ankomst til endnu en træningsomgang i ringmærkningens verden, så jeg håber på et lidt større flow af fugle i morgen.

Dagens ringmærkningstal med genfangster i ():
Gærdesmutte 3, Jernspurv 1, Rødstjert 1, Rødhals 23, Sangdrossel 2, Solsort 2, Munk 2, Løvsanger 3, Gransanger 6, Fuglekonge 5 (1),  Blåmejse 0 (1), Kvækerfinke 1, Lille Gråsisken 3

Ialt 52 mærket og 2 genfanget fordelt på 13 arter.

20190421 080859 2
David tjekker fra stranden striben af "hvide fugle" ude på revlen.
Der blev noteret nogle Kaspiske Måger, Dværgmåger og Dværgterner ud af det tjek.
Jeg nåede lige nogle minutter dernede med et kig på 3 af de Kaspiske Måger mellem mine netrunder på vejen fra stationen til Fyrhaven.

20190421 204142 2
Fra mine år ved Skagen Fuglestation er jeg vandt til at østenvindsperioder i foråret er præget af fuglehits og klitter, der er toppet af ornitologer med teleskoper og langlinsede kameraer.
Sådan er det ikke her i Blåvand, men mennesker på klittoppe er der da - blot solnedgangsturister i stedet for ornitologer! 


1   |  2  |  3     NÆSTE