Her på Blåvand's blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om livet og hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (55)2023 (249)2022 (265)2021 (276)2020 (279)2019 (247)2018 (211)2017 (276)2016 (118)0 (1)(se alle)

Fornem svaleart i frisk vind fra sydøst

onsdag 24. april 2019
af Morten Jenrich Hansen

Vejr: Vekslende vejr med både sol og op til 7/8 skydække. Relativt mildt i temperaturen med 9° om natten og op til 17°C i dagtimerne. Vinden var stadig frisk 10m/s og med kraftigere vindstød. først fra sydøst senere rent øst. For første gang i flere uger kom der midt på formiddagen lidt regnbyger forbi. Ikke mere end 1mm nedbør samlet, men nok til, at der kom en frisk duft fra jord og planter.
God sigt med lidt dis i horisonten.

Jeg kunne åbne let flere net end i går, men den kraftige vind begrænsede stadig, hvor mange netmeter jeg kunne arbejde med. Ringmærkningen forløb derfor stille og roligt, hvilket var meget heldigt for Henrik Knudsen havde selvfølgelig plaseret sig i klitten ved Sydhukket lige oven for p-pladsen.
Det varede ikke længe inden han meldte om en rastende 2k Sorthovedet Måge og et fint træk af 74 Dværgmåger. Desuden et par Kaspiske Måger, men så lød der et råb over walkien: Rødrygget Svale!

Jeg var da på vej op ad stien mod nettene i Fyrhaven. Henrik fik sagt, at svalen trak mod nord ved klitten på vej mod pælerækken på Nordhukket. Jeg løb op til fyret, men det lykkedes ikke for mig at finde svalen.
Gik derfor min netrunde, da Henrik kaldte op igen og fortalte, at nu var den Rødryggede S>vale tilbage og fouragerede lavt over p-pladsen. Fik set svalen kortvarigt fra Fyrhaven og da der kun var én fugl at håndtere ved ringmæekningen, fik jeg hurtigt den slupet fri med ring på og begav mig ud til henrik på p-pladsen.
Vi var heldige, at den Rødryggede Svale vendte om igen og på ny tog et par runder lavt i læsiden af klitrækken og over p-pladsen. Lige lang tid nok til, at jeg kunen nåp at løbe ind på fuglestatione og hente mit kamera. Efter et par fotos fløj den mod nord bag om Fyret og blev tabt af syne.
Først en halv time senere, da jeg havde været rundt på endnu en netrunde kom svalen frem igen. Denne gang lavt nede mellem klitterne nord for vejen, hvor den fløj mod syd bag om Vesterled og ikke blev set igen.

Imens prøvede Henrik at holde styr på de Gulirisk, der fløj over området mellem Fyrhaven og vest for Stationshaven. De blev set og hørt mange gange og der har minimum været 2 forskellige - bl.a. en fin han. En lille flok Gråspurve på træk var næsten lige så sjældent som Gulirisker.

Senere på morgenen dukkede Bent op skarpt forfulgt af trekløveret Henrik Brandt, Svend Rønnest og Svend Åge Clausen. De kom dersværre for sent til at se svalen, men årsartjægerne fik da set en Lærkefalk. Det kan altså lade sig gøre at finde rovfugle herude - Henrik Knudsen havde 3 Havørne og vi fik også et par Tårnfalke på dagslisten.

Med formiddagens regnbyger på vej delte Bent og jeg de sidste timer af standardtiden for ringmærkningen. Bent tog sig af Fyrhaven og jeg tog Stationshaven - parat til hurtigt at lukke net, hvis regnen kom. Det blev dog ikke til så meget nedbør, men vinden tog til igen og genrede så meget, at vi lukkede helt ned lidt efter middag.
Bent tog hjem og blev afløst af David, der tager en overnatnign og morgenobs herude.
David ankom tidsnok til at se endnu en ny årsart herude, da jeg i haven opdagede 2 hanner af Broget Fluesnapper. Jeg kunne ikke dy mig for at åbne et par net igen og en time senere var den ene fluesnapper blevet ringmærket.

Det blev dagens sidste nævneværdige obs, da vi ikke fik støvet mere op trods godt med svaler at tjekke nede over mosen og langs klitsiden.

Dagens ringmærkningstal med genfangster i ():
Gærdesmutte 2, Jernspurv 0 (1), Rødhals 6, Sangdrossel 1, Munk 1, Gærdesanger 5, Løvsanger 3, Gransanger 2, Fuglekonge 0 (1), Broget Fluesnapper 1, Bogfinke 1, Lille Gråsisken 1, Gulspurv 1

Ialt 24 mærke tog 2 genfanget fordelt på 13 arter.
Gulspurven var iøvrigt ved at sætte min adrenalin igang, for dels var det en lille hun og dels havde den ikek noget rødbrunt på overgumpen, men havde en olivengrå overgump. Måtte lige tjekke op i forhold til Gærdeværling, men det var altså bare en Gulspurv uden brunt på overgumpen.  

DSC 6538 3

DSC 6544 2
DSC 6541 2
Dagens highlight var absolut den Rødryggede Svale som Henrik Knudsen fandt  fra klitten ved p-pladsen. Svalen havde travlt med at finde læ og føde i den kraftige vind, men gav os en opvisning længe nok til, at jeg fik kameraet frem inden den forsvandt igen.