Her på Blåvand's blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om livet og hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (120)2023 (249)2022 (265)2021 (276)2020 (279)2019 (247)2018 (211)2017 (276)2016 (118)0 (1)(se alle)
Se indlæg fra måned: jan. (1)feb. (4)mar. (31)apr. (30)maj (30)juni (19)juli (31)aug. (31)sept. (30)okt. (31)nov. (27)dec. (14)

Meget blæsende junidag

tirsdag 30. juni 2020
Besøg fra Fyn
af Michael Brunhøj Hansen

Da regnen ikke blev så vedvarende som jeg havde frygtet i går, prøvede jeg at tage en morgenobs hér inden det for alvor går løs i morgen. Det blæste en hel del hvor maks.-middelvinden nåede op på 17,5 m/s; det er vist ikke så almindeligt på denne årstid. Jeg satte mig således i hullet hvor jeg kunne sidde rimeligt i læ. Det blev dog ikke til meget (bl.a. nogle almindelige ryler og 4 gravænder), og jeg sad der heller ikke så længe eftersom bygerne efterhånden pressede sig på.

Radaren viste at der var en del flere og kraftigere byger længere mod nord som nok, udover den kraftige vind, havde lukket ned for trækket.

Om formiddagen ankom Jesper Brinkmann med sin familie, så der er liv og glade dage på stationen. Han vil forsøge at ringmærke mens de er her, men vejret ser desværre ikke alt for lovende ud de næste dage til denne begivenhed.

I morgen skulle vinden dog løje noget af og stadig komme fra det vest-sydvestlige hjørne, og det burde holde tørt det meste af dagen. Derfor regner jeg med at det kan blive en rimelig første dag af den officielle efterårssæson, og Jesper burde også kunne få åbnet nettene.

Klargøring

mandag 22. juni 2020
Sæsonen nærmer sig
af Bent Jakobsen

I det rigtig fine vejr gik Svend Åge og jeg i gang med at forberede ringmærkningssæsonen. Ellers risikerer vi at det hele gror til inden vi starter ringmærkningen d. 20. juli.
Også en god idé at få meget af det væk, idet det vrimler med flåter i år.
Vi fik ordnet det meste af stationshaven med hækkeklipper og græsslåmaskine. Og nu er netbanerne så kortgræssede at vi snakkede om at grave et lille hul i hver netbane og så leje ud til minigolf uden for sæsonen. Svend Åge havde ligeledes wienerbasser med, og dem sad vi og nød sammen med Louise fra København som i øjeblikket er gæst på stationen.

20200622 134122 

20200622 132425

20200622 131758

 

Så er der gang i efterårstrækket

fredag 19. juni 2020
Regn og regn
af Bent Jakobsen

Rimeligt tidligt i Blåvand nåede jeg lige at åbne nettene i stationshaven, hvorefter regnen indtog Hukket, og det blev ikke til ringmærkning, da nettene pga regnen igen måtte lukkes. Regnen blev ved hele dagen.
Ved 9 tiden kom en mindre opklaring ind over, og det blev til mindre tur i klitterne og mosen, inden regnen igen satte ind.
Der var en statsminister som en gang sagde "Der er ikke fejet noget ind under gulvtæppet" Efteråret er heller ikke mere fejet ind under gulvtæppet, da flere vadefugle passerede i det stille men regnfulde vejr.
Et rødben hørtes trækkende mod syd, og lidt senere hørtes så Hvidklire. Da jeg fandt fuglen oppe i luften befandt den sig sammen med 35 islandske ryler, og de fortsatte videre mod syd.
I mosen hvor der stadig er lidt vand, lettede en Tinksmed.
Altid en fantastisk oplevelse med dette tidlige efterårstræk.
Regnen fortsatte hele dagen, og i Oksbøl var der til aften faldet 15 mm.

Stille og rolig dag

torsdag 18. juni 2020
Få fugle
af Bent Jakobsen

Svag vind fra det østlige hjørne. Med ganske få skyer på himlen blev den en varm dag med op til 22 grader. Sigten var som sædvanlig ret god.

Ankom rimeligt tidligt til stationen og åbnede nettene, da vejret var perfekt til ringmærkning med den svage vind.
En grøn karmindompap sad i længere tid og sang. Spændende om det er samme fugl som holder til og om den kan lokke en hun til. Det er snart en del år siden de sidst ynglede herude.
En enkelt overflyvende storspove bekendtgjorde med sin sang, at den fantastiske tid med vadefugletrækket ikke er langt væk.
I ringmærkningen var det primært lokale ynglefugle som blev mærket.
Derudover en spændende aflæsning af en gærdesanger. Fuglen blev mærket som 2K i maj 2014 og er aflæst hvert år siden. Den er 7 år gammel. Imponerende.

Ringmærkning: Jernspurv 1, solsort 1, gærdesanger 1 (1), grå fluesnapper 1, musvit 2, bogfinke 1, lille gråsisken 4, dompap 1. I alt 12 mærkninger 1 aflæsning af 8 arter.

Tak for denne gang

mandag 15. juni 2020
af Susanne Primdahl

Det var et helt fantastisk vejr at slutte både forårssæsonen og min periode som afløser for Morten.
Det har været skyfrit hele dagen, så solen havde frit slag og sendte hurtigt temperaturen i vejret. Det var 10 grader, da jeg åbnede nettene kl. 4.15, og da jeg lukkede 6 timer senere, var vi allerede på 20 grader.
Samtidig var der ikke meget vind (3-6 m/s østlig), så det blev varmt i fyrhaven.

Der var en del fugle i luften, men til at starte med gik ingen i nettene. Det ændrede sig heldigvis, og jeg synes, at 20 fugle ringmærket er fint på denne tid af året.
Det er fantastisk, at der kan blive ved med at komme nye Gråsiskner forbi. I dag blev 8 ringmærket, hvilket udgør 40% af dagen mærkninger. De øvrige mærkninger er fordelt på hele 9 arter, og det er den variation, der gør, at det aldrig bliver kedeligt.

Jeg har kun taget nogle få fuglebilleder i dag, og de er bestemt ikke vellykkede. I stedet for vil jeg vise et billede af fyret i dagens flotte morgenlys. Sådan en start på dagen kan kun give godt humør.

IMG 4912

Med det vil jeg sige mange tak for denne gang. Det har været en fornøjelse!

Dagens ringmærkninger:

Jernspurv 1, Rødhals 1, Solsort 1, Gulbug 1, Gærdesanger 2, Munk 2, Gransanger 1, Grønirisk 2, Lille Gråsisken 8, Gulspurv 1.

I alt 20 mærket.

Stadig flere flåter end fugle

søndag 14. juni 2020
af Susanne Primdahl

Det har været en varm dag, hvor temperaturen sneg sig helt op i nærheden af 24 grader. Den var dog kun nået op på 21,5 grader, da jeg lukkede nettede ved middagstid.

Vinden er stadig i øst, og det har blæst godt i dag med 7-10 m/s og vindstød helt op til 14 m/s. Heldigvis er der en god bevoksning i begge haver, så jeg alligevel kunne have alle net åbne.

Antallet af ringmærkninger har ligget på niveau med i går, men hele to Kærsangere har fået ring på i dag, hvilket får antallet af den art op på 9 for forårssæsonen. Da Bent kom forbi, kunne han fortælle, at det er usædvanligt mange for stedet her.

IMG 4895 red
Her den ene af dagens Kærsangere. Vi kunne ikke rigtigt blive enige om, hvordan den skulle posere for fotografen, men den viser da sin flotte fjerdragt fint frem.

Da jeg gik runde i fyrhaven kl. 7.15, sang en Karmindompap så tæt på, at den kunne have siddet i det nærmeste træ, men jeg kunne ikke se den. Da den sang igen kl. 9.15, begyndte jeg at drømme om at sætte ring på en flot rød han, men det blev desværre ved drømmen.
Ved middagstid hørte Bent Karmindompap bag stationshaven, og jeg overvejede at holde nettene åbne lidt længere, men varmen fik mig alligevel til at lukke, så jeg kunne komme af med de lange bukser og de varme vandrestøvler.

Der bliver ved med at komme nye juvenile fugle i nettene. I dag har jeg haft Skovpiber, Munk, Topmejse og Grønirisk. Det undrer mig, at der ikke kommer en masse Gråsiskner i betragtning af de mange voksne fugle, der bliver ringmærket.

IMG 4902 red
Dagens juvenile Grønirisk hun.

Dagens oplevelse, som ikke handler om fugle, må helt klart være de to raske gutter, jeg mødte ved fyret kl. 6.30. De var startet fra København ved samme tid i går og havde nået at besøge både Dragør og Gedser. Derefter havde de taget færgen fra Lolland til Langeland og brugt natten til at cykle over Fyn og Jylland til Blåvand. De havde kun sovet halvanden time.

Sidste etape skulle være fra Blåvand til Skagen, så de kunne nå målet om at besøge Danmarks østligste, sydligste, vestligste og nordligste punkt indenfor 48 timer - en cykletur på ca. 910 km.

IMG 4899 red
Her bliver der fyldt lidt brændstof på, før turen går videre mod Skagen.
Jeg var imponeret og ønskede dem held og lykke med den sidste etape.

Tilbage til fuglene! Her kommer dagens tal med aflæsninger i parentes:

Skovpiber 1, Rødstjert 1, Kærsanger 2, Gærdesanger (1), Munk 3, Gransanger 1, Løvsanger (1), Topmejse 2, Grønirisk 1, Lille Gråsisken 1.

I alt ringmærket 12 og aflæst 2.

Dejligt at være fri for truende byger

lørdag 13. juni 2020
af Susanne Primdahl

Flot ringmærkningsvejr med 16-18 grader, selvom det var overskyet. Vinden kom direkte fra øst med en styrke på 5-8 m/s, og der lå en smule dis ude over havet, som reducerede sigtbarheden en smule.

Det var så dejligt at være fri for at tjekke radar mellem hver runde. Der var ikke noget, der tydede på regn hen over morgenen og formiddagen, så jeg kunne åbne samtlige net og håbe på bedre fangst end de foregående dage.

Lad det være sagt med det samme - jeg fanger stadig flere flåter end fugle, men nåede dog op på et tocifret antal fugle i dag og med stor variation af arter.
Topscorer blev Lille Gråsisken med fire fugle ringmærket - sandsynligvis to ynglepar, for de gik i nettet parvist, og hunnen i begge par havde rugeplet.

IMG 4889 red
Her den flotte 3K+ Lille Gråsisken han, som sad i et net i fyrhaven allerede på første runde kl. 5. Han fulgtes med en ung hun fra sidste år.

Nævnes skal også aflæsningen af en 3K+ Gærdesanger, for det viste sig senere ved indtastning i databasen, at den var ringmærket af Henrik Knudsen i 2015. Den blev dengang noteret som en 2K+ fugl, så i dag er den mindst 6 år gammel.

Siden ringmærkningen er den faktisk blevet aflæst i Blåvand hvert år, lige med undtagelse af 2018. Måske har den det år været ude og tjekke, om der var en bedre ynglelokalitet, eller måske undgik den bare nettene det år.
Fantastisk er det i hvert fald, hver gang man får bevis for, hvordan mange fugle vender tilbage til præcis det samme sted år efter år.

Dagens fugle med aflæsninger i parentes:

Jernspurv 1, Rødstjert 1, Gærdesanger 1 + (3), Tornsanger 1, Munk 2, Topmejse 1, Musvit 1, Bogfinke 1, Lille Gråsisken 4.

I alt ringmærket 13 fordelt på 9 arter samt aflæst 3.

Under 1 fugl i timen

fredag 12. juni 2020
af Susanne Primdahl

Det blev endnu en radar-dag, men jeg var heldig, at regnområdet sneg sig lige syd om hukket. Det har været lunt med 15-17 grader, og vinden startede på 3 m/s fra nordøst og skiftede senere til øst, mens den tog til i styrke op til knap 9 m/s.

Der er ikke mange fugle at berette om - faktisk blev der kun ringmærket fem, men den ene var en Bysvale.
Bysvalerne yngler under udhænget på fyrmesterboligen, og jeg har da gået og håbet på, at en af dem ville gå i nettet. Det ønske fik jeg opfyldt i dag, og det er første gang, jeg har en Bysvale i hånden, så jeg var glad.

IMG 20200612 084327 red
Bysvalen er en smuk fugl, og så har den de mest nuttede lodne ben og fødder, som er så små og spinkle, at man ikke må holde fuglen i benene. Derfor er billedet lidt anderledes end andre fuglebilleder, der vises på bloggen.

Når der ikke sker noget på fuglefronten, er der altid andre oplevelser herude.
I dag måtte en hugorm hjælpes op af en af stationens lyskasser. Den var ikke helt tryg ved mig, men da der faldt ro på, fandt den lige så stille hen langs plankeværket og ud i friheden. Jeg håber, den tager sig i agt for trafikken, for der er ikke langt hen til vejen.

IMG 4884 red
Hugormen, som holder et skarpt øje med mig, efter jeg har hjulpet den op af lyskassen. Det er vist ikke helt gået op for den, at jeg kun vil den det bedste.

Jeg er også blevet forkælet i dag. Først kom Bent med rundstykker, og det var faktisk også ham, der fik øje på hugormen. Lidt senere kom Svend Aage med basser, og så blev der hyggesnakket i det gode vejr. Svend Aage havde regnet med, at han skulle sige farvel og på gensyn til Michael, men måtte i stedet tage de overskydende basser med hjem.

IMG 4885
Kaffe, basser og kikkerter - så er fuglefolk godt tilpas.

Dagens ringmærkning:

Bysvale 1, Gærdesmutte 1, Gærdesanger 1, Munk 1, Lille Gråsisken 1.

I alt 5 ringmærket og ingen genfangster aflæst.

Regnen stoppede ringmærkningen for tidligt

torsdag 11. juni 2020
af Susanne Primdahl

Jeg havde forestillet mig, at jeg ville få en lang, varm tørvejrsdag, men regnguderne ville det anderledes. Allerede da jeg stod op, viste radaren, at det ville blive en dag, hvor jeg skulle holde godt øje med bygerne.

Jeg var lidt forsigtig og åbnede kun de 15 af vores 22 net, så jeg hurtigere kunne lukke, når en byge meldte sin ankomst. Michael var stadig på stationen og kunne hjælpe, hvilket han også gjorde, da vi kl. 8 blev nødt til at klappe nettene sammen.

3 timer og 45 minutter er desværre ikke nok til at give en standardmærkning, men jeg synes faktisk, vi var heldige, at det blev til så lang tid. Bygerne frem til kl. 8 snittede kun lige hukket, så mængden af vand var ubetydelig for ringmærkningen.

Vinden kan jeg ikke klage over med 3-5 m/s fra nordøst, og temperaturen var behagelig på 13-14 grader. Tæt skydække men med god sigt.

Kun 8 fugle fik ring på, og dagen blev en fin illustration af, at det ikke altid er antallet af netmeter, der bestemmer antallet af fugle.
Stationshavens 127 netmeter fangede 1 Topmejse, mens fyrhavens 34 meter fangede resten. Faktisk kunne jeg have klaret fangsten i fyrhaven med to af nettene (17 meter) plus Helgolandrusen.

IMG 4857 red
Endnu en Karmindompap fik ring på, og igen i dag havde Michael for længst registreret den (eller måske en anden) syngende, før jeg pillede den ud af et net i fyrhaven.
Beklager, at den lige rystede på hovedet, da jeg tog billedet. :-)

Ringmærkede fugle i dag:

Gærdesanger 1, Munk 1, Topmejse 1, Lille Gråsisken 4, Karmindompap 1.

I alt 8 ringmærket og ingen genfangster aflæst.

Baby boom

onsdag 10. juni 2020
af Susanne Primdahl

Det har været et skønt vejr at være ringmærker i med 9-20 grader og en vindstyrke på 0-6 m/s. Vinden startede i nordøst, og efter middag drejede den i nordvest.
Det har været overskyet næsten hele dagen - først kort før lukketid kl. 18 brød solen rigtigt igennem.

Da Michael stod op, registrerede han ret hurtigt, at to Karmindompapper sang. De flyttede sig lidt rundt, og ved 7-tiden sad den ene i toppen af en gran i stationshaven og sang vedholdende. Det viste sig, at den anden sad i nettet tæt på.
Det var dagens højdepunkt for mig, da den art flere gange har drillet mig på Gedser Fuglestation, hvor den har siddet og sunget, men altid uden at gå i nettet.

IMG 4805 red
Karmindompap

Ellers har dagen været præget af mange juvenile fugle, som overskriften også antyder. Faktisk har halvdelen af dagens ringmærkninger været juvenile fugle repræsenteret af Rødhals 2, Sortstrubet Bynkefugl 3, Topmejse 3 og Tornirisk 2.

IMG 4789 red
Rødhals, juvenil

IMG 4818 red
Sortstrubet Bynkefugl, juvenil

IMG 4808 red
Topmejse, juvenil

Samlet antal fugle i nettene med aflæsninger i parentes:

Rødhals 2, Sortstrubet Bynkefugl 3, Solsort 1, Gærdesanger (2), Gransanger 1, Løvsanger 2 + (1), Topmejse 3, Bogfinke 1, Tornirisk 2, Lille Gråsisken 5 + (2), Karmindompap 1.

I alt 21 ringmærket og 5 aflæst.


1   |  2     NÆSTE