Her på Blåvand's blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om livet og hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (120)2023 (249)2022 (265)2021 (276)2020 (279)2019 (247)2018 (211)2017 (276)2016 (118)0 (1)(se alle)
Se indlæg fra måned: jan. (1)feb. (4)mar. (31)apr. (30)maj (30)juni (19)juli (31)aug. (31)sept. (30)okt. (31)nov. (27)dec. (14)

Forårsrengøring

torsdag 27. februar 2020
En hvid tornado gik igennem stationen
af Bent Jakobsen

På søndag 1. marts begynder sæsonen på Blåvand Fuglestation. I foråret har vi ringmærkning på programmet 1. marts - 15 juni. Dog bliver der også observeret træk, men det er ikke standardiseret.
Stationen bliver i øjeblikket gjort klar til opstarten. For tre dage siden var Bjørn Frikke, Svend Ågeog jeg herude og vi gik i gang med rengøring op opsætning af nye rullegardiner.
I dag gav Svend Åge og jeg den en ordentlig skalle, og en hvid tornado strøg gennem stationen så den er skinnende til den nye sæson.
Desuden bliver der sat mærkater op, så alle ved hvor tingene skal være.
På  lørdag ankommer vores ringmærker, Morten Jenrich Hansen, og vi glæder os alle til at komme i gang igen.
Søndag kommer Xenia Salomonsen og giver en hånd med opstarten, selv om vejret ikke tegner til at blive det allerbedste. Håber dog vi får en bedre start end sidste år, hvor vi næsten ikke kun ringmærke de første 14 dage af marts.
Også DKU kommer på besøg i weekendenog holder møde på stationen.

DSCN8150

DSCN8152

DSCN8151

Årets første Præstekrave

tirsdag 18. februar 2020
Det blæser stadig kraftigt
af Bent Jakobsen

Vinden fortsætter med at være i den høje ende og lå hele dagen på 12-15 m/s fra vest. Det betød at der ikke var meget strand at gå på. Bredden var omkring 20 m. Bygerne kom og gik. 
Dagen bød på årets første Store Præstekrave på stranden, og senere på dagen sås en ved Ho havn. Den megen regn som det har givet i den seneste tid betyder at mosen er fyldt godt op med vand, og jeg har aldrig i mine 47 år i Blåvand set så meget vand her før. Det kan måske give nogle overraskelser i løbet af foråret.
Ellers var der meget få fugle. Alle Sortænderne ligger ned ved høfderne, og nord for pælerækken sås ikke en eneste.
Lidt Sanglærker trak hid og did som de plejer her om foråret.
Og så lå der igen på stranden et såkaldt spøgelsesgarn. Det er ikke småting fiskerne mister når de er ude og fiske.
Håndærkerne var at kigge på det utætte vindue på 1. salen, og det er ikke ligetil at se hvorfor der kommer vand ind, så nu går de i gang med en nærmere undersøgelse.

DSCN8136

Her er så den Store Præstekrave fra Ho havn, da det ikke lykkedes at få foto af Hukfuglen.

DSCN8132

Mosen fyldt med vand

DSCN8127

Der var ikke meget strand at færdes på.

DSCN8130

Et såkaldt spøgelsesgarn

Klargøring

mandag 17. februar 2020
Stormvejr og indendørssysler
af Bent Jakobsen

Vejret var igen i dag med kraftig vind lige under 20 m/s og vandstanden igen høj, dog ikke så høj som først på ugen. I nat var vindstødene helt oppe på mere end 27 m/s. Selv om vinden lå i sydvest så var vi forskånet for regn i dag. Indtil er der dog her i februar kommet op 90,8 mm, hvor normalen for februar ligger lige omkring 50 mm.
Bortset fra at Bjørn Frikke lige var en tur på stranden og kunne fortælle, at der ikke var noget strand, så fortsatte vi klargøringen til sæsonstarten d. 1. marts.
Bjørn, Svend Aage og jeg arbejdede med at lave lys og møbler til gæstesengene, så nu bliver forholdene for vores gæster forbedret væsentligt. Derudover fortsattes oprydningen.
Vi har i længere tid haft håndværkere, som er ved at udbedre tagvinduerne.

DSCN8123

Bjørn og Svend Aage i fuld gang.

DSCN8126

 

 

Vild oplevelse

fredag 14. februar 2020
Så må vi i gang med bloggen igen
af Bent Jakobsen

Efter stormene først på ugen var vejret i dag meget stille og havet næsten havblik på et tidspunkt. Men vinden friskede lidt op igen fra sydlig retning. Stadig utroligt varmt med 5 grader.
På det faldende vand lå der mængder af store søstjerner på stranden, hvilket betød at mågerne holdt ædegilde. Og 4500 Sølvmåger, 99% adulte holdt ædegilde fra syd for Hukket og til nord for Sabinebunkeren.
En flok på 40 Snespurve fløj mod nord over stranden. Nok forstyrret af de mange turister.
Netop kommet op fra stranden til den nordlige branddam i mosen, blev jeg opmærksom på noget tumult med fugle bag en lille klit lige nord for. Ret hurtigt dukkede en Duehøg og en Mosehornugle frem, hvor Duehøgen angreb Mosehornuglen, som forsvarede sig det bedste den kunne. Fuglene steg langsomt til vejrs, hvor Duehøgen angreb og uglen hele tiden prøvede at holde sig oven over høgen. Ugeln var hurtigere til at tage højde end høgen, og da de var meget højt oppe, opgav Duehøgen og fløj ind over Kallesmærsk Hede, og Mosehornuglen lå meget højt, næsten kun en prik. Fantastisk oplevelse.
I alt 2 solsorte sås, og tydeligt nok de første trækgæster i år.
Jimmy Skat og Henrik Højholm var på stranden i morges og kunne fortælle at 560 Sortænder trak syd i minuttet. Kompensationstræk. Det giver mere end 30.000 i timen.
Ved Lille Strandvej lå 2 Brilleænder og ved høfderne sås 16 Sortgrå Ryler.
Ved Nyeng 3 tidlige Skestorke.
 


1