Her på Blåvand's blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om livet og hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (55)2023 (249)2022 (265)2021 (276)2020 (279)2019 (247)2018 (211)2017 (276)2016 (118)0 (1)(se alle)
Se indlæg fra måned: jan. (1)feb. (2)mar. (29)apr. (30)maj (28)juni (8)juli (25)aug. (23)sept. (30)okt. (24)nov. (11)

Arktisk kulde

onsdag 28. februar 2018
Fuglene enormt pressede pga kulden
af Bent Jakobsen

I morgen begynder ny sæson ved Blåvand fuglestation og det er med sibiriske kuldegrader. Fra -10 i morges til maksimum sidst på eftermiddagen med -4. Når så vinden samtidig kommer fra nordøst med 9 sekundmeter så er det isnende. Lidt lette snebyger passerede også.

Fuglene er enormt pressede i det her vejr. En skovsneppe lettede fra haven og lidt sjaggere trak mod syd. De rastende vindrosler ved gangstien gad ikke en gang flytte sig når der kom fodgængere.
Pludselig kom en mindre fugl nærmest humpende hen over vores egen P-plads og søgte læ ved en græstue lige ved siden af vejen. Det viste sig at være en enkeltbekkasin. Den luskede videre over vejen til noget hybenkrat ved et hvide hus, hvorfra den så lettede og fløj bag en klit da en bil passerede.
Også en dobbeltbekkasin kom flyvende ind over. Så tre bekkasinarter her lige inden forårsmåneden starter med arktisk kulde. I Oksbøl sidder solsortene med bugfjerene nede omkring benene for at mindske varmetabet.
Jeg har ikke set fuglene så presset siden januar 1984, hvor bl.a. flere tusinde stære døde i Blåvand, da de blev overrasket af kulde og meget sne.

I løbet af eftermiddagen ankom Heidrun fra Tyskland. Hun skal hjælpe med at ringmærke ved stationen her i foråret. Så velkommen.

Sibirisk kulde i Blavand

Arktisk kulde i Blåvand

Lørdag d. 10 februar 2018

lørdag 10. februar 2018
Gråt med gråt på.
af David Manstrup

Vejr: S/5ms/-1grd/8:8/diset og dårlig sigt.

Det var med en meget vemodig stemning i kroppen, at jeg valgte Blåvands Huk i dag. Der var diset og gråt, og der var på intet tidspunkt en opklaring i sigte. Ikke nok med at vejret var en udfordring, havde jeg glemt at få mit memerycard til mit kamera med. Så lige da jeg skulle til at fotografere en spændende måge, kunne billedet ikke gemmes på kamaraet. Turisterne var dermed pludseligt publikum overfor et par bandeord, jeg ikke vil nævne her... Dermed ingen billeder på bloggen i dag.

Der er generelt få fugle i Blåvand om vinteren, men jeg kom da lidt i hopla da jeg trådte årets anden Skovsneppe op. Jeg fik et chok da den lettede lige foran mig, men så var jeg da vågnet op.
Kort tid efter lettede samtlige måger. Jeg nået lige at drømme om Storkjove, men nææ nej... Det var en Havørn der var på spil, også andet fund i år. Den fløj over stranden og ind imod mosen, hvor jeg senere genfandt den rastende. I princippet kan jeg ikke udelukke en genganger fra januar, da det sidste fund også var en ungfugl, ligesom dagens fugl. 

Jeg gik hurtigt derefter på stranden, for at tjekke mågerne. Der var ikke vildt mange, men det lykkedes at plukke en enkelt adult Kaspisk Måge ud af flokken. 

Sidst på formiddagen begyndte det at regne/sne, så jeg valgte at køre hjemad kl 11.10. Ikke mere fugl for den 25 øre.

David Manstrup

 


1