Her på Blåvand's blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om livet og hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (160)2023 (249)2022 (265)2021 (276)2020 (279)2019 (247)2018 (211)2017 (276)2016 (118)0 (1)(se alle)
Se indlæg fra måned: jan. (5)feb. (10)mar. (30)apr. (30)maj (31)juni (18)juli (24)aug. (31)sept. (30)okt. (32)nov. (30)dec. (5)

Eurobirdwatch

lørdag 30. september 2017
Regnvejr en stor del af dagen
af HKn

Vejr: Det var ikke meget at juble over idag... Vinden kom fra SØ (122) 8 m/s og føltes kølig... Det meste af morgen var der fugt og regn i luften, om eftermiddagen opholdsvejr. Solen så vi ikke i dag 8/8.. det forblev diset og overskyet. Sigten lå på 2-3 km. Temperaturen lå omkring 14 grader.

Da Blåvand Fuglestation deltog i det store Eurobirdwath arrangement som John Frikke var primus motor for på vegne af fuglestationen dukkede han tidlgt op, da det var muligt for publikum at deltage i dagens tælling fra kl. 7-13. Med sig havde han god hjælp af Ole Hansen, Sven-Aage Clausen og Sven Rønnest... Så vi var mange på ude på bakken hertil morgen... Desværre for det fine arrangement var vejret ikke med os... dis og regn holdte folk væk... Vi kunne heller ikke tilbyde så meget, men vi fik da presset lidt ud af dagens anstrengelser bla. 2 1k Storkjover og en god stak Bjergvipstjerter...

Efter jeg var færdig med min del af tællingen tog jeg på stranden og pløjede mågerne igennem som der i øvrigt ikke var mange af... højdepunkt var en adult Kaspisk Måge... Men de der var var til at komme tæt på, så det gav 5 aflæsninger af Sølvmåger med plastisk ring på hhv. 2 gule, 1 hvid og 1 blå...

Der var ankommet en del ornitter til Blåvand... Benzon og Co. har lejet et sommerhus og bliver en uge frem, så nu bliver baglandet tjekket godt igennem... der blev bla. meldt Hvidvinget Kornæb ved Grønningen og Storpiber ved Golfbanen... det lover godt

HKn

4 glade mænd og en Eleonorafalk

fredag 29. september 2017
En af de rigtige dyre lagde vejen forbi
af HKN

Vejr: Der er ikke de store forandringer fortiden vinden kom atter fra Ø (92) og lå 5 m/s... Overskyet vejr 8/8..hele dagen... Sigten var præget af dis over havet 2-4 km. Lunt 12-16 grader.

Som det meste af birderdanmark allerede har opdaget..... så havde vi en ELEONORAFALK mørk fase i dag på Hukket, selv om der nu er gået nogle timer siden obsen... så ryster jeg stadigvæk og er total fuld af glæde.... for det det var så uvirkeligt og hvor var det fantastisk at opleve det sammen med gutterne, Hjalte, Højholm, Zuschlag og Leo... Sjældent har jeg set folk stå så stille og kigge vantro på hinanden og næsten ikke turde sige hvad de tænkte... efter dagens gæst var forsvundet... Vi opdagede falken lige ud foran obsposten, hvor den bare pludselig hang foran os på 150-200 m... Lækker smuk falk, langvinget, chokoladebrun, frække kjovesvirp med vingerne, hvad mere kan man forlange... der går vist nogle dage før vi fatter hvor heldige vi var.... Af andre gode rovfugle fra obsen kan nævnes, Havørn,Hvepsevåge, Vandrefalk og 3 Dværgfalke.... Småfuglene kom i en god strøm.... ikke i store antal men der var konstant noget at holde øje med... mest talrig var Engpiber med over 1000 fugle... atter mange Korsnæb i luften... Mest spændende var lidt bjergviper og en enkelt Lapværling. På vej ud på posten hørte vi de første Vindrosler for efteråret kalde fra Fyrhaven.. så der begynder for alvor at være mange forskellige arter....

Vi holder tidlig weekend med dagbogen... skulle der evt. ske mere, så er jeg tilbage med opdateringer, men nu vil jeg bare fordøje dagen og løbe rundt med et stort smil....

HKN

Hjalte producere mens de to H´er kiggede måbende på

torsdag 28. september 2017
Dagens fugl blev en Engsnarre
af HKn

Sgufandenshitogpøslevovhund et møglærkkert og stikkende gifttigt vejr... Vinden var tiltaget til 6 m/s fra Ø (103) senere tiltog vinden en smule mere...og nåede 9 m/s som maks. Vi havde en tung og grå dag, hvor sigten dog var klart bedre end i går...6-8/8.. Først på formiddagen kom der en front ind og gav lige lidt vand... Sigten lå omkring de 10 km. Temperaturen 14-16 grader.

Vi var mere eller mindre samme bande på plads som i går.... der var bare en der var mere skarp end os alle... Hjalte fandt alt og vi bøjede os i støvet... En lille alkefugl blev desværre ikke bestemt.... men lignede meget en Lunde.. Småfuglene var lidt lang tid om at komme i gang i dag.. men det gav dog alligevel lidt Bjervipstjerter og Lapdrenge... Mågemæssigt lyste to fine Kaspiske Måger op på stranden...begge 1K... efter to timer måtte vi desværre tage benene på nakken... regnbygen var lidt ondsindet....

Efter regn kommer der "sol"... måske ikke rigtig sol i dag, men Hjalte slog til med en Engsnarre han trådte op lige syd for obsposten... Højholm og undertegnede kom sprintende som man nu kan i vores alder.... der var meget på spil.... sjælden fugl på hukket og ny Blåvandart for mig... Men jeg havde allerede i hovedet det her kommer ikke til at gå godt... lignede noget jeg havde prøvet før i mosen for en del år siden.... og ganske rigtig på trods af en eftersøgning, der kunne få 3 Råhårede Jagthunde til at minde om skødehunde var dagens sjældne gæst som sunket i jorden... vi måtte nøjes med flåeter og en jagende Lærkefalk... i øvrigt overflødig at nævne hvem der fandt falken..... Engsnarre er en meget udsædvanlig gæst, således er den kun registreret 7 gange i det hele med dagens fugl... sidste gang var i 2008.

Ellers fik vi kratlusket en del og der var isæsr mange Gransangere, Munke og Fuglekonger... men Hvidbrynet fik vi heller ikke på listen i dag...

HKn

 

Med Højholm på Storpiber jagt

onsdag 27. september 2017
Vi gjorde hvad vi kunne igen igen
af HKn

Vejret er ret ensartet iøjeblikket... vinden tiltog dog lidt mere end de seneste dag...Vinden kom fra Ø (83) 4 m/s senere nåede den op på 9 m/s og var da drejet i SØ... Igen lagde vi ud meget tunge skyer og dis over havet, skydæket blev dog lidt brudt senere på dagen 5-7/8.. sigten led igen under disen i de tidlige timer 3-15 km. Gode sensommertemp. 13-18 grader.

Vi var en god stak til at få dækket trækket i dag.. så humørt var højt og Mr "årsart" Højholm var ankommet... nu skulle Storpiberen bogføres... og vejret så helt rigtig ud... Og obsen startede fint med lidt Lapværlinger og Dværgfalke...og inden længe kom der gang i småfuglene og især flokkene af Engpiber blev kontrolleret.... men der var ikke noget "stort" imellem... men vi er klar i morgen igen og vil kæmpe for at årsartrekorden kommer i hus... Vel årets sidste Hvepsevåge en 1k kom lige hen over os og tøvede ikke et sekund med at trække ud i disen... Lommerne var ikke lige så hyppige som i går med 258 fugle er godkendt, så godt 1000 fugle på 3 dage klager vi ikke over.... dog mærkeligt vi ikke kan klemme en eneste Sortstrubede Lom ud af det... Obsen sluttede med en flok på 5 Hedelærker.

Om eftermiddagen drog drengene på småfugle lusk og jeg lukkede tidligt ned, da jeg havde lidt forskellige ting der skulle klares.. Men jeg lover med den vejrudsigt går der ikke længe før vi atter har Blåvand på radaren..... så kom forbi... det kan blive meget stort...jeg turde ikke andet

HKn

Ringmærkning ved Bent
Ringmærkningen i dag var meget stille og rolig til morgen, men pludselig sad der 15 fugle i to net, og der et par gode runder inden det gik totalt død.
Nævnes bør især 2 rødtoppede fuglekonge, så der nu er ringmærket 5 i efteråret og 3 gråsiskener, der umiskendeligt lignede den store race. 2 tornsangere synger vel også på sit vers her i efteråret.
Ringmærkning: gærdesmutte 1, jernspurv 3, rødhals 7, sangdrossel 2, tornsanger 2, havesanger 3, munk 4, gransanger 7, løvsanger 1, fuglekonge 3, rødtoppet fuglekonge 2, blåmejse 2, musvit 3, bogfinke 1, gråsisken 3. I alt 44 / 15 arter

Så blev der ryddet en stak hyben (invasiv) i dag, så vi er snart ved at være klar til at begynde opsætningen af Blåvandrusen i næste uge.

Der ryddes til Blavandrusen 20170927 111907

 

Ikke så meget nyt under solen....

tirsdag 26. september 2017
Ryk ind af nye gæster
af HKn

Vejr: Endnu en grå morgen, hvor der også kom lidt dråber ned fra himlen 5-8/8... dog ikke noget at snakke om..Vinden kom igen fra Ø (78) 5 m/s, så igen i den stille ende. Først god sigt, som dog hurtigt gik ned, da disen drillede i morgentimerne 6-15 km. Temperaturen lå på 13-18 grader.

Det er ikke fordi der er så meget berette om ude fra obsen, dog imponerede de Rødstrubede Lommer igen i dag med 406, hvilket betyder der de to seneste dage har trukket 702 fugle... ikke dårligt... flere flokke kom højt næsten som om foråret, hvilket ikke er så normalt for denne her årstid. Toppet Skallesluger havde også en ganske fin dag med 50 fugle, hvilket er det største antal i efteråret indtil videre. Vandrefalkene kommer rigtig igennem disse dage, samlet bød dagen på 3 fugle... den sidste så jeg sammen med en Lærkefalk 1k om eftermiddagen.. Småfuglene var umiddelbart ikke så glade for det lidt disede vejr og den smule fugt der var i luften... Engpiberne havde total tabt pusten... det blev kun til nogle få hundrede fugle... de altid højtråbende og umulige at få se Små Korsnæb var dagens mest vokale fugl over os....må sgu snart til Synoptik... min øjne er sgu slidt ned efter 30 års tjeneste for stationen...Jeg havde i dag atter fantastisk hjælp af Sussi og Leo... ups mente Manstrup og Leo.... var pludselig tilbage i tiden da boybandet Jimmy og Rene sang sammen ude i klitterne... skønt med musik til arbejdet.

Om eftermiddagen dukkede der en masse herlige mennesker op som skal tilbringe nogle dage herude... Først kom et norsk ægtepar, senere kom Højholm (298) og Hjalte og tilsidst kom Anders Zuschlag.... der er basis for mange obs i morgen.

Kys fra HKn... der satser på Nords eller Schwarzi i morgen..... kom så Bent gik den gas du har hitteten....

Endnu en omgang rovfugle og så et fint lille hit

mandag 25. september 2017
"Mester Jakob" mærkede Dværgværling
af HKn

Mig og Bej Dvaergvaerling 2017

"Mester Jakob" fremviser hans flotte fangst, mens David Manstrup fotografere hans første Dværgværling i DK. Fotograf: Henrik Knudsen...

Vejr: I første omgang mere diset end forventet men senere blev det en smuk dag... Vinden var svag om morgen og kom fra Ø (83) 3 m/s.. ud på formiddagen tog den lidt til og nåede op på 8 m/s som maks.. De første timer bød på total overskyet vejr, men langsomt arbejdede opklaringen sig igennem og solen kunne nydes 4-8/8. Lun dag igen 12-18 grader.

Vores hold var noget reduceret ude på obsen i dag, men jeg havde atter selskab af Leo og ny mand på holdet var Manstrup..Vi delte morgenobsen op, således passede den yngste og den ældste havet... mens jeg stod for småfuglene. På havet var der atter gang i mange rastende Suler... de var her ikke lige fra morgen af, men inden obsen var slut havde vi 515 rastende... det ser ud til de ofte dukker op når vinden går i øst... ??. Den faste Storkjove slog atter vejen forbi og fik Mågerne på vingerne... mellem dem var der 2 Kaspiske Måger... dem har vi ellers ikke set de seneste dage...Mest talrige småfugl i dag var de mange trækkende Engpibere, som vi fik talt lige knap 2000 af... Vi havde ikke mange rovfugle i starten, men sidst på selve morgenobsen og de ekstra timer vi tog kom der straks gang i noget, da solen skabte hul i skydækket...Vi havde bla. 10 Rørhøge, alle på nær en var 1k fugle... To Vandrefalke hhv. en ad og en 1k... Tårnfalkene havde også en god periode, da der i løbet af nul komma fem trak mange forbi og vi således nåede 23 fugle inden vi gik hjem ved middagstid.

Bent blev dagens mand, da han oppe i Fyrhaven (f4) fangede en smuk lille Dværgværling... det var stationens 10. fund og blot 2. ringmærkede... David og jeg nød den rigtig da den blev fremvist på smukkeste vis.... David fik ny DKer, mon ikke han har blødt brød med i morgen.

HKn

Ringmærkning ved Bent:

 

En af de bedre ringmærkningsdage. Der var lidt liv i krattene, da  nettene blev åbnet, og første runde gav da også 35 fugle. Det er rødhalse tid, og de dominerede da også mærkningen. Men det var også artsmæssigt en god dag med 17 arter, hvor dværgværling var dagens højdepunkt. Den anden ringmærkede ved fuglestationen. Den første var i 2004 og det er stationens 10. fund. Men også en rødtoppet fuglekonge og en træløber bør bemærkes.
Ringmærkning: gærdesmutte 2, jernspurv 8, rødhals 27, rødstjert 4, sangdrossel 1, havesanger 4, munk 6, gransanger 7, løvsanger 4, fuglekonge 5, rødtoppet fuglekonge 1, broget fluesnapper 1, sortmejse 1, træløber 1, bogfinke 3, dværgværling 1, rørspurv 1. I alt 78 fugle af 17 arter.
Den store overraskelse dværgværlingen var simpelthen næstsidste fugl som blev taget ud af nettene på lukkerunden. Fuglen sad i nettet F4, som står i bunden af fyrhaven, og var utrolig lille i hånden. Især når man tidligere på dagen har haft en rørspurv. Vingen var 68 mm og den havde 0 i fedt.

Dvaergvaerling Blavand 20170925 150430

Meget få fugle, men godt humør

søndag 24. september 2017
Støvsuget for alt herude
af HKn

Vejr: Vinden var drejet i NØ (53) og der var ikke meget af den hele dagen 3 m/s... Solen tog en slapper på denne overskyede dag 6-8/8...det var også lettere diset, så sigten var ej heller i topformen, selv om man godt kunne skimte vindmøllerne 15 km ude. En kølig morgen med 10.4 grader... Ud på eftermiddagen kom der noget regnvejr i perioder.

A-kæden i dag var Martin Søgaard, 2 x Staarup, Leo, Henrik Læssøe samt undertegnede...og på trods af sådan en smuk samlig af ornitter....så mindede vi vist mest om Z-kæden..... vi kunne ingen ting....Nej for fanden vi var undskyldt trækket svigtede totalt... og vi gabte om kap. Dagens highligt under obsen blev efterårets første Lapværling...Efter obsen blev de to hårde drenge 2 x Staarup tilbage på posten... gav vide om de havde slået rod ??... Men de blev heldigvis belønnet og snuppede en trækkende Gulirisk...som jo er noget mere fåtallig om efteråret end om foråret.

Over middag smuttede Peter og Jørgen Staarup hjem og samtidig tog Martin og jeg på en lille rundtur i Blåvand i håb om at luske lidt småfugle op...men Blåvand var bare ikke på toppen i dag...det blev til 2 Bynkefugle og 1 Rødstjert  og så begyndte det ellers at regne... vi trøstespiste en is inden vi kørte hjem og så Peter Sagan blev verdensmester i cykling for 3. gang i streg....

Ellers stod resten af dagen på vask af lagner igen igen samt andre huslige småting.

HKn

I dag stod undertegnede for ringmærkningen, da Bent var udenbys. Det tikkede lidt rundt omkring fra den tidlige morgen og dagen blev ikke helt overraskende omkring middel. I alt blev der ringmærket 47 fugle på dagens første 5 timer, hvor rødhals blev dagens mest talrige i nettet, men også 2 løvsangere og 2 rødstjerter var at bemærke. Dagens bedste fangede fugl blev en korttået træløber. 

Ringmærkning: Rødstjert 2, Rødhals 14, Jernspurv 3, Gærdesmutte 2, Sangdrossel 2, Munk, 6, Havesanger 1, Løsvanger 2, Gransanger 6, Fuglekonge 4, Korttået træløber 1, Bogfinke 2, Dompap 2. 

DSC01719

Rødstjert

DSC01715

Korttået træløber

Rovfugledag

lørdag 23. september 2017
Lang obs.
af Martin Søgaard Nielsen

Vejr: En skøn septemberdag med masser af sol og varme. Dagen startede som i går med svag Ø 3 m/s (101) men dog med mindre dis, sigt 5 km. Temperaturen startede på 11 grader og efter den faldt yderligere begyndte solen at få fat og i takt med at den brændte disen af steg såvel sigt som temeperatur. Vi nåede herlige 17 grader som føltes herligt varmt især grundet den meget svage vind og solen som bagte dejlig idet der kun var skyer (4/8) inde over land.

Morgenobsen bød på en hel del fugle. Hvis vi ikke havde opdaget at vinden var i øst, gjorde de mange Hættemåger opmærksom på det. Utroligt som de kommer herud så snart der er bare lidt østenvind. Hele 1544 sydtrækkende blev det til. Bjergvipstjerterne var der også gang i med 9 fugle. Henrik fandt både en Vendehals i mosen og også årets første Storpiber, som kom trækkende på sydhukket, så optimismen var helt i top. 

Tidligt på morgenen kom en Havørn snigende lavt i klitterne og satte sig til rast i toppen af en klit. Det var startskuddet til en pæn rovfugledag hvor 2 x Staarup fortsatte utrætteligt med at obse rovfugle helt indtil kl. 16. De fik rovfugletotalen op på hele 5 Røde Glenter, 24 Spurvehøge, Lærkefalk, Vandrefalk, Fiskeørn, 5 Dværgfalke og nogle Rørhøge. 

Dagen bød også på besøg af Hans Pindstrup der havde gaver med til Blåvand Fuglestation i form af komplette årgange af Vår Fågelvärld og Anser - TUSIND TAK for dem Hans.

Krattene blev også tjekket men uden det store udbytte, og uden ringmærkning i dag, måtte vi gå tomhændet hjem. Vi havde ellers sat næsen op efter årets første bryn eller det der var bedre, for såvel optimismen som kampgejsten var i top. Det er den ogå for i morgen, for efter en god dag som i dag - kan den ikke være andet.

/MSN 

 

Et møg giftig vejr og masser af herlige fugle

fredag 22. september 2017
Stor tak til alle på klitten
af HKn

Vejr: Hitvejr lige som man drømmer om det ... Vinden var svag fra Ø (108) 3 m/s.... Dagen var temmelig overskyet 6-8/8 senere havde vi en periode hvor der var lidt opklaring, men sidst på dagen kom der lidt regn. Sigten var præget af dis om morgen 2-4 km, senere 10-15 km. Temperaturen lå på 13-16 grader...

Kanon trækdag hvor der var gang i alle slags fugle og jeg kan sige med det samme, at jeg ikke havde haft en kinamands chance for at få det hele med, hvis jeg ikke havde haft fantastisk hjælp fra Jørgen og Peter Staarup, David Manstrup, Bjørn Frikke, Gerda Bladt og Per Fabricus... vi fik delt arterne perfekt mellem os... Dagens store overraskelse var det fine antal af Mørkbugede Knortegås med 825 trækkende fugle, trækket var bedst de første timer. Lysbuget var noget mere fåtallig, her blev det til en flok på 11 fugle. Fine falke blev det også til Lærkefalk, Vandrefalk og Dværgfalke kom i bogen...Der var utrolig mange småfugle i luften i dag, mest hyppige fugle var Engpiberen med 1760 trækkende fugle.

Efter morgenobsen måtte jeg smutte, da jeg skulle guide naturbussen oppe ved Vejers.... vi havde en herlig tur, da stranden bød på fine fugle og masser af Krondyr... Bla. kunne vi nyde en herlig Storkjove der stod og åd resterne fra en død Sæl.

HKn

 

Lunderne forsætter

torsdag 21. september 2017
Rigtig fin morgenobs på klitten..
af HKn

Vejr: En meget overskyet dag 7/8, der ikke bød på meget plads til solen end blot 10-20 min tideligt om morgen... Vinden var svag fra SV (220) 4 m/s.... Fra omkring middag kom der en times tid med regn, men så var kvoten også opbrugt. Sigten lå på 15 km. Lun morgen med 15.5 grader..den steg dog ikke meget i løbet af dagen og endte på små 17 grader...

Der var helt godt gang i den i dag, da der både var småfugle og noget ude over havet jeg skulle nå at få i bogen... heldigvis havde jeg god opbakning af Manstrup, Henning Smith og Erling Koch...tak for hjælpen gutter.Pibeanden havde efterårets bedste dag indtil nu med 555 fugle, til gengæld var der meget få andre svømmeænder. Som i går var der godt gang i Sortænderne igen... i dag blev flytningstrækket på 8235 fugle. Helt utroligt blev det til 2 Lunder mere i dag... hvor pokker kommer de mon fra i det her vejr... og de forsætter med at komme tæt på land.... jeg har nærmest set min bedste Lunder nogensinde om efteråret i Blåvand de sidste 3 dage...Normalt altid en art der kommer alt for langt fra kysten til en sikker bestemmelse... Der var godt gang i Engpiberne og Rørspurvene i dag der trak hhv. 857 og 79.... En del Små Korsnæb var ude og vende Hukket og i vanlig stil skal de ingen steder... og så smutter de igen tilbage til baglandet... samlet så vi 78 fugle... der er altid store chancer for dobbeltregistreringer af denne art.

Over middag efter regnvejret delte Manstrup og jeg de gode lokaliteter imellem os, så vi kunne optimere vores muligheder for at finde noget... Manstrup røg til Skallinglab og Nyeng mens jeg igen snuppede Grønningen og TDC.. Men på trods af masser af optimisme var der ingen af os der kunne noget...Men der venter heldigvis en dag i morgen igen og så er vi atter klar til at prøve.

HKn

Ringmærkning ved Bent
Bygerne piskede heldigvis vest om Hukket, helt ude ved vindmøllerne, så ringmærkningsvejret var perfekt med næsten ingen vind og overskyet. Det var dog ikke de store antal, og mejserne er så småt ved at gøre deres indtog. Det blev også til spurvehøg nummer 3 i denne uge.
Ringmærkning: Spurvehøg 1, gærdesmutte 1, jernspurv 5, rødhals 1, tornsanger 1, havesanger 1, munk 3, gransanger 1, fuglekonge 1, sortmejse 1, blåmejse 1, skovspurv 1, bogfinke 2, gulspurv 1, rørspurv 1. I alt 27 af 15 arter.

Under ringmærkningen kom flere fugle trækkende op langs med kysten bl.a. 73 lille korsnæb, og 70 bog/kvækerfinker, dog stadig hovedsagelig bogfinker.

Regnbyge passerer ude ved vindmøllerne. Foto: Bent Jakobsen 

Regnbyge passerer vindmollerne 20170921 074538


1   |  2  |  3     NÆSTE