Her på Blåvand's blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om livet og hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (243)2023 (249)2022 (265)2021 (276)2020 (279)2019 (247)2018 (211)2017 (276)2016 (118)0 (1)(se alle)
Se indlæg fra måned: feb. (9)mar. (31)apr. (29)maj (31)juni (14)juli (21)aug. (31)sept. (30)okt. (35)nov. (18)

Havobs med kvalitet

lørdag 30. september 2023
af Anton Liebermann

Sikke en dejlig måde at vinke farvel til september på! Vi stod op til 12 m/s fra VNV, hvilket gjorde at den i stor grad stod i havfuglenes tegn. Der var for meget blæs i nettene, så alle mand gik med store forhåbninger til sabinebunkeren før solen ramte horisonten, og der gik heller ikke lang tid før den første adulte ride røg mod syd tæt på kysten. Så var vi i gang!

Det var Euro Birdwatch day, men desværre måtte vi aflyse ringmærkningsdelen grundet vinden. Alligevel dukkede der en 8 mand op, som var klar på lidt havobs, så vi var alle tændte og klar i bunkeren.

Det skulle dog blive en lidt halvfesen havfugleobs men med få højdepunkter, men et par ret gode af slagsen. Antalsmæssigt løb Stormmåge med overskrifterne, da den virkelig var i rykkemode i dag med over 1000 talte. Alke var også flot til stede, men ellers kan nævnes sæsonens første Mallemuk og sæsonens første Store Stormsvale som var 2 glædelige overraskelser, ligesom en Sortgrå Ryle også ville sydpå.   

Havobsens helt store momenter blev dog først en 1k Sabinemåge, som Anton Markvard fandt trækkende sydpå i en flok stormmåger i strandkanten. Desværre for en god sjat folk i bunkeren, blev den opdaget så sent, at det blev et halvsekundsobs af ryggen. Superærgerligt med et styk skodobs på sådan en lækker havfuglespecialitet!! Forhåbentlig får vi fornøjelsen af en til i løbet af oktober.

sabinzDagens Sabinemåge 1k, Foto: Louis Poulsen

Sabinemågen blev dog heldigvis hurtig glemt, da den fedeste Lille Kjove kom på mellemdistance. Den kunne følges i flere minutter, og på et tidspunkt jagede den endda en adult Almindelig Kjove. Virkelig en fornøjelse at se de 2 sammen lige ved siden af hinanden, så man virkelig kunne se hvor slank, elegant og lille den egentlig er. For mit vedkommende, helt sikkert dagens oplevelse.

kagezzaDet bliver desværre ikke et billede af Lille Kjove i dag, men denne 3k lys Almindelig Kjove lod sig vise monster fint lige foran sabinebunkeren

Da klokken blev 14, og vi havde stået 2 timer med et dødt hav, så besluttede Bøhmer, Joseph og undertegnede at pakke sammen. Louis og Anton blev derude, men trak stikket 2 timer senere, da der vitterligt intet kom. Eftermiddagen på stationen blev i Premier Leagues tegn. Anton lavede Pizza til os, og nu er vi glædeligt spændte på at skyde oktober i gang i morgen.  

Folk på stationen: Louis Poulsen, Anton Liebermann, Anton Markvard, Joseph Stephan

Skråper på eftermiddagsobs

fredag 29. september 2023
af Anton Markvard

Hvis gårsdagens morgenobs syntes kedelig, må dagens morgenobs til sammenligning have være decideret søvndyssende for nogen. Meget, meget få fugle trak i dag, så da standardobsen sluttede 10:15, gik Louis, Joseph, Böhmer og undertegnede hjem fra Böhmers Hul.
Bedste fugle på morgenobsen blev min. 5 Almindelige Kjover og 6 Rider. Desuden rastede 4 Kaspiske Måger på stranden – 2 1k, 1 4k og 1 adult. Meget få småfugle trak over vores hoveder, det samme gjaldt ænder og gæs over havet.

Henrik havde sin ”Lamborghini” græsslåmaskine med, så Anton nu kan få slået græs i stationshaven.

Ved middagstid tog vi alle på indkøb undtagen Anton, som passede nettene. Han fik i dag ringmærket 7 forskellige arter, hvor Gransangeren scorede højest med 3 fugle i nettene, hvor den ene var genfangst.

Da det over middag begyndte at regne udenfor, blev der tid til afslapning, tennis og fodboldsnak :)

Regnede hørte op omkring kl. 16:00 og på dette tidspunkt var vinden også drejet i V(NV) med over 10 m/s. Anton fik hurtigt slået græsset i netbanerne i stationshaven med den lynhurtige Lamborghini-græsslåmaskine, og så bevægede Anton og Anton sig ellers mod Böhmers Hul. Vi havde ikke siddet ned i mere end 1 minut, før jeg opdager 2 skråper som kommer langt ude. De flyver sammen, og Anton finder dem hurtigt. Anton opdagede også en tredje, og nu fløj der altså pludselig 3 skråper sammen og kunne ses i samme skopfelt!!! Fedt!!! De var desværre for langt ude til at kunne bestemmes sikkert. Louis kom til hullet 5 minutter efter zello-meldingen om skråperne, men det var desværre for sent.
Ellers var der ikke det store i gang ude over havet. Vi fik dog en del kjover (4 Alm., 4 sp.), men disse var også langt ude.
1 minut i lukketid for Hullet (kl. 17:54), opdager jeg endnu en skråpe som flyver syd, men jeg mistede den desværre ret hurtigt. Denne var også laaaaangt ude!!
Det vi havde på eftermiddagsobsen lover dog rigtig godt til i morgen, som vi har høje forventninger til! Vi glæder os!

Nu vil vi for tredje dag i træk spise krabbesuppe, nu skal der for alvor spises op!!

Folk på stationen: Louis Poulsen, Anton Liebermann, Anton Markvard, Joseph Stephan

Sodfarvet Skråpe som dagens fugl

torsdag 28. september 2023
af Anton Markvard

Morgenobsen var måske den mindst spændende, vi har haft de sidste par dage på trods af en vind, som på papiret ellers så meget lovende ud. Vindretningen var sydvest ved solopgang med omkring 8 m/s, så Louis, Johan, Joseph, David og undertegnede satte os i Böhmers Hul for at få noget læ. Böhmer himself joinede os også i hullet, Ole Amstrup senere.

Som timerne gik i hullet, blev vinden kraftigere og drejede mere over i vest, og troen på en god havfugl steg endnu mere. Pludselig kom en Sodfarvet Skråpe supergodt, så nu havde der da været lidt! Ellers bød morgenobsen ”kun” på 15 Rider, 3 Almindelige Kjover og en Lapværling. Derudover var der også fine mængder trækkende ænder og lommer og 260 Knortegæs, hvilket må siges at være en god slat.

Over middag reparerede Anton og Henrik nettene i stationshaven. Undertegnede gik i mosen og luskede lidt, men det blev en kort fornøjelse, da én enkelt Fuglekonge blev eneste fugl. Der er tømt ud i krattene, new birds to come! Efter kratlusk gik jeg til Böhmers Hul igen, hvor Henrik allerede sad. Vinden var vestlig og over de 10 sekundmeter så chancen for en god havfugl var der. Et par timer i hullet resulterede i én enkelt Sule, så lidt skuffende må man sige.

Johan og David kørte hjem over middag. Johan kommer igen efter weekenden.

Anton ringmærkede i alt 33 fugle i dag fordelt på 11 arter. Munk blev den mest talrige på 10 mærkede fugle.

Til aftensmad fik vi krabbesuppe fra i går. Her på fuglestationen hedder det pt. ”crap soup”…
I morgen kommer der igen go´ vind, men den er nok for sydlig til, at den kan give det helt store. Nu må vi se – Vi glæder os i hvert fald :)

Folk på stationen: Louis, 2x Anton, Joseph.

Dværgperler!

onsdag 27. september 2023
af Louis Kristoffer Poulsen

En okay dag for både obsen og ringmærkningen idag.

Der var lidt fugle i nettene i dag, 54 fugle blev mærket samt 11 genfagster.Mest talrige art blev Blåmejse [Blue tit] med 13 mærkede, og derefter munk med 10.

Højdepunket fra nettene kom lige som som at obsen skulle til at stoppe, hvor at der gik en Dværgværling [Little bunting] i nettet, så os ude på obsen pakkede sammen og kom ned og så den super fine Dværgværling [Little bunting] i hånden.

383728861_3614964048784846_7301045181735615134_n.jpgDværgværling [Little Bunting]

På obsen skete der ikke det helt store, det var et noget mere beskedent småfugle træk i dag end de seneste dage, lidt kom der dog stadig, 500 Engpibere [Meadow pipit] og 340 Grønsiskener [Siskin].

Ellers kom der lidt Hættemåger med lige over 500 stks., og i Blandt nogle lækre Sorthovedet måger [Mediterranian gull], samt lidt dejlige Almindelig Kjover [Arctic skua]

Efter vi havde været nede og se Dværgværling [Little bunting], gik de fleste af os ud for at se om der skulle gemme sig noget i krattene, Jeg og Johan tog en god cykeltur rundt i byen, for blandt andet at købe ind, men det blev også til en Rødtoppet Fuglekonge [Firecrest] ved Reginevej.

David, Henik L. og Anton M., gik en tur omkring mosen, hvor der var lidt mere guf end hos os. Dværgværling [Little Bunting] og Lundsangeren [Greenish warbler], som i lidt tid har været i den nordlige del af mosen, var stadig på plads. Men der var ikke kun en Dværgværling i dag, hele 3 sad sammen i samme busk på et tidspunkt!!

Og derudover havde David og Henrik L. en meeget mulig Dværgværling [Little bunting] på turen hjem også, så 4-5 Dværgværling [Little bunting] i dag!!!!

Til aften var vi igen så heldige at få krabbesuppe fra Morten fra Natur Kultur Varde, så tak Morten;)!

384182221_706023140941949_5707204975738426850_n.jpg

Dværgværling [Little bunting]

Alle observationer fra i dag kan ses her:

Folk på stationen: Louis Poulsen, Anton Liebermann, Joseph Stephan, David Manstrup, Anton Markvad, Henrik Læssøe

Feathers and Friends

tirsdag 26. september 2023
af Joseph Stephan

The day started as usual, with Anton L. opening the mist nets, while Louis, Anton M., Johan, and I got ready for the daily morning observation.

Right from the start, the Meadow Pipits (Engpiber) started to show up in continuously decent numbers, which left us excited for the following hours. The wader and duck migration were quite slow, but the fast passerine migration made up for it. We counted a total of 1162 Siskins (Grönsisken) and 5692 Meadow Pipits (Engpiber), to mention the most frequent ones. Additionally, I personally was very happy to see some raptors again, even though it was “only” 15 Sparrowhawks (Spurvehøg), 4 Kestrels (Tårnfalk), and a Peregrine Falcon (Vandrefalk). You can see a comprehensive list of all observations here.

Anton managed to catch a total of 29 birds, including a Sparrowhawk (Spurvehøg) and a Great Spotted Woodpecker (Stor Flagspætte).

nets26.09.jpg

ringing results from today

Later in the day, Louis, Johan and both Antons spotted a Greenish Warbler (Lundsanger), a Yellow-Browed Warbler (Hvidbrynet løvsanger) and a Little Bunting (Dvaergvaerling) in the bog, while I was asleep, dreaming of catching a Eurasian Jay in the mist nets.

Lund_sange.jpg

Yellow-Browed Warbler (Hvidbrynet løvsanger) - Photo: Louis Poulsen 

Litlle_Bunting2.jpg

Litlle Bunting (Dvaergvaerling) - Photo: Anton Markvard

To cap off this beautiful day at the Fuglestation, Louis prepared a delicious Pasta Carbonara, which all of us savored with every bite. We enjoyed each other’s company, had some hearty laughs, and went to our well-deserved beds in hopes of catching a Little Bunting (Dvaergvaerling) tomorrow.

People at the Station: Louis, Johan, Anton L., Anton M., Henrik L., Joseph

Lundsanger i mosen

mandag 25. september 2023
af Anton Liebermann

Ny uge nye håb! Når det så er sagt, så når man står op til 12 m/s sønden vind, så forbliver forhåbningerne dog i de små. Johan, Anton, Joseph og Louis smuttede i bunkeren fra starten af morgenen, jeg selv havde lidt gøremål ved stationen, før jeg selv kunne komme på lidt obs. Det blæste en tand for meget til nettene, og en lille morgenlusketur rundt i Fyrhaven og Vesterled resulterede i stort set ingen småfugle.  

379556559 1241248589977059 7410447281277392079 nDværgfalk på træk, foto: Louis Poulsen

Fra bunkeren så drengene løbet af morgenen bl.a. pæne tal Spids- og Pibeand, en Sodfarvet Skråpe og 84 Almindelig Ryler. Højdepunktet var dog en god kandidat til en Amerikansk Sortand, som kom trækkende 75 meter fra kysten i mellem 5 andre sortænder.

380571139 1571320980071628 1120990054074506579 n379640005 648060664059386 552645886835631270 nFoto af Louis Poulsen

Da jeg havde taget imod nogle Ikea stole der ville komme kl 11, skyndte jeg mig op i Bøhmers hul. Det gav ikke det store træk over hav udover 2 Almindelige Kjover. Dette gjorde at jeg fik tjekket mågeflokken ret grundigt op til flere gange. En god sjat Sildemåger og Kaspiske Måger hjalp til det gode humør. Jeg sad i hullet til klokken 15, før jeg traskede hjemover igen.

380343773 324215326725570 2187143751855708600 nMiddagslys fra Bøhmers Hul

Vinden havde faldet en del, så besluttede at åbne nettene i stationshaven i håb om lidt eftermiddagsgevinst. Der gik ikke længe før Anton meldte om en Lundsanger fra mosen, som i disse efterårstider jo åbner op for en masse arter. Skyndte mig derfor ned til ham for at hjælpe og tjekke op, her var både Louis og Johan også ankommet. Fuglen var meget skulky, og blev blot set af undertegnede i luften en enkelt gang. Den gav dog lidt kald, som er blevet optaget, og lyder ret meget som en lundsanger. Godt fundet af Anton i blæsevejret! Nu er phylposen åbnet…. Schwarzi incoming…….

Nettene blev lukket ved solnedgang, og det blev til 2 mærkede fugle. En gærdesanger og en rødhals. Svagere vinde og overskyet vejr i morgen, den er ret svær at forudsige. Lad os se hvad den kan!

Folk på stationen: Louis, Joesph, 2xAnton, Johan

Skråpe lækkerier, og Dværghygger ;)

søndag 24. september 2023
af Louis Kristoffer Poulsen

Lige inden vi hopper videre til dagen i dag, vil jeg bare lige sige at man i denne dags udgave af bloggen kan trykke på fugle navnene, og få info om arten!

Der var fint med småfugle i luften fra morgenstunden af, og ligesom i går var det Engpiberne [Meadow pipits] der var de mest dominerende i løbet af hele morgenen, over 1200 kunne det blive til i alt.

Der kom også lidt af de fantastiske “laser fugle” Grønsiskener [Siskin] med lidt over 500 i alt.

Småfugle-højdepunktet kom 08:12, da en Dværgværling fløj over os kaldende, og landede kort nedenfor obs-posten, før den fløj tilbage mod NØ. Det kunne godt tænkes at det er den samme som vi også så i går, som satdig flyver rundt i området. Ret så lækkert lige at have den 2 dage i træk!

image_proxy.jpg

Foto: Henrik, Dværgværling;)

Over havet skete der ikke det helt store (til at starte med), det fedeste var nogle Almindelig Kjover [Arctic Skuas] der trak forbi, faktisk var mange af dem i dag ældre, lyse fugle, så de var jo faktisk ikke så ringe endda;)

Ved 9 tiden var det blæst så meget op, at der ikke længere var rigtig læ oppe på obs-klitten, så Böhmer gik ned i “sit hul” og fokuserede på havet, og det var da en ret så god ide han fik der.

Kl 1010 siger han på zello, vores walkie-talkie system på telefonen, at der kommer en Kuhls- eller Storskråpe trækkende, så vi løber ned i hullet, hvor jeg får set den, men Joseph når desværre ikke at finde den. Den trak mod S på ret så stor afstand og vi mister den da den begynder at flyve ud af og væk fra os mod V. Men lækkert nok kommer den efter noget tid tilbage, hvor den nu flyver mod N, og nu på noget bedre afstand, så den kan blive endelig bestemt til Storskråpe [Great shearwater]! Armen altså hvor dejligt, og vanvittigt fundet af Henrik.

Jeg blev ved obsen til lidt i 4 for at se om skråpen kom tilbage, eller om der kunne komme noget andet sjovt forbi, og der kom også et par tilkørende med håb om at få et blik af skråpen. Men vi så den desværre ikke igen, måske imorgen? Lige efter jeg var gået tilbage går der dog rygter om at de havde en Sodfarvet Skråpe ude på obsen, så man skulle lige have blevet lidt længere.

Ved nettene skete der ikke helt så meget som på obsen, men Anton fangede en Gærdesanger [Lesser whitethroat] som måske har lidt østlige gener i sig. Og derudover en lækker Spurvehøg [Sparrowhawk]

380049199_256241106836791_6254728661168366024_n.jpg

Ringmærket Gærdesanger [Lesser whitethroat]

19 fugle blev mærket, samt 3 genfagster.

Om eftermiddagen kom Anton Markvad, som skal være her på stationen den næste uges tid:) Og til aften kunne vi nyde lækker andendags-lasagne fra i går;)

Alle observationer fra i dag kan ses her:

Folk på stationen: Louis Poulsen, Anton Liebermann, Joseph Stephan, Henrik Bøhmer, Anton Markvad

Litlle Bunting and Nuthatch

lørdag 23. september 2023
af Joseph Stephan

The day started with Anton opening the mist nets while Louis, Henrik, and I headed to the sea for our daily morning observation. We had a pleasant day at the observation site and counted a total of 688 Common Scoters (Sortand), three Velvet Scoters (Flöjlsand), 47 Widgeons (Pibeand), 78 Pintails (Spidsand), 21 Teals (Krikand), five Red-breasted Mergansers (Toppet Skallesluger), and 215 Red-throated divers (Rödstrubet Lom). Additionally, we observed relatively high numbers of Meadow Pipits (Engpiper) – precisely 2198 individuals. However, the absolute highlight of our day was a Little Bunting (Dvaergvaerling) gracing us with its presence, filling us with excitement for the hours ahead. You can see a comprehensive list of all observations here.

Litlle_Bunting.jpg

Litlle Bunting - Photo: Louis Poulsen

Anton managed to catch a total of 54 birds, including 15 Eurasian Blackcaps (Munk), 8 Willow Warblers (Lövsanger), 6 Garden Warblers (Havesanger), and four Chaffinches (Bogfinke) as the most frequent species. The highlight of the ringing was a beautiful Eurasian Nuthatch (Mörkbuget Spaetmejse).

Nuthatch.jpg

Male Nuthatch - Photo: Louis Poulsen

WhatsApp_Bild_2023-09-24_um_20.20.56.jpg

Results of todays ringing

As the sun set on this beautiful day at the Fuglestation, Anton surprised us with a mouthwatering lasagna that we savored with delight. We celebrated the Little Bunting's visit, relished each other's company, and went to bed feeling content and fulfilled.

People at the Station: Anton, Louis, Joseph

Vi nærmer os

fredag 22. september 2023
af Anton Liebermann

En stille og rolig dag på hukket med stort set ingen vind. Sæsonens første nordlige Gransanger viste sig, men ellers ikke det store fra ringmærkningen, som lige fik hevet sig over 20 fugle.

382306036 818488343336791 649910803777208620 n

Jeg lukkede efter standard, og gik med Bøhmer en tur på hukket. Imellem bygerne havde han haft ret godt med vadefugle og ænder, men i den halvanden time jeg var derude, var det lidt mere stille. Dog kom en Sortstrubet Lom dejlig tæt på, og samme med en adult Almindelig Kjove. Ellers kan nævnes lidt islandske ryler, 1 dværgryle og 2 kaspiske måger.

380349708 286413037514265 5406092681871877014 n

Efteråret er ved at tage fat, og vi glæder os!!!!

Skaermbillede 2023 09 24 183101Dagens ringmærkningstal

Stor storm!, for nogens vedkommende;/

torsdag 21. september 2023
af Louis Kristoffer Poulsen

Idag var der heller ingen ringmærkning da det blæste over 10 m/s hele morgenen.

Vi fandt læ i Bøhmers Hul, hvor forventningerne ikke var særlig store da vinden var i direkte syd og nærmest ssø til at starte med. Henrik havde åbentbart luret den lidt bedre, og sat sig lidt længere syd på, det gav en Stor Stormsvale [Leach's storm petrel] som trak nord kl. kvart over 7. Der var dog uheldigvis ingen af os der hørte beskeden på zello, og vi så heller ikke nogen. Måske den er drejet ud af før revet?

Ellers skete der ikke det helt vilde, en smule Almindelige Kjover [Arctic skua] kom der, 6 stk. i alt. Og ellers var højdepunktet nogle Kaspiske Måger som kom trækkende i strandkanten og en gammel Dværgmåge [Little Gull] som også fløj rundt i strandkanten.

524193a6-9bb8-4b26-bb34-86bdfac6d4f4.jpgDer var godt fyldt op i “hullet” i dag.

Hjemme igen på stationen blev der sat ny spisebordslampe op, men det er altså for steneren at ligge et billede op af her.

Frida og Johan kørte med David til Esbjerg, da de henholdsvis skulle hjem igen, og holde weekend-fri, og jeg og Joseph gik en tur i området i regnen uden at se det helt vilde, før jeg lavet lidt “reste mad”

Alle observationer fra i dag kan ses her:

Folk på stationen: Louis Poulsen, David Manstrup, Joseph Stephan, Frida Søltoft, Henrik Bøhmer, Johan Jørgensen


1   |  2  |  3     NÆSTE