Her på Blåvand's blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om livet og hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (237)2023 (249)2022 (265)2021 (276)2020 (279)2019 (247)2018 (211)2017 (276)2016 (118)0 (1)(se alle)

Pænt træk af Rødstrubet Lom og Fjordterner

lørdag 2. maj 2020

Vejr: Ganske stille vindforhold fra morgenstunden med 2m/s fra nordvest. I løbet af dagen holdt vinden sig i nordvest og nåede op på max. 6m/s.
Gråt og overskyet indtil midt på eftermiddagen, hvor solen fik plads mellem højt liggende skyer.
Fra nat til kl 14 hyppige, men ganske lette, regnbyger, så det blev ikke til mere end 4mm nedbør.
Temperatur 7-10°C og god sigt.

Xenia kom ud og deltog i ringmærkningen, selvom Blåvand om foråret ikke kan beskæftige 2 ringmærkere. Hun prøver dog ihærdigt, at blive opgraderet fra X- til C-ringmærkningslicens og trængte til fugle i hånden, efter at jeg har bedt hende holde sig væk siden marts pga corona restriktioner.
Nu prøver vi så igen i takt med, at det øvrige samfund også åbner op.
Dog stadig med hensyn til anbefalingerne om at holde afstand.
Xenia har derfor måtte aksepterer, at hun ikke kommer med ind og ringmærker fugle i det lille ringmærkningslaboratorium ved stationen, hvor vi ikke kan sidde med afstand til hinanden, så der tager jeg mig af fuglene.
Til gengæld får Xenia lov til, at ringmærke fugle i Fyrhaven, hvor laboratoriet er stort nok til, at vi kan være derinde med afstand.
Den ordning gør så også, at jeg får lov til, at håndtere nogle fugle - det er aldrig sjovt for ringmærkeren, hvis eleven tager det hele - jeg mangler i forvejen, at syntes, at jeg kan fange fugle nok til at være beskæftiget. 

De kommende 5 døgn ser ud til at stå i dødssejlerens tegn med konstant vind fra nordvest, så vi skulle nok være rigtig glæde for, at vi i det mindste kom over 30 mærkede fugle i dag.
Xenia var med til de første Tornsangere i net i år og en Skovpiber blev nr. 2 af den art på årets liste, efter den ekseptionelt tidlige fugl i marts.
Dagens genfangster gav bl.a. den Jernspurv, som er ringmærket sidste efterår i Hanstholm og første gang blev fanget her d. 7. april.
Mit lille forårsprojekt med Gråsiskener fortsatte med 2 genfangster af fugle mærket i maj og juni 2018.

DSC 7232 paint
DSC 7225 paint
Dagens adulte han Lille Gråsisken.
Mærket af Jonas d. 6. juni 2018 som 2k - altså nu en alder på 4k.
Ingen tvivl om, at det er en han med det farvede bryst og pinke indslag i overgump.
Vingemål på 75mm kan passe på både Lille og Nordlig Gråsisken.
Vingebånd ser umiddelbart meget hvide ud, med kun lidt "buff" i de yderste store armdækfjer, så sammen med et relativt lyst hovede, kan fuglen godt minde om en Nordlig Gråsisken.
Rygfarve, overgump og det, at det er en lokal ynglefugl, siger dog, at det er en Lille Gråsisken.
At det er en adult fugl er der jo ingen tvivl om ud fra ringmærkningen.
Dens halefjer er da også helt som en adults typisk er på dette tidspunkt af året. I god stand og pænt afrundede i spidsen.
I vingen ser det umiddelbart ud til, at tertialernes lyse kanter er smalle og diffust afsatte. Normalt et tegn på en 2k fugl, hvor adulte har bredere og skarpere afsatte hvide kanter. 
Hvis man derfor kun kiggede på tertialer, så kunne man blive snydt ved aldersbestemmelsen. Udseendet af denne fugls tertialer skyldes slidtage, hvor det hvide i fjer ikke er så stærkt som mørkere områder. De bredere hvide kanter er simpelthen slidt ned.

Sydhukket havde god dækning fra lige før solopgang, da Michael S. Johansen satte sig ud med sit teleskop og snart fik følgeskab af David og Henrik Böhmer.
De startede dagen med et rigtig fint terne træk, hvor kliktællerne kom i brug til at registrerer 1174 nordtrækkende Hav/Fjordterner.
Af disse kom 354 så tæt på land, at de kunne bestemmes til Fjordterner.
Mon ikke over 95% af dagens terner har været den art og ikke Havterne.

Med terner i farvandet var det også tid til kjover, hvor 4 Almindelig Kjove er det hidtil højeste antal herude i år.
Som morgenen blev til tidlig formiddag var ternetrækket overstået og overtaget af træk af Rødstrubet Lom, hvor det blev til 595 trækkende nord.
Lige før middag var det gået dødt over havet, så Michael tog hjem, mens David og Henrik vendte en tur rundt om Mosen og nærområdet.
De fik rastende Tinksmed, Mudderklire og 3 Ringdrossler ud af den gåtur.

Gennem eftermiddagen var haverne som tømt for fugle, så jeg tror ikke på meget at skrive om i morgen, men lad os se - jeg overraskes gerne.

Dagens ringmærkning:
Løvsanger 4 + (1), Gransanger 3 + (1), Munk 2, Havesanger 1, Gærdesanger 4, Tornsanger 4, Gærdesmutte 1, Rødhals 1, Rødstjert 1, Solsort 1, Sangdrossel 3, Jernspurv 4 + (2), Skovpiber 1, Bogfinke 1 og Lille Gråsisken 0 + (3).

Ialt mærket 33 og genfanget 7 fordelt på 15 arter.

Folk: David, Henrik, Michael, Xenia og Morten