Her på Blåvand's blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om livet og hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (118)2023 (249)2022 (265)2021 (276)2020 (279)2019 (247)2018 (211)2017 (276)2016 (118)0 (1)(se alle)

Kølig morgen gav 2 timer med fugle

fredag 27. marts 2020
af Morten Jenrich Hansen

Vejr: Frost i luften sidst på natten med rim i græsset på et døgn, hvor der ikke var en sky på himlen. Vinden startede ganske svag fra øst, drejede ved middag over vest til en eftermiddag og aften med vind fra nordvest. Efterhånden tiltagende i styrke, så det blev jævn vind inden solnedgang.
Temperaturen fra kølige -2°C ved solopgang til hele 10°C over middag.
God sigt, men igen let dis ude på afstand med vindmøllerne.

Der var lidt gentagelse fra i går over dagens ringmærkning.
Ganske fin start med fugle i haverne, men i dag stoppede det efter 2 timer.
Fik den dog op på 35 mærkede fugle i de 5 standard timer, hvorefter jeg holdt en frokostpause på 2 timer med lukkede net. 
Åbnede igen i eftermiddags og det gav lige lidt ekstra til allersidst, så jeg kom op på en dagstotal på 41 mærkede fugle. 
Igen var det Jernspurv og Gråsisken, der var de to arter som trak læsset.

Dagens kun 2 genfangster var den Rødtoppede Fuglekonge fra i går og så en Sangdrossel, som jeg satte ring på 12. juni sidste år.
En af de sidste fugle jeg mærkede sidste forår, så den kendte mig efter måske, at have været en tur i Frankrig eller Spanien i vinters.

DSC 6091 2
Nu tænker I måske, at hvad har det her foto med en fuglestation at gøre?
Det er nu et dyr, som jeg jævnligt står med i hånden på dage, hvor der som i dag er en del Jernspurve.
Den art har nogle individer, der er fuldstændig fyldt med fugle lus.
Så snart man tager en inficeret Jernspurven ud af nettet, så vrimler op til 50-70 små lus ud på ens hånd og op ad armene.
Jeg har flere gange undret mig over, at jeg stort set kun oplever det med Jernspurv.
Da det nu var tamt med fugle i nettene efter de første par timer, så kontaktede jeg både Jesper Brinkman - erfaren ringmærker og samtidig dyrlæge, samt Poul Ulrik - der er stærk i id af både fugle og småkravl.
Dog ikke ekspert i fugle lus og ingen af dem kunne komme med en god forklaring på, hvorfor det lige er hos Jernspurv, at jeg oplever disse masseforekomster af fugle lus.
Der er dog ofte en artsspecifik sammenhæng mellem de mange forskellige arter af fugle lus og den art, de benytter som vært, så de fugle lus Jernspurve har på sig, vil ikke finde sig til rette på andre arter.
Poul Ulrik gav mig et link til hjemmesiden - Phthiraptera.info - så jeg kunne forsøge mig med artsbestemmelse.
På den hjemmeside er er der en meny, der hedder Lice.
Åbner man den, så kommer et utal af faner frem med luse arter og deres respektive værter. På faneblad nr. 276 og 277 er listet en række arter med Jernspurv som vært.
Jeg kiggede lidt på det og må erkende, at der rækker mine evner ikke - det må blive næste liv, før jeg begynder at sætte artsnavn på fugle lus!
Poul Ulrik oplyste iøvrigt, at der vist ikke er nogen eksperter på området herhjemme, bortset fra én på Færøerne.
Hvis ens helt store drøm er, at finde en ny art for landet, så gå igang med at tjekke fuglene og deres lus, så er der rimelig god chance for at kunne tilføje en ny art til DK listen!

Ud over mine runder ved nettene, så spejdede jeg lidt over havet og tog en middagstur ud i området. Det gav ingen overraskelser blandt fuglearterne og jeg kan se, at ørneshowet i dag var ved Filsø. 
Havde jo ellers håbet, at nogle af dem ville komme ned og vende over Kallemærsk i det flotte vejr.
Manglede ørnene til at krydre dagen, så fik jeg til gengæld hilst på Leif Novrup og Signe Uldall, der var ude og gå en tur i området. 
Leif kunne berette, at Bent´s beskrivelse af Kongeørnens dragt/alder passer perfekt på en Kongeørn, som Leif så på Borris Hede for en lille uge siden.
Højst sandsynligt det samme individ, der lige ser sig om i det vestjyske.

Vejrudsigten lover frisk til hård nordenvind i weekenden, så jeg indstiller mig på, at det ikke bliver de store fangstal de næste dage. 
Vejret vil sikkert blive godt til tøjvask og rengøring, så de opgaver udskyder jeg lige til "dårlige tider".

Dagens ringmærkning:
Gransanger 3, Fuglekonge 1, Rødtoppet Fuglekonge 0 + (1), Rødhals 1, Sangdrossel 0 + (1), Jernspurv 15, Bogfinke 3, Lille Dompap 1 og Lille Gråsisken 15.

Ialt mærket 41 og genfanget 2 fordelt på 11 arter.

Folk: Leif, Signe og Morten