Her på Blåvand's blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om livet og hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (4)2023 (249)2022 (265)2021 (276)2020 (279)2019 (247)2018 (211)2017 (276)2016 (118)0 (1)(se alle)

Solrig dag, men blæst og alt for få fugle giver plads til surt opstød på dagbogen..

onsdag 11. marts 2020
af Morten Jenrich Hansen

Vejr: Opklaring i løbet af natten, så dagen blev meget solrig med kun 1-3/8 skydække.
Tørt og ingen nedbør i dagtimerne, hvor temperaturen steg fra nattens 3°C til lune 8°C.
Det krævede dog læ, at mærke den lune luft, for vinden fra vest var oppe i hård styrke med 10-11m/s.
Sigten moderat i morgentimerne, men det klarede pænt op i horisonten midt på dagen.

Det holdt tørt hele dagen, så kun vinden var en begrænsende faktor for ringmærkningen. Den hårde vind fra vest gjorde, at jeg kun kunne åbne 137 af de 241 netmeter, som vi har til rådighed i de 2 haver. Resten af nettene var alt for vindpåvirke til at kunne åbnes.
Jeg holdt mig igang til kl 15:30 med en mængde meter at gå til at tjekke hovedsagligt tomme net. Det blev kun til 5 mærkede og 2 genfangster - og begge genfangster var i dag af fugle mærket de seneste dage.
Jeg valgte mellem netrunderne i mogentimerne, at sidde ved Fyrhavens ringmærkningslaboratorie med mit teleskop og tjekke et oprørt Horns Rev.
Håbet var jo, at blæsten ville give nogle fugle over havet - men det skete ikke.

Forsøgte også at finde nogle rastende småfugle i området, men begrænset af, at militæret har skydning alle hverdage i disse uger.
Bedste fugle blev et par Sortstrubede Bynkefugle lige nord for Fyrvej.
Bent ankom midt på formiddagen og gik igang med kontoropgaver på fuglestationen, mens jeg fandt mit kamera frem og ville forsøge at få et par fotos af de Sortstrubede. 
Det lykkedes ikke, for da jeg gik ad stien mod Vesterled, dukkede et par jagthunde op i klitterne og de Sortstrubede var som sunket i jorden - hermed starter så dagens sure opstød..
Bent havde allerede varslet mig i weekenden, at et par på ferie i Blåvand havde medbragt 3 hunde og 2 af disse om lørdagen var rendt bort, da hundene blev luftet uden snor.
Jeg ringede straks til Bent og fortalte, at de nu rendte rundt herude, så han via Facebook gruppen med Blåvand Opslag kunne kontakte ejerne og fortælle dem, at deres hunde nu var i området bag Vesterled.
Der er flere kommentarer på opslaget fra i lørdags med efterlysning af hundene.
Hundene er bl.a. set jage Dådyr ved sommerhusområdet nær plantagen, mens andre syntes det er så synd, at de hunde er ude og må sulte.
Min oplevelse af hundene fra i dag var altså, at de overhovedet ikke er presset af sult.
De var helt friske og da de opdage mig strøg de væk gennem klitterne. 
De reagerede ikke på, at jeg prøvede at fløjte dem til mig - og havde slet ikke tendens til at opsøge mennesker for at få mad.
Så kan man spekulere på, hvor mange dyr i klitten og plantagen de har haft fat i de sidste 4 døgn.
Ejeren nåede frem til fuglestation 20 minutter efter jeg havde set hundene, men hun fik ikke fat på dem - på 20 minutter kan et par jagthunde altså også nå et par kilometer væk.

DSC 7824paint
De 2 hunde, der ser ud til at nyde friheden uden mennesker til bestemme over dem..

Inden jeg slutter af - så kan jeg ligeså godt komme af med endnu et tvært opstød om nogle hundeejere - det fåtal, der ikke burde have hund!
Med de få fugle at håndtere den første uge, så har jeg haft rigelig tid, mellem netrunder, til at gå og samle noget af alt det plast affald, folk bare smider herude.
Det er en ting, men det er da totalt håbløst, når en hundeejer går tur med hunden i klitten - hunden skider, ejeren bruger tid på at samle lorten op og komme den i en plastpose, hvorefter plastposen smides på stedet!
Ikke noget med, at tage den med de måske 800m til skraldespandene ved p-pladsen..
Altså tåber - hvis man ikke vil tage lorten med til en affaldsspand, så lad da lorten ligge som den er og lad vær med at pakke den ind i plastic!!

20200306 074654
Sørgeligt og dybt åndsvagt!

Dagens ringmærkning:
Topmejse 0 + (1), Fuglekonge 1, Rødtoppet Fuglekonge 0 + (1), Rødhals 1, Solsort 2 og Jernspurv 1

Ialt 5 mærket og 2 genfanget fordelt på 6 arter.

Folk: Bent og Morten