Her på Blåvand's blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om livet og hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (119)2023 (249)2022 (265)2021 (276)2020 (279)2019 (247)2018 (211)2017 (276)2016 (118)0 (1)(se alle)

Blåvands 3. dværgværling ringmærket

torsdag 7. november 2019
Søkonge og store korsnæb på morgenobsen.
af Michael Brunhøj Hansen, Lisa Flam

Endelig blev jeg nogenlunde rask og kunne komme ud og morgenobse igen, dog ikke alene da jeg havde selskab af den gode David. Det er sidst på sæsonen (der er kun en uges tid tilbage), så der kommer ikke længere mange fugle, men de fugle der dukkede op i dag, var ikke de værste, og de kom stykvis i løbet af det meste af morgenen.

Det var en kold morgen, og temperaturen dalede faktisk lidt under obsen sådan at vi røg en anelse under frysepunktet. Sjovt nok føltes det ikke specielt koldt, nok fordi der var solskin og næsten ingen vind.

Tidligt havde vi et par småflokke af store korsnæb (Parrot Crossbeaks) samt nogle enkelte snespurve (Snow Buntings), nogle bog- og kvækerfinker (Chaffinches and Bramblings) samt grønsiskener (Siskins), 1 hedelærke (Woodlark) osv. En ung blå kærhøg (Hen Harrier) forsøgte at trække ud, og der kom nogle bram- og grågæs (Barnacle and Greylag Geese).

Lidt over 8 fik vi en besked fra Lisa om at de havde fanget 1 dværgværling (Little Bunting), så den tog vi naturligvis op for at se. Det var tilsyneladende kun 3. fangst af denne art i Blåvands historie. Om der bliver fanget yderligere sjældenheder her i år, bliver interessant at se (vi håber stadig på krognæb!).

Da vi kom tilbage, var der endnu lidt gang i finkerne, og 1 bjergvipstjert (Grey Wagtail) trak og 1 hedelærke (Woodlark) mere forbi; der kom flere gåseflokke, overvejende grågæs (Greylag Geese) med et par kortnæbbede gæs (Pink-footed Geese) ind i mellem. Mod slutningen af morgenobsen kom der tillige 1 nordentrækkende søkonge (Little Auk) forbi.

Lidt usædvanligt rastede der 2 rødstrubede lommer (Red-thorated Divers) kun få meter fra stranden, og et marsvin (Harbour Porpoise) kom også forbi i samme spor.

Da de 3 timer var gået, og de gik forholdsvist hurtigt, gik vi kortvarigt ned på stranden for at tælle måger. Der var ikke mange, og de var, som sædvanligt, fortrinsvis sølvmåger (Herring Gulls). Herefter gik jeg et par netrunder med Lisa og Yotam, og David tog en tur i Mosen.

I morgen bliver det en lidt tricky vejrsituation. Der kommer nok noget regn, men det er usikkert hvor meget og hvornår det skal holde op. Lige nu ser det ud til at klare op omkring kl. 9, men det må vi se på i morgen tidlig!


Lisa Flam:

The day started like any other day, opening the frozen nets, watching the beautiful sunrise …
A Goldcrest (fuglekonge) flew into the net as Yotam was opening it, so we started ringing earlier than expected.

20191107 074731.jpg1
For me, this is the best way to start my day. Goldcrest (fuglekonge) at sunrise. Photo: Lisa Flam

First round in the Station Garden, Yotam comes up to me and tells me he has a special bird in the bag- Little Bunting (dværgværling)!! After checking the data, apparently it is only the 3rd ringed at Blåvand!!

Little Bunting 1.4
1CY Little Bunting (dværgværling)! Photo: Lisa Flam

The sun came out, even though it was still cold (but not as cold as the morning!), the birds were flying around.

At 09:00 we had a painful surprise – 17 Blue Tits (blåmejser) all waiting in 1 net! Up until now we caught this season only 63 Blue Tits, as opposed to last year with 687.

Tomorrow I am officially starting my last week here. I wish I could stay longer, it has been an incredible season. But more of last words next week only!

Thanks to Yotam, Michael and David for your help today!

Species New Ringed Recapture
Little Bunting (dværgværling) 1  
Dunnock (jernspurv) 3  
Blackbird (solsort) 1  
Blackcap (munk) 2 1
Goldcrest (fuglekonge) 6  
Blue Tit (blåmejse) 19  
Great Tit (musvit) 2  
Tree Sparrow (skovspurv) 1  
Total 35 1