Her på Blåvand's blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om livet og hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (118)2023 (249)2022 (265)2021 (276)2020 (279)2019 (247)2018 (211)2017 (276)2016 (118)0 (1)(se alle)

Stor småfugledag med masser af Løvsangere

mandag 20. maj 2019
af Morten Jenrich Hansen

Vejr: Helt vindstille morgen. I løbet af formiddagen svag vind fra nordvest og til aften oppe på 6m/s fra nord. I den tidlige morgen var der få skyer, men dis og sigt under 5km. Efterhånden kom der lidt flere skyer og midt på formiddagen en overgang med havgus, der lukkede ned for sigten til under 1km. En time senere klarede det dog op. Nogle mørke skyer lå inden mod øst og gav torden byge over Varde, men her holdt det tørt og solen var fremme på blå himmel med kun enkelte skyer hele eftermiddagen og aftenen.
Temperaturen startede før solopgang på 11°C og nåede 18°C i dagens sidste halvdel.

20190520 053850 2
En af de sjældne morgener på Danmarks sydvestlige punkt med vindstille og havblik, så ikke engang revet gav brydninger på vandet.

En fremragende dag startede for mit vedkommende med at åbne net fra kl 04:30. Jeg havde nået at tage første runde i haverne, da Xenia dukkede op til sin ringmærkningstræning. Det blev en god indsats hun fik gjort, da hun var med helt frem til kl 16. Der var masser at lave, så vi gik konstant og håndterede fugle.
Løvsangerne kom i en strøm gennem haverne og det blev til hele 163 mærkede denne dag. Samlet nåede vi hidtil største antal dette forår med 249 mærket. Det gav rigtig god træning for Xenia, at få styr på ikke kun phyller, men også en god protion sylvia sangere og de Grå Fluesnappere.
Oveni kom et par godter i form af forårets 4. Skovsanger, den første Kærsanger og en Topmejse.

Dagens gode liste over ringmærknignen med en genfangst i ():
Jernspurv 1, Rødstjert 7, Sangdrossel 1 (1), Kærsanger 1, Gulbug 2, Havesanger 9, Munk 3, Gærdesanger 8, Tornsanger 24, Løvsanger 163, Gransanger 13, Skovsanger 1, Grå Fluesnapper 11, Broget Fluesnapper 1, Topmejse 1, Stær 1, Bogfinke 2

Ialt 249 mærket og 1 aflæst fordelt på 17 arter.
Den aflæste Sangdrossel viste sig, at være en fugl mærket i foråret 2017 og den er også fanget i april og maj 2018.

Xenia og jeg havde så travlt med netrunderne, at det var begrænset, hvor meget vi fik snakket med de besøgende denne dag.
Henrik Böhmer var tidligt ude og nåede lidt obs fra Hukket og en rundtur i Mosen inden militæret spærrede området af med deres skyde øvelser. Henrik havde nogle gode fugle undervejs - de første Rødryggede Tornskader var endelig kommet på plads, en Lærkefalk trak forbi og ikke mindst fik han set en Sydlig Nattergal i Mosen.
Henrik Brandt og Svend Åge Clausen var her også en del timer og havde brød med til os. Xenia og jeg måtte dog vente til midt på eftermiddagen, før vi havde tid til at nyde den gestus.
Bent holdt dog gæsterne med selskab, indtil han måtte ofre sig og kører tidligt tilbage til Oksbøl. Han fik loddet som postbud for afsendelse af de West Nile Vira prøver, som jeg har indsamlet over weekenden. De skulle postet idag - så tidligt, at de vil være garanteret fremme på Lindholm for analyse i mrogen.
Lidt ærgeligt for Bent med den tidlige afgang på en dag med masser af fugle i området.

Dagens sidste besøgende blev Jens Thalund, der kom så sent på eftermiddagen, at jeg endelig havde ro på netrundterne og tid til at få en snak. Rigtig dejligt, så medbragte Jens en stor vandmelon og det var virkelig forfriskende efter mange kilometers gåtur til nettene i dagens sol og varme.

I morgen regner jeg lige akkurat med, at kunne gennemføre standardmærkningen inden der kommer regn over middag.
Regnen er faktisk kærkommen. Både til planterne, men også til at tjekke, om reparationen af vinduet på 1. sal har været så effektiv, at det nu holder tæt.
Endelig vil regn give mig mulighed for igen at komme igennem dataindtastninger - lige meget hvad vejr det er, så keder man sig ikke på en fuglestation! 

20190520 191726 2
Jeg er så vandt til Rørsangere og Kærsangere fra min hjemmebane ved Brabrand sø, at en Kærsanger ikke er det helt store for mig.
Var dog klar over, at den er fåtallig herude mod vest, så udover at jeg gennemgik Rør/Kærsanger bestemmelse for Xenia, så fik jeg også lige vist fuglen til Henrik Brandt og Svend Åge. De fik sig dermed en ny årsart inden de tog videre.