Her på Blåvand's blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om livet og hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2023 (249)2022 (265)2021 (276)2020 (279)2019 (247)2018 (211)2017 (276)2016 (118)0 (1)(se alle)

Flere besøgende end fugle ved Fuglestationen

lørdag 11. maj 2019
af Morten Jenrich Hansen

Vejr: Kølig vind fra nordvest til nordnordvest. Startende på 6m/s i dagens første timer, derpå tiltagende til 10m/s. Klart vejr med 3/8 skydække og masser af sol, men temperaturen holdt sig under 10°C hele dagen.

Deja vu med kold nordvesten vind og dermed meget få fugle i området.
Jeg forsøgte med ringmærkningen, men det blev kun til denne liste med genfangster i ():

Rødstjert 2, Rødhals 1, Solsort 1, Tornsanger 1, Gærdesanger 2 (1), Løvsanger 6, Gransanger 1, Fuglekonge 0 (1), Stillits 1

Ialt 15 mærket og 2 kontrolleret fordelt på 9 arter.
Kontrollen af Gærdesanger var endnu en genkomst af en fugl fra tidligere år. Mærket i 2017 og aflæst i maj 2018.

20190511 064034 2
Forårets anden ringmærkede Stillits blev dagens fugl i hånden blandt de få, der fandt vej til nettene i haverne.

Blandt diverse observationer åbnede jeg net før solopgang med lyden af en Græshoppesanger og da solen stod op kom der gang i både en Gøg og den stedfaste Vendehals. Der var nu ikke meget at skrive om på fuglefronten, trods ihærdigt forsøg fra mange gæstende fuglekiggere. 
De overnattende Peter og Simon var med rundt på et par af morgenens ture til ringmærkningsnettene. Efter Peter havde hentet morgenbrød og basser fik vi tid til en kaffetår og sagt farvel til Ilse, der efter en nats søvn på fuglestationen startede en vandretur på tværs af Jylland til østkysten.
Peter og Simon vandrede knap så langt, men tog en tur rundt om Mosen inden de drog videre for flere fugle ved Sneum Engsø og nede i marsklandet. På deres vej rundt i Mosen havde de en trækkende Rørhøg og 2 overflyvende Kernebider ud over de faste arter i området.
Henrik Brandt kom ud for en times tid, inden han tog nordpå mod Filsø, mens Bjørn Frikke dukkede op i håb om, at fotografere Vendehals. De nåede også med på en netrunde, men der var altså ikke meget at vise frem, som fangstlisten viser.

Sven Bødker havde en del personer fra Rold Skov gruppen på besøg og de kiggede over havet fra Hukket. Siden kom de forbi Fuglestationen og Vesterled, hvor den aktive Vendehals var trækplastret. 
Gruppen blev da lidt spredt og et par kontaktede mig på gårdspladsen og hørte til ringmærkningen og rusen. De kom med på en netrunde, hvor jeg fik dagens Gransanger og samtidigt en af Løvsangerne. Meget pædagoisk til fortællingen om Gransanger kontra Løvsanger.
Da jeg var klar til næste netrunde, var en ny gæst ankommet. Denne gang Malene - en biolog fra Verdensnaturfonden, der havde haft en medietur med TV2 om plastikforureningen og optagelse til tv fra Hukket. Hun havde i går henvendt sig og booket en tid til rundvisning og min fortælling om arbejdet med ringmærkningen. 
Vi var nået ind i Fyrhaven og fik heldigvis fanget en Rødstjert, så der var da en fugl at vise hende.
Mens jeg stod klar til at tage fuglen ud fra nettet, kom der pludselig en dame ind gennem lågen ved ringmærkningslaboratoriet. En lågen, hvor der er et skilt med "Ingen adgang - Ringmærkning af fugle". Hun begyndte at gå ned i haven mod nettene, hvor jeg stod, så jeg råbte til hende, at der var adgang forbudt og hun skulle vende om. Hun svarede, at hun var fra Rold Skov gruppen og ville høre om ringmærkningen og rusen. Jeg bad hende gå tilbage og vente ved ringmærkningslaboratoriet, så ville jeg komme derop efter netrunden og vise den Rødstjert, jeg havde fanget.
Hun vendte da om, men havde åbenbart ikke tid til at vente.

Måske har hun tænkt, at jeg var en sur og arrogant mand, men her vil jeg lige forklare lidt om, hvordan man kan forvente, at jeg som ringmærker reagerer på henvendelser. 
Jeg er faktisk en flink fyr, der gerne fortæller om arbejdet og den betydning ringmærkning har.
Samtidig har jeg dog ansvaret for de fugle vi fanger og det er ene og alene min vurdering, om jeg har tid til at vise fugle frem og have folk med rundt ved nettene.
Når jeg har en gæst, der i forvejen har booket en rundvisning, så er det vedkommende jeg koncentrerer mig om at give en god oplevelse.

Besøgende, der kommer uanmeldt, må have forståelse for, at der kan være tider, hvor jeg har andet at se til, end at snakke med dem.
Man kan altid komme med på de annoncerede ture med ringmærkning, som naturvejlederen Jonas står for, eller booke tid hos os på Fuglestationen som Marlene havde gjort. Så skal vi nok være klar!

Kommer man spontant forbi, så er jeg som sagt flink og giver gerne en forklaring, om jeg har tid eller ej til at guide folk, når de vel at mærke møder mig på Fuglestationens gårdsplads eller ved lågen til ringmærkningslaboratoriet oppe ved Fyret.
Jeg går jo rundt og passer nettene hele tiden når de er åbne, så jeg vil altid komme forbi de to steder inden for ca. en halv time.

Lige meget hvad man hedder, om man er medlem af DOF eller en hvilken som helst anden forening, så bliver jeg derimod sur og afvisende, hvis man uden forhåndsaftale begynder at gå ind gennem låger, hvor der står "Adgang forbudt - Ringmærkning af fugle".
Respekter venligst dette!

For ikke at slutte alt for vredt af, så har jeg lige kigget ud af vinduet under dagbogsskrivningen og set min første Mursejler i år flyve over haven :-)
Som afslutning et foto af et smukt insekt, som jeg i mangel af fugle i nettene havde tid til at studere, da den solede sig på en netstang i haven. Jeg tænkte på, at det var en art af Blomsterbuk, men fik hurtigt hjælp fra Emil Skovgaard Brandtoft, der ud fra foto kunne oplyse mig artsnavnet: Båndet Tandbuk.
60017501 1557160561087453 8925724867597172736 n