Her på Blåvand's blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om livet og hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (236)2023 (249)2022 (265)2021 (276)2020 (279)2019 (247)2018 (211)2017 (276)2016 (118)0 (1)(se alle)

Besøg fra Holland og uventet gæst i Fyrhaven

fredag 10. maj 2019
af Morten Jenrich Hansen

Vejr: Jævne temperaturer hele døgnet fra 8-9°C, men et klart skifte fra en morgen med 8/8 skydække og lidt fugt i luften, til en dag med klar luft og en del sol med 3/8 skydække. Vinden startede på 6m/s fra sydvest - drejede over vest til nordvest og tiltog til 8m/s.

Jeg havde alle net åbne efter planen før solopgang, mens Xenia dukkede op for en gang træning kl 06:30. Vi gik hele tiden runder, da der var lidt fugt i luften uden at det blev til regnbyger her. Fra midt på formiddagen var alt fugt i luften drevet væk og resten af dagen var solrig og tør, men vinden røg om i den kolde nordvest og tilgangen af fugle var klart ringerer end de sidste par dage.
Vi endte med 31 mærked eog 4 kontroller. Af de sidste kunne Xenia glædestrålende tage en Tornsanger ud fra et net og fortælle mig, at der stod Holland på ringen. Altid en god oplevelse, at få disse kontroller af fremmede mærkede fugle.
Senere var der mig, der stod glædestrålende ved et net i Fyrhaven, da der hang en Mudderklire.
Ikke en art jeg havde tænkt på at fange i et net i haven og da også kun 3. gang, at det er sket om foråret for fuglestationen. 
Første gang var i 1985 og anden gang i 1994, så der er altså mange år mellem det sker!
Xenia fik lov at tage juvelen ud af nettet, men kunne se, at det kriblede så meget i mine fingre. at jeg fik lov at ringmærke den. 

Mens vi passede nettene var Henrik Knudsen og David Manstrup på Sydhukket og fik set 120 Rødstrubede Lommer, over 300 Hav/Fjordterne og 2 Almindelige Kjover. De frøs lidt i vinden gennem deres timer i klitten og trak ind til en kop kaffe midt på formiddagen.
Lidt ærgeligt, at de unge fyre ikke holdt ud lidt længere, for på næste netrunde til Fyrhaven fik jeg i håndkikkerten set en stor lom trække mod nord et stykke ud. Jizz og vingeslag pegede på Islom, men jeg er før blevet snydt af et stort eksemplar af Sortstrubet Lom, så fuglen forblev ubestemt og jeg kunne havde brugt Henrik og David til at lave en sikker artsbestemmel gennem deres teleskoper.

Bent var travlt optaget det halve af dagen med mediedækning af historien om de døde Sandløbere i nedgarnet i går.
Bl.a. en rigtig fin artikel i Vestkysten. Forhåbentlig er den omtale med til, at fiskeren for kolde fødder og ikke tør sætte et nyt garn op på Hukket. 
De indsamlede døde Sandløbere går iøvrigt ikke helt til spilde, men vil blive brugt af en hollandsk biolog fra Groeningen Universitet, der har arbejdet med Sandløbere siden 2007 og bl.a. laver et studie med analyse på størrelse af organer, fedt og protein i dødfunde Sandløbere. 
Bent nåede en tur rundt om Mosen - fik set til præstekrave reden og stødte på en engelsk fuglekigger. Englænderen fik en ny "lifer" da Vendehalsen både gav lyd og viste sig frem ved stien mod Vesterled.
Til aften tager jeg mod 3 overnattende gæster, bl.a. en af de gode gamle kendinge fra Østjylland og super redaktøren af Fugleåret - Peter Lange.

Dagens ringmærkning med genfangster i ():
Mudderklire 1, Gærdesmutte 1, Rødhals 3, Solsort 0 (1), Munk 3, Tornsanger 6 (2), Gærdesanger 4 (1), Løvsanger 8, Gransanger 2, Broget Fluesnapper 3.

Ialt 31 mærkede og 4 genfanget fordelt på 10 arte.

DSC 4409 2Dagens Tornsanger fra Holland.

DSC 4432resized
Dagens højdepunkt for ringmærkeren - Mudderklire.