Her på Blåvand's blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om livet og hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2023 (249)2022 (265)2021 (276)2020 (279)2019 (247)2018 (211)2017 (276)2016 (118)0 (1)(se alle)

Endelig svag vind og straks besøg fra Afrika!

onsdag 8. maj 2019
af Morten Jenrich Hansen

Vejr: Fantastisk - ikke kun var blæsten væk og blevet til svag vind, men retningen var også drejet fra det kolde nordvest til sydsydøst. Der var mest skyet, men noget sol morgen og formiddag. Tynde højtliggende skyer gave en halo omkring solen og midt på eftermiddagen kom der et udbredt skydække, hvor regnbyger startede kl 16. Mens dette skrives kl 17, ser det ud til, at fortsætte resten af aftenen og natten med. 
Temperatur fra 7-12°C. For det meste 10km sigt, men midt på dagen en del flimmer i luften når solen var fremme og sidst på dagen nede på 5km i forbindelse med regnbygerne. 

Jeg var en glad mand, da jeg gik rundt kl 5 og kunne åbne alle net. Endelig havde vinden lagt sig og der var fugle at håndtere fra første runde. De næste par timer var fine med god variation af arter fra vinterkvarteret i Afrika og med Løvsangere som klart hyppigste fugl. Allerede kl 8 sløjede det dog noget af og resten af tiden var der kun et par fugle pr. runde. Endte med at lukke net præcist kl 16, da regnbygerne startede.
Det blev til 65 mærkede og 8 kontroller, så klart bedste maj dag efter en forfærdelig uge ringmærkningsmæssigt.
Blandt de gamle kendinge var der en Gærdesanger mærket som 2k i maj 2014. Den blev kontrolleret 3 gange i 2015 og én gang hvert forår i 2016, 2017 og 2018. Nu tilbage igen, snart 6 år gammel og med mange kilometer i vingerne!

Dagens ringmærkning med genfangster i ():
Jernspurv 0 (1), Rødhals 5 (1), Rødstjert 5, Sangdrossel 1 (1), Tornsanger 3, Gærdesanger 8 (3), Havesanger 1, Munk 2,  Løvsanger 26, Gransanger 4, Fuglekonge 0 (1), Broget Fluesnapper 4, Stær 1, Bogfinke 1, Grønirisk 0 (1), Tornirisk 1, Lille Gråsisken 3

Ialt 65 mærket og 8 genfanget fordelt på 17 arter.

Med fugle at se til i nettene og arbejdet med at udtage West Nile Vira prøver på nogle af trækfuglene, var det lidt begrænset, hvad jeg fik lavet af obs væk fra haverne. Så det var godt, at Bent tognogle timers morgenobs fra Sydhukket og siden en tur rundt i klitten og bag Vesterled indtil militærgrænsen, da området var lukket i dag pga skydning. 
Onsdagsholdet stødte også til for et par formiddagstimer. Tids nok til, at Bent kunne melde en Fiskeørn, der undervejs på trækket mod nord fangede en Hornfisk og fløj videre med madpakken. Bent kunne også melde om, at den Store Præstekrave stadig holder til ved sin rede tæt på stien. Nu med 4 æg.
Endelig var der blandt dagens fugle en del Stenpikkere omkring p-pladsen og en Bynkefugl ved Vesterled er kun nr. 2 vi noterer herude dette forår.
Ude ved havet var der desværre ikke gang i lom trækket, så det var mest de faste terner, der underholdt.

Onsdagsholdet havde høje kanelsnegle med til både Bent og jeg, mens Bent kom med en hjemmebagt chokoladekage, så der var ingen chance for, at jeg ville gå sukkerkold denne dag. Er i hvert fald også klar til i morgen, hvor vinden stadig skulle arte sig til ringmærkning. Spørgsmålet er bare, hvor længe regnen bliver hængende.

DSC 4379 2
Gærdesangere er ikke helt nemme at aldersbestemme om foråret.
Både unge og gamle fugle har partial fældning i vinterkvarteret, så her om foråret kan både 2k fugle og adulte vise ret slidte fjer.
Om efteråret er der brugbare kendetegn ved iris farve og hvor meget hvidt der er i halefjer, men om foråret er der ingen sikre adskillelse aldersmæssigt i iris farve. Ved nogle 2k fugle er yderste halefjer beholdt som juvenil fjer med mere diffuse beige tegninger på 6. halefjer og ingen hvide spidser på 5. halefjer. Enkelte 2k fugle vil dog have skifte hele halen, så man kan altså ikke være sikker på, at en adult tegnet hale er en 3k+ fugl.

Så er der vingen at se på, hvor 2k fugle gerne har noget mere slidte og blegere bruntonet håndsvingfjer.
Det er dog svært at bedømme, så dagens gamle kending - Gærdesanger mærket som 2k i maj 2014 - er god at træne sig på. 
Her er man jo helt sikker på, at se en adult fugl!
Alligevel kan man se slidtage på håndsvingfjers spidser og både tertiære og de midterste halefjer er blegtonet og meget slidte. 
Håndsvingfjers grundtone er dog lige en annelse mørkere og ikke så blegt brunlige som en typisk 2k fugl - men det kræver netop fugle med kendt alder som denne at få erfaring nok til at skelne de nuancer.