Her på Blåvand's blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om livet og hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2023 (249)2022 (265)2021 (276)2020 (279)2019 (247)2018 (211)2017 (276)2016 (118)0 (1)(se alle)

Nordisk Lappedykker forbi Hukket

søndag 5. maj 2019
af Morten Jenrich Hansen

Vejr: Ingen nedbør, men en halvskyet dag med kold vind fra nordvest. Vinden var frisk omkring 8m/s ved solopgang, men tog til og holdt sig det meste af dagen lige over 10m/s. Temperatur fra 6-8°C og det føltes altså køligt i den vind!
God sigt.

Ingen nedbør i sigte, så jeg kunne gå ud og åbne net kl 5. Vinden drillede dog på ny, så det var meget begrænset, hvad jeg kunne finde af net, der ikke var for påvirket af vind til at kunne åbnes.
Den kolde vinde bringer stadig ikke mange fugle til haverne, så jeg opgav og lukkede igen kl 12.
Da var det blevet til 4 mærkede og 3 genfangster.
Dagens overraskelse blandt de ringmærkede fugle var en Nordlig Gråsisken - lidt af en efternøler, da forårstrækket mest ses i marts og det på nuværende tidspunkt er Lille Gråsisken, der er almindelig i området.
Dagens bedste genfangst blev en Vendehals ringmæket i haven i foråret 2017.

Der var besøg af Michael S. Johansen fra solopgangstid, hvor han fandt et sted på Sydhukket med nok læ til en 4 timers morgenobs ved havet. Godt kæmpet og det blev belønnet med dagens fugl, da en Nordisk Lappedykker i smuk sommerdragt trak forbi mod nord.
Det er langt fra årligt, at den art kommer forbi om foråret. Sidste gang var den 15. april 2015!
Ellers var der pænt med Suler - 374 stk - mens trækket af Rødstrubet Lommer kun lige sneg sig over de hundrede i dag.
At der kommer enkelte langdistance trækkende småfugle forbi i den kolde vind fra nord vidner dagens tal fra Michael om.  7 Landsvaler, 2 Skovpibere, 2 Gule Vipstjerter havde han ved havobsen, mens en Broget Fluesnapper rastede ved vejen mellem Ishuset og fuglestation, da han i morges kørte herud.
Han kunne iøvrigt melde om stille vindforhold i Hjerting, så han blev noget overrasket over, hvor meget det egentlig blæste herude. Jeg kunne også se på vejrkortene, at bare inde ved Varde var der i dag 5-6m/s og der kan godt mærkes forskel på det og så 10m/s.
Det ser desværre ud til at forsætte med samme vind herude de næste døgn. Måske kombineret med lidt nedbør, så jeg må nok stadig være i venteposition til nye fugle.

Dagens ringmærkning med genfangster i ():
Vendehals 0 (1), Fuglekonge 0 (2), Tornirisk 1, Lille Gråsisken 2, Nordlig Gråsisken 1

DSC 4341 2
Dagens overraskende udgave af Gråsisken. Den Nordlige form med mere gråt end brunt indtryk på ryg og kind, samt hvide fjerkanter uden beige på vinges store dækfjer i forhold til den lokalt ynglende Lille Gråsisken.

DSC 4312 3
Den tilbagevendte Vendehals.
Ringmærket i foråret 2017. Ikke set i 2018, men altså nu tilbage i haven igen.
Kiggede jeg på vingen i går for aldersbestemmelse, så er der også et peg på alder ved farven af iris.
Her er der selvfølgelig tale om en adult fugl, da den er mindst 3 år gammel. Mange 2k Vendehals vil have et strejf af blegere farve i den yderste ring af iris.