Her på Blåvand's blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om livet og hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (118)2023 (249)2022 (265)2021 (276)2020 (279)2019 (247)2018 (211)2017 (276)2016 (118)0 (1)(se alle)

Vendehals reddede en kold morgen

lørdag 4. maj 2019
af Morten Jenrich Hansen

Vejr: Fra en nat med bygevejr, der varede indtil kl 7, blev det fra midt på morgenen skyfrit med sol og blå himmel resten af dagen. Det var stadig med frisk vind og fra en bidende kold nordlig retning. Temperaturen i nat var nede på 3°C og selv med sol blev det ikke varmere end 8°C om eftermiddagen.
Klar luft med fremragende sigt.
Natten gav 3mm nedbør indtil kl 7. Her var det som regnbyger, så ingen sne i dette hjørne af Danmark.

Da jeg vågende kunne jeg stadig høre vinden ruske i huset og regnbyger tromme på taget med jævne mellemrum. Fik travlt med at komme i tøjet da jeg krøb ud fra dynen, for det var et koldt værelse at stå op i denne morgen.
Fik sat kaffen over og tjekkede grundigt nedbørsradar og vindforhold mens jeg spiste min morgenmad. Der lå en stribe af byger ned gennem vestkysten, så jeg droppede at åbne net før solopgang.
Det blev først kl 7, at den sidste regnbyge forsvandt mod syd og jeg gik igang ved nettene.
Desværre var der stadig alt for meget vind, så det blev kun få net jeg kunne finde tilstrækkeligt i læ.
Den kolde vind virker samtidigt til, at have stoppet alt tiltræk af fugle, så det blev kun til 3 mærkede og 3 genfangster inden jeg lukkede net igen kl 14.
Blandt genfangsterne var en trofast Jernspurv, der allerede kender turen i hånden fra et par tidligere dage. Den er nu ikke mere skræmt af de gentagne fangster end at den har valgt at slå sig ned som ynglefugl i haven. Det er en hun, som nu har en rugeplet, der indikere, at dens æg er klækket og den har unger i reden.
Ellers var bedste art en af områdets aktive Vendehalse.
Mellem netrunderne forsatte jeg arbejdet med at taste ringdata ind. Det er med at udnytte tiden i disse dage uden fugle, så alt er up to date, når næste ryk af fugle ankommer.
Der må da komme vejrskifte igen i løbet af maj!

Dagens ringmærkning med genfangster i ():
Vendehals 1, Jernspurv 0 (1), Rødhals 1, Fuglekonge 0 (2), Lille Gråsisken 1

DSC 4279 2
Den lille karismatiske spætte - Vendehalsen - har flere gange været vist med nogle flotte portræt fotos på de senere års dagbogsblog fra fuglestationen.
Dagens foto bliver lidt anderledes og for de nørdede.
En vinge, hvor aldersbestemmelsen til en 2k Vendehals kunne gøres ud fra bibeholdte slidte ungfugle fjer i form af de store hånddækfjer ved pilen.