Her på Blåvand's blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om livet og hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2023 (249)2022 (265)2021 (276)2020 (279)2019 (247)2018 (211)2017 (276)2016 (118)0 (1)(se alle)

Arktisk vind i maj

fredag 3. maj 2019
af Morten Jenrich Hansen

Vejr: Bidende hård vind fra nordvest gav en vinterlig chill faktor på en dag med temperatur fra 4-7°C.
Vinden blæste en stribe af hurtige byger hen over Hukket, så der var konstant vekslen mellem sol og skyer. Bygerne var kortvarige og bestod mest af regn, men enkelte omgange med hagl blev det også til. Samlet fik vi 2mm nedbør, mens luften var relativ klar med sigt fra 7-10km.

Jeg havde jo luret på vejrudsigten, at det ville være håbløst at forsøge ringmærkning under dagens vejrforhold, så jeg sov længe og var først ude lige efter solopgang kl 6.
Iført hvad jeg har bragt med af vintertøj, fandt jeg et sted på Sydhukket med læ for mit teleskop.
Jeg var dog en kylling, for allerede efter 3 kvarter kom den første haglbyge og pludselig syntes jeg, at det var bedre at sidde ved pc´en og taste ringdata ind, end at nyde trækket over havet.
Trækket var næsten udelukkende terner i den tid jeg var derude. Fik talt 330 Hav/Fjordterner, 52 Splitterner og 8 Dværgterner.
Lommer, ænder og måger var der meget få af og eneste trækkende småfugl blev en Gul Vipstjert.
Ellers bød dagen kun på de lokale ynglefugle, hvor bl.a. Vendehalsen igen sang løs fra naboskellet.

Bent var her nogle timer og forsøgte med en tur rundt i området på et tidspunkt, hvor der var lidt længere mellem bygerne. Det blev også for ham en lokal ynglefugl, der blev dagens mest ophidsende iagttagelse, da han fandt en rede af Stor Præstekrave lige ved stien i klitterne nord for fyret.

I nat spår meterologerne om nedbør, der kan blive alt fra regn, hagl, sne og torden. Forhåbentlig vil lørdagen byde på mindre vind og nedbør, men temperaturen vil passe bedre på en vintermåned end maj. Med vinden stadig fra nordvest og nord, så jeg tror ikke på rykind af fugle denne weekend.

Praestekraverede taet pa sti. 20190503 114508
Bent står for dagens foto, hvor reden af Stor Præstekrave er markeret med pilen. Blot 5 meter fra stien og Bent kunne følge, hvordan den rugende fugl gik af reden, hver gang der kom folk forbi.
Det må blive svært for den at få succes med det valg af redested.
De færreste folk vil opdage reden, da æg falder godt ind i omgivelserne, men fuglen bliver ofte forstyrret, så æg vil være ubeskyttede mange gang om dagen og tilgængelige for predatorer som måger, krager, ræve og folks løse hunde - der er stadig en del, som ikke overholder loven om, at have hund i snor i dyrenes yngletid.