Her på Blåvand's blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om livet og hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (72)2023 (249)2022 (265)2021 (276)2020 (279)2019 (247)2018 (211)2017 (276)2016 (118)0 (1)(se alle)

Første fangst i år af en udenlandsk ringmærket fugl!

tirsdag 5. marts 2024
af Morten Jenrich Hansen

Stjerneklar sidste halvdel af natten og en del sol i morgentimerne kombineret med østenvind ville i maj betyde en varm dag herude mod vest og chancer for at få en masse spændende fugle forbi.
Nu er vi bare i starten af marts og ikke maj, så de vejrforhold betød drop at temperaturen med 5 grader i forhold til i går og ikke noget rykind af fugle.

Jeg havde igen Maxim med på netrunderne, som vi gik hyppigt i det kølige vejr for at ingen fugle skulle risikerer at ligge for længe i nettene og blive afkølede.
Maxim bør modtage sin danske ringmærkningslicens en af de nærmeste dage, så han kan begynde at lære, at tage fuglene ud af net, men som nybegynder er det allerede lærerigt for ham bare, at følge med mig og se og hører om, hvordan man håndterer fuglene, arts-, køns- og alders-bestemmer o.s.v..
Når fuglene er igennem processen får Maxim lov at holde dem og slippe dem fri, så han kan få fornemmelsen af, hvordan man har fugle i hånden.
Så tidligt på sæsonen er det et lille antal fugle, der bliver fanget pr. dag, så der er god tid til at lave instruktion om håndtering og bestemmelser af fugle i forbindelse med ringmærkningen.

Tid har der også været til at hygge med de besøgende, der har fundet vej forbi stationen.
I går var bl.a. Kim Fisher forbi ud over Bent og Svend Aage.
Kim vil komme til at stå for opsætningen af hegnet på stranden til de ynglende Dværgterner og det er en god mand til det job, da han har stor erfaring med at beskytte Dværgterner og Hvidbrystet Præstekraver på Fanø.
Han vil prøve at samle frivillige hjælpere til arbejdet med opsætning af hegnet på et tidspunkt, når vi er kommet godt ind i april, men vil allerede på søndag holde et lille kursus for interesserede i korrekt opsætning hegn til at beskytte ynglende strandfugle mod forstyrrelser/predation.
Skulle nogle læsere af denne blog være interesseret i, at give en hånd med i det vigtige arbejde med at hjælpe terner og vadefugle til at få ynglesucces, så kommer der kontakt informationer på hjemmesiden under aktiviteter med Blåvand.

Mellem dagens netrunder blev der også tid til at tjekke havet fra Sydhukket, men trods god sigt var der stadig ingen tegn på trækkende fugle derude.
Fik dog vist Maxim en enkelt rastende han Fløjlsand, så han kunne fortsætte sit ophold her med endnu en ny art for ham.
Ellers går en del af hans tid ved computer og med hovedet i bøger, da han skal bruge opholdet her til en opgave i forbindelse med hans biologi studie.
Han vil formodentlig prøve at bruge ringmærkningsdata fra Blåvand Fuglestation for at analysere, om der er sammenhæng mellem vejrforhold og den kondition/vægt, som fuglene har, når de på trækket kommer til Blåvand.
Første opgave for ham er, at få beskrevet projektet, udvælge hvilke arter han vil bruge data fra og så få det godkendt af hans universitet i Holland.

Han er dog ikke mere presset tidsmæssigt end at han med glæde deltager i morgenringmærkningen.
Den var lidt tynd antalsmæssigt i dag med bare mærkning af en Jernspurv, en Rødhals og en Solsort på de 5 standardtimer.
Dagens fugl kom blandt de 2 genfangster det kunne blive.
En Gærdesmutter mærket i  efteråret 2022, var i første omgang en ok kontrol, men alligevel ikke meget nyt i den, da jeg allerede har haft den i år d. 27. februar.
Så var der mere optur i dagens anden genfangst, da en Jernspurv viste sig, at bære en ring fra Naturhistoriske Museum i Brussels, Belgien.
Data fra dagens kontrol er sendt videre, så nu kan vi bare vente på, at belgierne svarer tilbage med lokalitet og mærkningsdato for fuglen.

20240305_073042.jpg

Folk på stationen: Maxim og Morten