Her på Blåvand's blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om livet og hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (235)2023 (249)2022 (265)2021 (276)2020 (279)2019 (247)2018 (211)2017 (276)2016 (118)0 (1)(se alle)

Fin beretning om Dværgterner

torsdag 20. juli 2023
af Ole Friis Larsen

Onsdag morgen var vinden på over 10 meter i sekundet for hård til, at ringmærkerne kunne sætte net op til den egentlige premiere på efterårsarbejdet, så i stedet for en enlig observatør, var vi tre, som søgte lidt læ i klitterne – ikke så meget for vores skyld, men så teleskoperne ikke bevægede sig for meget i vinden til at kunne bruges.

Der var dog ikke meget at se langs stranden eller længere ude over havet, og det endte med, at ringmærkerne gik hjem lidt før standardtællingen sluttede for at se, om de kunne få nogle net op. Over havet var der lidt bevægelser i Sortænderne (Melanitta nigra), og lidt træk af terner mod nord, men næsten ingen vadefugle. På fuglestationens område lykkedes det at fange og ringmærke lidt fugle.

Tirsdag aften kom Ulf Berthelsen med en firhjulstrækker fra Aarhus Universitet for at tælle Dværgterner (Sternula albifrons) og aflæse ringe på dem i fuglestationens rævesikre indhegning på stranden. Bilen fungerer som fugleskjul, så han kan sidde og observere ternerne på tæt hold om aftenen, når de går til ro.

Tirsdag aften talte han 25 voksne/adulte Dværgterner og 6 unge/juvenile, 7 af de voksne og tre af de unge var farveringmærkede, og særlig en af de ringmærkede var ”hele turen værd” for Ulf Berthelsen, der gennem mange år har specialiseret sig som frivillig i ringmærkning og aflæsning af Dværgterner.

Blavand tors 655Dværgterner sammen med Fjordterner (Sterna hirundo) ud for det indhegnede reservat på stranden. Det var nogle af dem, Ulf Berthelsen kom for at registrere. I baggrunden længst til højre ses en af årets unger med mere spraglet overside og sort næb. De to Fjordterner er en adult/voksen til højre og en af årets unger, ligeledes med mere spraglet overside, til venstre med hovedet skjult. Foto: Ole Friis Larsen/BFU

En af aftenens fugle ved Blåvands Huk var nemlig ringmærket i 2018 ved Bækbygaard Strand mellem Ringkøbing Fjord og Nissum Fjord. I mellemtiden er den meldt set 31. juli 2021 i Skotland, og det bekræfter, at der er en trafik af Dværgterner mellem den jyske vestkyst og Storbritannien, som det også viste sig sidste år med et britisk mærket individ i ynglebestanden på Blåvands Huk. Blandt de øvrige var to ringmærket ved Agger Tange, og en af dem blev 6. juli i år aflæst på Sydfanø – den har med andre ord ikke ynglet i år i indhegningen ved Blåvands Huk, og der er allerede en trafik langs den jyske vestkyst, før ynglesæsonen er helt overstået.

Ulf Berthelsens ringmærkning og aflæsninger har også gennemhullet gamle antagelser og viden om Dværgternerne. Det fremgår af litteraturen, at når Dværgternerene flyver til Afrika for at overvintre, så kommer årets unger ikke med tilbage til Danmark den næste sommer, men venter til de er to år (3k, tredje kalenderår). Ifølge litteraturen ligner de et år gamle fugle (2k, andet kalenderår) også de unge fugle mere end de voksne/adulte. Begge dele er forkert ifølge Ulf Berthelsens arbejde. Han har aflæst flere ringmærkede 2k-Dværgterner i Danmark, og de har ikke været til at skelne fra voksne/adulte fugle – bortset fra, at de skifter dragt og dermed næbfarve lidt senere end de adulte fugle. Fra gult med sort spids til rent gult og siden helt sort næb i vinterdragten.

Så vi lærte en masse om Dværgterner under formiddagskaffen hjemme på stationen efter morgenens observationer på stranden – og lige netop sådan noget er noget af det skønne ved at komme på fuglestationerne.

Se alle dagens observationer og ringmærkninger fra Blåvands Huk her.

Nyt fra stationen: Torsdag kom Anne til fuglestationen for at blive undervist i ringmærkning et par uger. Hun har sine rødder i Esbjerg og læser biologi på Københavns Universitet.

Folk på stationen: Anne Hjortlund Hansen, Svend Åge Clausen, Ulf Berthelsen, Strummer Edwards, Bent Jacobsen, Henrik Böhmer, David Manstrup, Ole Friis Larsen