Her på Blåvand's blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om livet og hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (109)2023 (249)2022 (265)2021 (276)2020 (279)2019 (247)2018 (211)2017 (276)2016 (118)0 (1)(se alle)

Var der nogen der sagde havfugle?

søndag 2. oktober 2022
Nej, det gjorde vi heller ikke. Men de kom alligevel!
af Jonas Pedersen

Amen for filan da. Endnu engang er det en kæmpe fornøjelse at sætte denne dag på skrift.
Hvad skal man sige? Blåvand bliver bare ved og ved.

Det har været så sindsygt idag at vi hopper over den traditionelle JP intro. For der har været havfugle idag.

Igår havde vi håbet der skulle komme lidt i forbindelse med stormen. Vinden var desværre bare for meget i syd, og det blev heldigvis til en masse småfugle istedet.
Idag var forventningerne ikke høje...

VNV er jo ikke forfærdeligt, men blæsten lå liiige på en 8-9-10 stykker. Ikke helt nok til at det skulle blive helt vildt, og lige på grænsen til netåbning.
Sebastian og Lise trampede ned mod bunkeren til morgen og jeg begyndte faktisk at åbne net. Men midt i åbningen syntes jeg alligevel at vindstødende var lidt for kraftige og det ville blive udfordrende. Så jeg ombestemte mig sgu og smurte hurtigt en madpakke. På vej ud af døren blev jeg overrasket da min far pludselig kører ind i gården. Øøøh hej med dig! Sammen drog vi mod bunkeren og vi snakkede om at det nok blev en kedelig omgang. Hold nu op hvor skulle vi tage fejl.

Lige da vi kom meldte Sebastian og Lise om en skråpe der trak syd. Fuglen blev med nød og næppe fulgt og det gik hurtigt op for os at det ikke var en sodfarvet.
Fuglen var kortvinget, lille og kørte i små buer mod syd. Når fuglen lige gik i horisonten syntes man at ane en hvid bug? eller? sandsynligvis en almindelig? Normalt kan man nu bare se den hvid bug ret nemt. Særligt i stærkt medlys hvilket vi havde. Fuglen var bare så langt ude så det var ikke til at have med at gøre. Måske en almindelig, men balear er da blevet nævnt et par gange siden da....

Vi var alle positivt overraskede og klar på mere, og der gik heller ikke længe før den næste skråpe gæstede vores skoper. Denne gang en klassisk sodfarvet der kørte syd ret langt ude.

Og igen skulle der ske noget. Sebastian melder om "noget" der kommer syd tæt på. Hvad fanden? Det er en sodfarvet skråpe der trækker sydpå mega tæt på?!?!? Fuglen kom mega lækkert og man kunne tydeligt se de reelle sølvgrå "lyse" undervinger som fuglen har. Da den kom godt sydpå var lyset med os, og her kunne man se at fuglen egentligt har en sjov "Koksbrun" farve kontra sort. Fuglen var iøvrigt i aktiv flugt med mange vingeslag. Sindsyg fed oplevelse!

Vi var tilfredse allerede. Men det skulle ikke stoppe. Det skulle kun blive bedre. Midt i Lise og jeg selvs samtale om hvorvidt Pagten eller Jul i Valhal er den bedste julekalender kommer der noget super lækkert i mit skop.
Og med det samme som jeg ser fuglen bliver der råbt "STORMSVALE!!!!!!!!!!" SÅ KOM DEN FANDME!!!! Nøøøøj mand hvor var det lækkert. Det var en stor stormsvale på trods af at jeg de første par sekunder faktisk troede det var en lille. Men den vidste hurtigt den flerfarvede overside med mørk hånd og lysere oval på armen. Da den var oppe og svinge lidt i vinden så vi også den kløftede hale. Vi så den allesammen mega lækkert på trods af at det var en fugl der kom ude bag brændningen. Det var liste-art og nok den fugle vi alle håbede mest på skulle komme!!!!!!!!

Men.....
Vi er jo slet ikke færdige;)

Der går ikke mange minutter før der lige pludselig kommer en kjove meget tæt på bunkeren. Den var sgu lige ved at flyve ind til os, føltes det som.
De slanke vinger og meget stribet over og undergump afslørede meget hurtigt at fuglen selvfølgelig var en lille kjove. Hold nu op hvor kom den bare mega godt mand! Og den var bare viiiiildt lækker. Sebbe og Kurt fik også billeder af fuglen og det er jo bar dejlig.

Nå. stopper det nu eller hvad? Vi havde bedt Adam komme ud så han kunne tage del i festen. Så vi troede faktisk på mere. Om det skulle være svale eller Thorshane eller hvad nu. Adam kom ihvertfald med nødvendig proviant og var klar på nogle havfugle.
Som der bare ikke kom. De kom ikke, vi ventede og ventede og der skulle da også gå to timer før der skete noget.

Jeg sad og kiggede direkte ud efter eventuelle skråper da der pludselig kommer en fugl ind i mit skopfelt. Den flyver sgu sjovt og jeg tror først det er en terne. Men det er det ikke, det er en måge. Den har sort forkant på hånden og jeg melder den ummidelbart som dværgmåge. Men det er ikke en dværmåge(Kan i gætte hvor vi er på vej hen;)) Fuglen er langt ude men for satan altså. Kendetegnen kommer mere og mere til syne og den flyver bare sjovt. De andre kommer med på fuglen og jeg siger højt hvad jeg ser af kendetegn. Bla. at den har brun ryg og så er katten sgu bare ude af posen. Kurt finder fuglen og siger hurtigt at han er enig. Først der lykkedes det mig at råbe ud, Sabinemåge!!!! SÅDAN MAND. Hvad fanden sker der lige. Den kommer langt ude men vi har den i super godt lys og kan godt se detaljerne.

Dagens obs

For fanden altså der har bare været nogle gode fugle idag!
Indimellem disse fine observationer har der været pænt med suler, rødlommer og stormmåger, men ikke nogle kæmpetal. Så det har virkelig været kvalitet der har båret dagen. Men det har sgu også båret!
Det har bare været en vild weekend. Mange småfugle i går inkl høgs. Og mange havfugle idag, så vi har sgu givet Mandø baghjul denne weekend og set en masse gode fugle.

Til middag luskede Kurt og jeg en tur rundt på hukket og til eftermiddag tog Sebbe og jeg en obs i bunkeren. Det blev dog ikke til de ønskede stormfugle, men det var nu et forsøg værd.

Nu står den på noget Signe Molde og afslapning. Vi er trætte efter så mange timer i felten de seneste par dage. Men det giver jo, og det kan være det fortsætter:) Vi glæder os ihvertfald, som altid, til imorgen. Det bliver godt, følg med!
-JP

Folk: Lise Hykkelbjerg, Adam Søderdahl, Sebastian Thorup Hansen og Jonas Pedersen