Her på Blåvand's blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om livet og hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (119)2023 (249)2022 (265)2021 (276)2020 (279)2019 (247)2018 (211)2017 (276)2016 (118)0 (1)(se alle)

En sindssyg trækdag<3

tirsdag 5. oktober 2021
En kæmpe trækdag i dag med en masse finker, bjergvipstjerter, hedelærker osv osv!
af Sebastian Thorup Hansen

Puha... Ovenpå gårsdagens sløje trækdag, må man da godt nok sige at det tog en 180-graders drejning i dag!

Omkring solopgang i dag skiftede vinden fra at være i syd til sydøst, hvilket vi alle ved betyder mange mange fugle. Og skuffede blev vi bestemt ikke. Det startede egentlig "stille" ud med nogle hundrede finker og pibere. Dette er naturligvis ikke stille, men sammenlignet med et par timer senere var den første time klart den mest overskuelige. 

En time inde i obsen begyndte tingene at spidse til, og til sidst væltede det ind med fugle i en så bred bølge at det var en umulig opgave for mig at få alt med. Så langt øjet rakte inde over land væltede det med finker, plus dem der røg over hovedet på mig, samt dem der røg ud over havet. Nårh ja, og dem der røg så højt at man ikke kunne se dem med det blotte øje, men kun fandt ved at scanne tilfældigt op på himlen. 

Samtidig med at dette kæmpe finketræk foregik, var der naturligvis også andre fugle i flokkene. Der røg en pæn mængde engpibere igennem, samt grønsiskener. Disse valgte (selvfølgelig) at blande sig med flokkene af finker, hvilket jo bare gjorde mit job endnu sværere. Og nej, det er ikke mig der klager, det er bare en kæmpe mundfuld for den som skal tælle det hele. 

For ikke nok med de store antal, røg der også mængder af rørspurve, bjergvipstjerter, hedelærker, jernspurve og enkelte skovpibere igennem. 

Noget af en mundfuld? Ja det skal jeg love for, da jeg jo også skulle holde øje med det træk der foregik ude over havet. Her røg der flokke af pibe- og spidsænder igennem, samt grågæs, almindelige ryler, ederfugle og skarver. 

Jeg kunne dog tydeligt mærke at så snart småfugletrækket dryssede lidt af, og jeg kunne fokusere mere på havet, at jeg nok har misset en del herude. Specielt de andeflokke som er gået lavt i brændingen og kan være svære at se i håndkikkert. 

Det gav dog pote at tjekke havet, da jeg pludeslig får øje på en fin 1k storkjove der kommer trækkende syd i brændingen. Fedt! Ikke ligefrem en art jeg havde forventet i dag, men jeg klager sgu ikke. Vi elsker diversitet:)

Af tal i dag kan jeg nævne næsten 30.000 finker, hvor hoveddelen bestod af bogfinker. Dernæst er 44 bjergvipstjerter, 27 hedelærker, 135 rørspurve, 2 blå kærhøge og 7 misteldrosler også rigtig rigtig (rigtig) pænt. 

Dagens observationer kan ses her

Jeg blev en time ekstra ude på obsen, hvorefter trækket var aftog en del. Der kom dog stadig mindre finkeflokke samt ænder, men jeg var helt bombet efter at have skulle holde styr på alle tallene non-stop. Så da jeg kom hjem var jeg nødsaget til at tage en middagslur. Det er ellers ikke noget jeg har gjort mig i i noget tid, men det var nødvendigt i dag. Shame on me.

Efter luren slog jeg et smut forbi kapellet og grønningen igen i dag. Stort set same shit med ingen småfugle i kapellet, pænt med pibere på grønningen og mangel på storpiber. Højdepunktet blev en bynkefugl og en lille lappedykker... Sløjt... I know:(

I morgen har de lovet at den dejlige sydøstenvind skulle fortsætte indtil solopgang, hvor den skulle gå tilbage til syd. De lover samtidig også regn midt på natten. Blåvand + Oktober + Sydøstenvind + Natteregn = Hitsssss

Det bliver stort i morgen. Stay tuned!

STH

Folk på stationen: Sebastian Thorup Hansen, Jens Kirkeby, Luke Nelson og Hanelie Sidhu