Her på Blåvand's blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om livet og hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (119)2023 (249)2022 (265)2021 (276)2020 (279)2019 (247)2018 (211)2017 (276)2016 (118)0 (1)(se alle)

Lidt af hvert!

lørdag 29. maj 2021
...men ikke meget om morgenen
af Merit Lenk

Tjo, i dag har da budt på lidt af hvert. I starten tænkte vi, at det nok ville blive en ret så rolig dag, da ringmærkningen kun bød på 4 nye fugle. En af disse var dog en Grønirisk (Greenfinch, Chloris chloris), som var sæsonens første fugl fra i år! Den var jeg meget glad for, på trods af, at det tog mig lidt tid at regne ud, hvorfor Samuel kiggede så forventningsfuldt på mig, da jeg skulle aldersbestemme den. 

Dagens ringmærkning:
1 Løvsanger (Willow Warbler, Phylloscopus trochilus)
2 Gærdesanger (Lesser Whitethroat, Curruca curruca)
1 Grønirisk (Greenfinch, Chloris chloris)

I alt: 4 nye mærkninger

Hvad morgenobsen angår, så kan man godt mærke, at sæsonen er ved at nærme sig sin ende. De seneste dage har været ret så rolige, og i dag har ikke været nogen undtagelse. Udover en Småspove (Whimbrel, Numenius phaeopus) var den bedste fugl, som Simon så på hukket i morges, den Rødryggede Tornskade (Red-backed Shrike, Lanius collurio), der i de sidste fem minutter nåede at komme op langs kysten og flyve ind mod fyrhaven - så fik vi jo lidt håb om, at den måske ville gå i nettet. Det gjorde den dog ikke, desværre. 

Alle dagens tal kan ses her.

Da vi lukkede nettene efter 5 timer, havde vi egentligt planer om at forsøge at fange en af de Bysvaler (House Martin, Delichon urbicum), der flyver lavt over området for tiden. Men lige da vi skulle til at gå ind igen, med kun en halv stationshave åben, kom der en melding på Zello af Hjalte og Henrik: Hætteværling (Black-headed Bunting, Emberiza melanocephala)! Så nettene blev rigtig hurtigt lukket færdigt i, og vi skyndte os ud i sommerhusområdet, for at se, om vi kunne finde den. Det gjorde vi ikke, men tillykke til de to med denne fine art! 
På vejen tilbage fik Henrik og jeg skræmt en Agerhøne (Grey Partridge, Perdix perdix) op, og den var jeg også ret glad for, da jeg ikke har set mange i Danmark før. 

Lige inden aftensmad kom Rasmus tilbage fra Sjælland, velkommen hjem igen! Og kort efter tog vi alle afsted, udstyret med kikkerter, kameraer og lydoptageren. 
De to hovedmålarter ved Filsø var Pungmejse (Penduline Tit, Remiz pendulinus) og Plettet Rørvagtel (Spotted Crake, Porzana porzana), vi fik dog ikke nogen af disse. Det var alligevel en enormt god tur, med blandt andet mange Gøge (Cuckoo, Cuculus canorus), Blåhals (Bluethroat, Luscinia svecica), et par Traner (Crane, Grus grus), en Havørn (White-tailed Eagle, Haliaeetus albicilla), en Skestork (Spoonbill, Platalea leucorodia) og en Rørdrum (Bittern, Botaurus stellaris), der kunne høres rigtig tæt på. Vi fik også set en Odder (Otter, Lutra lutra), der svømmede langs bækken sent på aftenen og efterlod et spor af luftbobler over sig. 

Vi var også rigtig glade for at se noget andet end klitter og hav for en gangs skyld, for det betød, at vi fik set de grønne, grønne marker og enge, som strålede helt forårsagtigt i solen - et smukt og savnet syn for os! 

IMG_6067.JPG
Solnedgangen over Filsø. Foto: Merit Lenk

Lige inden det blev helt mørkt ved Filsø så vi pludseligt et lysglimt på himlen, hvilket jeg formoder må have været noget, der brændte op i atmosfæren. Vi kunne i flere minutter bagefter se et hvidt spor på himlen, hvor lyset havde været. Fedt!

5B16316252DD43EAB00F380129D70C39.jpg
Sporene fra vores lille stjerneskud. Foto: Merit Lenk

Klokken var allerede rigtig mange, da vi nåede tilbage til bilen, og vi nød nogle enormt lækre flapjacks i mørket, inden vi kørte videre. 

Vi afsluttede turen med at køre mod Blåbjerg, hvor vi ville finde vores tredje målart for turen: Natravn (Nightjar, Caprimulgus europaeus). Og vi fik den også, så snart vi stod ud af bilen! Så det var en enorm fin afslutning på en rigtig hyggelig tur, hvor vi stod i den mørke plantage og lyttede til den fjerne knækken og snurren. 

F9DDC7B896584BAB8C863AA8C306288B.jpg
Simon prøver at lytte til Natravnen. Foto: Rasmus Momme

 

Folk på stationen: Bent, Henrik, Hjalte, Rasmus, Samuel, Simon, Merit