Her på Blåvand's blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om livet og hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2023 (249)2022 (265)2021 (276)2020 (279)2019 (247)2018 (211)2017 (276)2016 (118)0 (1)(se alle)

Islom (Great northern diver) fra Sabinebunkeren

lørdag 21. november 2020
Der blev havobset fra Sabinebunkeren og ringmærket et par Solsorte (Common Blackbirds)
af Joshua Emil Haahr

I dag tog jeg på morgenobs fra Sabinebunkeren på grund af den hårde sydvestenvind og støvregn i løbet af dagen. Emma satte net op ved en 08-tiden, men måtte lukke igen kort efter grundet dårligt vejr. Dagens ringmærkning blev derfor kun til 2 hanner af Solsort (Common blackbird), som vågede sig ud i stormvejret.

I bunkeren havde jeg fint besøg af Henrik Böhmer, som hjalp med tælling af trækket. Fra morgenstunden trak der en del Sortænder (Common scoter) forbi, og der var også fint gang i Riderne (Black-legged kittiwake). Derudover fik vi også vadefugle at se som Islandsk ryle (Red knot) og Sortgrå ryle (Purple sandpiper).

Böhmer har god efaring med havtrækket herude ved Blåvand, så jeg holdte mig ikke tilbage med spørgsmål. Efter at have set en del Rødlommer (Red-throated divers) trække forbi denne morgen bliver jeg nysgerrig på forekomsten af de andre beslægtede Lommer (Divers) her i området. Derfor spørge jeg lidt ind til, hvor ofte man ser Islom (Great northern diver) på disse kanter. Böhmer svarer at de af og til observeres i løbet af året, men at det ikke er hverdagskost. Omkring en 20 min efter råber Böhmer pludselig ISLOM (Great northern diver), og jeg får hurtigt øje på den store fugl. Den kom fræsende forbi på mellemdistancen i en fin vinterdragt. Den fremstod som noget af et brød i sammenligning med de beslægtede Rødlommer (Red-throated divers), der ellers trækker forbi. Fed oplevelse!

IMG_6950.jpg
Udsigten fra Sabinebunkeren

Ved en 13.30-tiden takkede vi af for i dag. På hjemturen gik jeg igennem mosen og lagde mærke til, hvor fin en vegetation klitterne herude indeholder.

IMG_6964.jpg
Den artsrige klitvegetation. På billedet ses bl.a. Alm. kongepen (Hypochaeris radicata), Revling (Empetrum nigrum), Bægerlav (Cladonia) og mosser som Kløvtand (Dichranum) og Cypresmos (Hypnum).

IMG_6962.JPG
Hulbladet fedtmos (Pseudoscleropodium purum). En af de almindelige, men stadig flotte mosser vi har i Danmark. 

IMG_6961.jpg
Nærbillede af den fine mos. Læg mærke til dens karakteristisk skinnende, fedtagtige skær.

IMG_6966.jpg
Her et landskabsbillede af mosen i slutningen af november. Dobbeltbekkasinerne (Common snipes) nyder vidst godt af den forhøjede vandstand.

Ringmærkningen gav i alt 2 stk. Solsort (Common blackbird)

Træktal fra dagens morgenobs kan ses her

Folk på stationen:
Emma Engell Sohnemann, Joshua Emil Haahr