Her på Blåvand's blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om livet og hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2024 (238)2023 (249)2022 (265)2021 (276)2020 (279)2019 (247)2018 (211)2017 (276)2016 (118)0 (1)(se alle)

Nærmest stormende fra sydvest

torsdag 24. september 2020
... måske lidt for blæsende
af Michael Brunhøj Hansen

Vejr: mest skyet med enkelte byger, men også lidt sol ind i mellem. Meget blæsende, først fra syd, senere mere fra sydvest, med middelvind op til hård kuling, 19,5 m/s som maks, (ellers for det meste omkring 17-18 m/s) samt vindstød op til stormende kuling, 23,4 m/s som maks. Ret lunt med temp. omkring 16 grader. Rimelig til god sigt.

Det suste godt i skørterne på vej mod Sabinebunkeren som man havde god medvind på vej ud til. Sandet føg overalt derinde, så vi er sandt sagt blevet sandet godt til. Nogle havde store forventninger, andre mente at det ville blive en storm i et glas vand. Mine trofaste følgesvende var David, Rose og Daniel. Middelvindhastigheden steg en anelse efter at vi var ankommet og lå som nævnt herefter omkring de 17-18 m/s det meste af tiden. Man kunne fint læne sig imod vinden uden at få overbalance.

Dog kom der ikke mange fugle. Dels har vinden nok været for kraftig så fuglene har lagt sig, dels har den nok været for sydlig til at kunne få presset noget mod land. De fugle der dog kom, kom for det meste temmelig nært kysten og kunne ses fremragende.

I begyndelsen blev det til nogle suler og sortænder. Sulerne kom tæt på land, men dog ikke over stranden. Langsomt tog det dog af med dem, og der kom efterhånden ikke mange sortænder.

Det blev til nogle vadere, fx strandhjejler, strandskader, små kobbersnepper, almindelige ryler, islandske ryler og sandløbere.

2 1K rider kom der også, og selv de kunne knapt nok ride stormen af. Dagens fugle blev dog til et par adulte bjergandrikker der kom ret tæt på land.

DSC 4461
1K ride tæt på land der flere gang blev presset bagud af vinden. Foto: Daniel Bloche

I de sidste minutter kom der en flok lysbugede knortegæs der ligeledes havde store problemer. De trak lavt over stranden og blev presset lige imod Sabinebunkeren. Efterhånden tog de dog højde og røg over bunkeren og forsvandt ind over land.

Morgenobsen varede 5 timer, og herefter tog vi hjem og hvilede os. Om eftermiddagen kørte David og jeg til Vejers Strand da det er et lidt bedre sted til stormfugle, og vinden var også blevet lidt svagere. Her mødte vi bl.a. Torben Sørensen og Eske Morthensen; de havde ikke set noget interessant, ikke engang en kjove, og i den time vi var der, blev det heller ikke til meget pånær lidt ænder og lommer. Da det begyndte at regne, tog vi hjemad.

Desværre kunne stormfuglene ikke leve op til deres navn i dag, så det altså en storm i et glas vand alligevel; kun stormmågen kunne leve op til dette.

Vi har fået svar på en ringmærket fjordterne som blev aflæst af Ole Friis i august måned. Den er ringmærket i Storbritannien.

Luke har slappet af hele dagen, men han havde også en lille tur på stranden hvor han så en ringmærket måge. Daniel har bagt en kage.

I morgen kunne måske blive interessant hvor vinden skal være sydøstlig og med lidt regn; hvis ikke regnen bliver for generende, kunne der godt komme et pænt antal andefugle.