Her på Blåvand's blog bringes korte nyheder i dagbogsformat om livet og hændelser på fuglestationen.

Se indlæg fra år: 2020 (202)2019 (247)2018 (211)2017 (276)2016 (118)(se alle)

Acceptabel eftermiddagsobs

lørdag 12. september 2020
Og uacceptabel morgenobs
af Michael Brunhøj Hansen

Vejr: først overskyet og blæsende fra sydvest, og lige nord for os lå et regnvejr; hen mod middag regn og svagere vind, og om eftermiddagen tørt med lidt sol og igen tiltagende vind, men nu fra vest. Temp. omkring 16-17 grader. God sigt.

Som nævnt lå der et regnvejr lige nord for hukket som meget langsomt rykkede nærmere, og der kom da også et par smådryp ind i mellem. Dette satte nok en stopper for trækket, for der kom stort set ingenting. Der kom enkelte lommer nu og da samt enkelte vadere, fx hjejler og strandhjejler, men ellers var der virkelig langt mellem fuglene. I det mindste fløj der sortænder mod nord og syd sådan at der var lidt at kigge på. Noget af tiden havde jeg John Frikke, Luke og Daniel på besøg, og vi sad i hullet. Selvsagt blev der altså ikke ringmærket i dag.

Da morgenobsen var slut, begyndte det passende at dryppe noget mere, og det regnede til lidt over middag. Herefter tog vinden noget til igen, op til 13 m/s, og jeg overvejede om det ikke var en god ide at tage ud igen. Jeg nølede dog lidt indtil der blev meldt en stor stormsvale ud fra Vejers Strand af Henrik Böhmer hvorefter jeg så gik ud mod Sabinebunkeren.

Jeg havde knapt sat mig i Sabinen før der kom en storkjove tæt på over stranden, sikkert den samme der var set ved Vejers Strand omkring 20 minutter tidligere. Det stod altså klart at det godt kunne blive en god eftermiddag. Luke og Daniel var inde at handle, men de kom hjem fem minutter efter at jeg var gået og sluttede sig til mig kort efter.

20200912 154307
Storkjove der kæmper sig mod syd over stranden. Foto: Michael Brunhøj Hansen

Der kom nogle strandskader, heraf en del 1K'ere, nogle sandløbere og et par lommer ind i mellem, samt 10 lysbugede knortegæs, men ingen stor stormsvale; den har vi nok misset. Vi blev dog siddende da der kom lidt, og der blev meldt stormsvale ud igen lidt længere mod nord, så der kunne sagtens komme nogen.

Omkring en time inde i obsen, opdagede Daniel en ridelignende fugl blive jagtet af en lille gøende løs hund i strandkanten. Jeg fik den i skopet, og den skællede brunlige ryg kunne jeg ikke få til at passe med ung ride, og nærmest med det samme gik det op for mig at det kun kunne være en sabinemåge! Denne fugl har jeg længe håbet på at få at se, og at få den at se så tæt på var jo ekstra dejligt, dog desværre med en hund i hælene på sig; desuden gik det så stærkt at jeg ikke nåede at få billeder hvilket var ærgerligt. Arten var også ny for Luke og Daniel, så vi kan vist alle leve med at det ikke blev til stor stormsvale denne gang. Det er den første sabinemåge for Blåvands Huk siden efteråret 2017.

Vi blev siddende en halvanden time endnu for at se om der ikke lige kom en stormsvale, og der blev meldt endnu en sabinemåge ud lidt længere mod nord. Der kom dog ikke meget mere, og først på aftenen gik vi halvtrætte, men tilfredse hjemad.

Dagens træktal: lysbuget knortegås 10, toppet skallesluger 2, troldand 2, rødstrubet lom 25, strandskade 42, strandhjejle 3, hjejle 3, lille kobbersneppe 2, islandsk ryle 5, sandløber 29, alm. ryle 1, dobbeltbekkasin 1, lomvie/alk 2 N, storkjove 1, sabinemåge 1, fjordterne 1, splitterne 6, spurvehøg 1, tårnfalk 1.

Der er chance for at se stormsvaler igen i morgen hvor blæsevejret fra vest fortsætter.

Folk: John, Bjørn, Luke, Daniel, Michael.