Tysk bachelorprojekt om dværgternernes ynglesucces på stranden ved Blåvand

lørdag 5. april 2025
Dværgternens ynglesucces på stranden ved Blåvand følges nøje af Blåvand Fuglestation. Til dette projekt har fuglestationen i år fået hjælp af Joseph Stephan. Joseph er landskabsarkitektstuderende ved University of Applied Sciences Weihenstephan-Triesdorf tæt på München. Som en del af hans bachelorprojekt vil Joseph gennem foråret og sommeren udføre observationer af dværgternerne på stranden.
af Henrik Lindgaard Møller

image0

Joseph er et kendt ansigt på stationen, da han allerede i 2023 gæstede stationen i 5 måneder. Landskabet og naturen i Blåvand blæste fødder væk under Joseph, og det var derfor en stor drøm at få lov at komme tilbage til området.

Projektet med dværgternerne tager udgangspunkt i den hegning, der hvert år sker på en del af stranden ved Blåvand. Hegningen er der for at forbedre ynglesuccesen ved at beskytte de ynglende dværgterner mod rovdyrprædation og færdsel omkring rederne.

Joseph skal i hele yngletiden undersøge graden af prædation på æg og unger. Det antages, at ræve har en stor betydning for ynglesuccesen, men tårnfalke, sølvmåger og løse hunde har formodentligt også en betydning for ynglesuccesen. Det er noget af det, som Joseph skal finde ud af. Selve undersøgelsen bygger på Josephs egne observationer 2 timer 3 gange om dagen fra 15. april til 1. august, hvilket må siges at være et en ret stor arbejdsindsats. Han arbejder dog på at få lov at bruge kameraer, men pga. hegnets placering i militærområdet, er det en udfordring at få den nødvendige tilladelse.

Joseph har udviklet en smart måde til at undersøge, hvilke arter der synes, at dværgterneæg er en lækkerbisken. Han har udviklet et voksæg, der placeres i rederne. Ud fra aftrykket af bid i ægget kan det vurderes, hvilke arter der forsøger at prædere på æggene.

Et andet aspekt af undersøgelsen er placering af lokkefugle inden for hegnet. Det er Joseph selv, der har designet og produceret de meget naturtro lokkefugle. Fuglene er 3D-printet og håndmalet og har meget stor lighed med rigtige fugle. Formålet med lokkefuglene er at undersøge, om det får dværgternerne til at placere deres rede nær lokkefugle, og på den måde sikre at fuglene yngler inden for hegnet. Placering af camouflerede betonrør inden for hegnet er også et nyt tiltag i 2025. Det forventes at ungerne kan kravle i beskyttelse for angreb fra luften.

image3

Dværgternemodeller i 3D-printer.

image2

Det færdig resultat af 3D-printningen.

image1

Det printede fugle bliver samlet og håndmalet, så de i forbløffende grad kommer til at ligne ægte fugle.

Det bliver spændende at følge med i Josephs undersøgelser, og om der kommer gode råd om, hvordan dværgternens ynglesucces kan forbedres.

Projektet udføres i samarbejde mellem Blåvand Fuglestation, Aarhus Universitet, Nationalpark Vadehavet.