Rødstrubet lom i Blåvand

fredag 25. oktober 2024
Med et gennemsnit på 50,3 pr. observationsdag er rødstrubet lom en meget almindelig fugl i Blåvand Fuglestations træktællinger. Fra 1963 til 2023 er der talt i alt 408665 individer, hvilket placerer arten som den 13. mest almindelige art i Blåvand.
af Henrik Lindgaard Møller

Rodstrubet lom

Rødstrubet lom i sommerdragt rastende ved Blåvand. Foto: Joakim Matthiesen

I de tidlige år af fuglestationens tællinger er rødstrubet lom for det meste angivet som rødstrubet/sortstrubet lom. Dette skyldes formodentligt først og fremmest datidens kvalitet af skoper og dermed manglende mulighed for at skelne de to arters feltkendetegn. I denne analyse er alle fugle med dobbeltbetegnelse behandlet som rødstrubet lom. Dette skyldes, at mængden af sortstrubet lom ved Blåvand, er meget lille. Således blev der i 2023 set 12 sortstrubede mod 15890 rødstrubede lommer. Fejlen, ved at indregne begge arter i de tidlige data, er derfor formodentligt meget lille.

Af det samlede antal individer af rødstrubet lom i Blåvand ses langt de fleste trækkende. Kun ca. 5 % af observationerne er på rastende fugle, mens 25% er nordtrækkende og 70% er sydtrækkende.

Som det fremgår af figur 1, sker nordtrækket primært i forårsmånederne marts til maj, mens sydtrækket sker over en længere periode fra september til april. Overlappet mellem nord- og sydtræk i marts og april skyldes formodentligt et lokalt træk langs kysten mellem fourageringsområder eller et kompensationstræk for vind- og strømafdrift.

Selv i sommermånederne er rødstrubet lom almindelig i Blåvand med 3-5 fugle pr. artsobservationsdag.

Rodstrubet lom Fig.1

Fig. 1. Rødstrubet lom hyppighed (antal fugle pr. observationsdag) ved Blåvand fordelt på måneder i perioden 1963 til 2023.

Dagsmaksforekomsten af rødstrubet lom i Blåvand er en smule mindre end i Skagen, hvor dagsmaksforekomsten i foråret kan være mere end 1680 fugle. I Blåvand ligger dette tal mellem 500 og 1000 fugle. I 1966 og 1973 blev der dog i Blåvand enkelte dage set mere end 5000 fugle.

Den historiske udvikling af forekomsten af rødstrubet lom viser nogen nedgang fra midtfirserne til sluthalvfemserne. Herefter billedet og forekomsten er i dag på omtrent samme niveau som i starten af stations tællinger.

Det ses dog af figur 3, der i perioden 1963 til 1991 var forår med meget stor forekomst (7 år med ? 40 fugle pr. artsobservationsdag). Dette fænomen er bortset fra 2017 siden udeblevet. Til gengæld er de meget lave forårsforekomster i perioden 1963 til 1991 afløst af en mere stabil forekomst. Dette kan indikere en mere stabil ynglesucces i de sidste 30 år.

Rodstrubet lom Fig. 2

Fig. 2. Rødstrubet loms middelhyppighed ved Blåvand fordelt på år i perioden 1972 til 2023. Antal fugle pr. observationsdag er beregnet som et gennemsnit af pågældende år og de foregående 9 år (moving mean).

Efterårsforekomsten af rødstrubet lom ved Blåvand var før 1994 (bortset fra de 7 år med høj forårsforekomst) generelt større end forårsforekomsten. Dette billede er efterfølgende vendt, så der efter 1994 generelt ses en større forårsforekomst. En mulig forklaring på dette kan være at fuglene i højere grad flyver direkte fra ynglepladserne i nord til fourageringsophold længere ude i Nordsøen for i foråret at følge den oprindelige trækrute op langs Vestkysten af Jylland. Fuglestationen er dog ikke i besiddelse af data, der bekræfter dette.

Rodstrubet lom Fig. 3

Fig. 3. Rødstrubet lom hyppighed (antal fugle pr. observationsdag) ved Blåvand fordelt på år i perioden 1963 til 2023.